mijn kijk op

De paus, seksueel misbruik, slachtofferschap en het celibaat

De paus, seksueel misbruik, slachtofferschap en het celibaat De paus, seksueel misbruik, slachtofferschap en het celibaat. Tienduizenden gelovigen stonden op 4 april 2010 op het Sint-Pietersplein te Rome om de mis bij te wonen. De toenmalige paus sprak zijn paaswens uit in 65 talen. Maar hij zweeg in alle talen over het seksuele misbruik in de Katholieke Kerk. De katholieke kerk weet nog steeds niet om te gaan met de vele schandalen rondom seksueel misbruik die in verschillende landen aan het licht zijn gekomen en nog steeds komen.

Seksueel misbruik, slachtofferschap en het celibaat


Het grote zwijgen

Tienduizenden gelovigen stonden op het Sint-Pietersplein om de mis bij te wonen. De toenmalige paus Benedictus XVI sprak zijn paaswens uit in 65 talen, twee meer dan vorig jaar: het Kazachs en het IJslands waren er bij gekomen. Maar hij zweeg in alle talen over het seksuele misbruik in de Katholieke Kerk.(1)

En voordat paus Benedictus voorging in de dienst, nam de Deken van het college van kardinalen het woord en richtte zich tot de paus. Dit was nog nooit vertoond tijdens de paasmis op het Sint Pietersplein te Rome. Het was een unieke gebeurtenis. Kardinaal Angelo Sodano stak een hart onder de riem van de paus, die de laatste weken zelf ook onder vuur ligt omdat hij in de media ervan wordt beschuldigd dat ook hij zou hebben meegewerkt aan het doofpotbeleid van de Kerk met betrekking tot seksueel misbruik. Het Vaticaan heeft deze beschuldigingen categorisch verworpen. Kardinaal Sodano zei onder andere tegen de paus:

 • "Met u is ook het volk van God, dat zich niet laat imponeren door het geklets van het moment of door de beproevingen waardoor de gemeenschap van gelovigen soms getroffen kunnen worden. Jezus heeft ons gezegd: 'Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld', om er meteen aan toe te voegen: 'maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen'."(2)

Het was ook opvallend wat hij in zijn toespraak niet zei. Hij repte met geen woord over het leed van de slachtoffers van het seksueel misbruik door geestelijken.

Tijdens de Goede Vrijdagviering in de Sint Pieter maakte Raniero Cantalamessa, de prediker van de Paus, een ongelukkig gekozen vergelijking waar de paus bij was. De priester las tijdens de viering voor uit een brief die hij van een Joodse vriend zou hebben ontvangen en die schreef dat de verschuiving van individuele schuld van geestelijken naar collectieve schuld van de hele kerk, hem herinnerde aan de meer schandelijke aspecten van antisemitisme.(3) Nadat zijn uitspraak wereldwijd door veel mensen en organisaties veroordeeld was, bood hij zijn excuses aan. "Als ik onbedoeld de gevoelens van Joden en slachtoffers van pedofilie heb gekrenkt, betuig ik oprecht spijt en bied ik mijn excuses aan," zei Cantalamessa in een Italiaanse krant.

Slachtofferschap

Het is godgeklaagd dat de paus en het Vaticaan om de misbruikzaken heen draaien met Pasen. Wel aandacht hebben voor grote wereldproblemen zoals bleek uit de toespraak van de Paus, maar zwijgen over de problemen die onder je eigen dak hebben plaatsgevonden. De katholieke kerk weet nog steeds niet om te gaan met de vele schandalen rondom seksueel misbruik die in verschillende landen aan het licht zijn gekomen en nog steeds komen.(4) De kerk moet ten eerste een duidelijk onderscheid maken tussen zonden en misdrijven. Een geestelijke die ontucht pleegt, begaat een ernstig misdrijf en daar moet aangifte van gedaan worden bij de politie. Kerkelijke leiders moeten alle zaken van seksueel misbruik door geestelijken aangeven en niet slechts intern de zaken oplossen, de welbekende doofpot, waarbij de dader wordt overgeplaatst naar een andere diocees elders ter wereld, met het risico op herhaling.

Voorts moet de kerk zich niet opstellen als slachtoffer doordat er een verschuiving zou plaatsvinden van individuele schuld van geestelijken naar collectieve schuld van de hele kerk of doordat de paus nu onder vuur ligt. Vind je het gek? Het is evident dat de kerk zowel slachtoffers als daders herbergt, maar de daders waren geestelijken die in dienst waren of nog steeds zijn van de kerk. Dat de kerk als instituut daarmee in de beklaagdenbank zit, is niet verwonderlijk. De geestelijken representeren de kerk en bovendien heeft dit instituut in heel veel gevallen een dubieuze rol gespeeld door zaken in de doofpot te stoppen en door steeds opnieuw priesters die van seksueel misbruik werden beschuldigd over te plaatsen. Niet de kerk is het slachtoffer, zoals Raniero Cantalamessa en Angelo Sodano suggereren, maar de mensen die als kinderen bloot zijn gesteld aan de ontucht en mishandeling van geestelijken. Alleen zij zijn het slachtoffer. Hun emoties dienen gehoord en serieus genomen te worden. De kerk moet zich in deze kwestie niet wentelen in slachtofferschap. Dat is vals en pervers.

Angelo Sodano haalde de woorden van Jezus aan: 'Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld'. Wat een gotspe! Wie hebben het zwaar te verduren gehad? Dat zijn toch zeker wel de slachtoffers van het seksuele misbruik. En zij hebben het nog altijd zwaar te verduren, want dergelijke trauma's schud je niet van je af - die draag je levenslang met je mee. Deze kerkelijke leider stapt achteloos over de slachtoffers heen om vervolgens de kerk als slachtoffer neer te zetten.

De donkere kant van het celibaat

In dagblad Trouw van 26 oktober 2010 wordt Peter Roozendaal (64) geïnterviewd, die in Münster (Duitsland) leeft, waar hij theologie studeert. Van januari 1954 tot april 1955 verbleef hij in pensionaat Eikenburg bij de Broeders van Liefde en deze periode wordt door hem "de hel op aarde" genoemd. Hij kreeg slaag en hij stond bloot aan dreigingen met tuchthuis of gevangenis. Peter Roozendaal zegt dat een opgelegd celibaat kan leiden tot gevaarlijke uitwassen, maar dat vrijwillig afzien van seks prachtig kan zijn. Hij zegt verder: "seksuele gevoelens die verdrongen worden leiden tot psychische problemen; tot agressie, woede, alcoholisme, workaholisme of ziekelijke ambitie."(5)

Psycholoog Eugene Kennedy heeft onderzoek verricht naar het celibaat en komt tot de conclusie dat de keuze om een celibatair leven te leiden zeer ongezond is. Priesters kiezen volgens hem namelijk niet vrijwillig voor het celibaat. Het is iets wat in hun ogen een consequentie van hun ambt is. Veel priesters maken reeds op jonge leeftijd 'de keuze' om een celibatair leven te leiden, doch als volwassene komen ze er pas achter wat de lichamelijk en geestelijke consequenties van hun keuze zijn. Volgens de onderzoeker is het gevolg daarvan dat ze in de war raken en als het ware door hun eigen seksuele gevoelens worden gemarteld.(6)

Gedwongen celibaat - hetgeen onderdrukking van op zichzelf gezonde seksuele gevoelens met zich meebrengt -, het bekleden van een machtspositie, een gesloten systeem met weinig toezicht en inmenging van buitenaf en het intern oplossen van ontsporingen en vooral de zaak buiten de publiciteit houden, waarbij priesters die verdacht werden van seksueel misbruik over werden geplaatst in plaats van aangeklaagd en berecht voor hun wandaden, zijn naar mijn mening de belangrijkste ingrediënten die leiden tot gevaarlijke en misdadige uitwassen zoals seksueel misbruik van kinderen die aan de zorg van geestelijken zijn toevertrouwd.

Dwaalgeesten

Het Vaticaan ontkent ieder mogelijk verband tussen het celibaat en seksueel misbruik van geestelijken. Ze steken daarmee hun kop in het zand en sluiten hun ogen voor de schadelijke kanten van deze instelling, die haaks staat op wat de Bijbel leert: "Het is niet goed dat de mens alleen is" (Genesis 2:18). Het is derhalve abject van geestelijken te eisen dat zij alleen blijven; het is een miskenning van hun geschapen aard. En Paulus dan, die verkoos toch de ongehuwde staat boven de gehuwde, zodat hij zich volledig aan de zaak van de Heer kon wijden (1 Korintiërs 7)? Jawel, doch geheel uit vrije wil en hij legt het niemand op ongetrouwd te blijven. Sterker nog, Paulus zegt tegen de ongehuwden die branden van begeerte: "Indien zij zich (...) niet kunnen beheersen, laten zij dan trouwen" (1 Korintiërs 7:9).

Het was ook apostel Paulus die in de eerste brief aan Timoteüs schreef dat er in de eindtijd dwaalgeesten zullen zijn die het huwelijk zullen verbieden. Het celibaat is één van de leugens die in de eindtijd zal worden gepropageerd.

 • Maar de Geest zegt nadrukkelijk dat in de eindtijd sommigen het geloof zullen verlaten, doordat ze luisteren naar dwaalgeesten en naar wat demonen hun leren. Ze worden hiertoe aangezet door huichelachtige leugenaars, die hun eigen geweten hebben dichtgeschroeid, die het huwelijk verbieden en hen dwingen tot onthouding van voedsel dat God geschapen heeft om door de gelovigen, die de waarheid kennen, onder dankzegging te worden gegeten. Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen, want het is geheiligd door het woord van God en door het gebed (1 Timoteüs 4:1-5).

Wie oren heeft, die hore.

Noten:
 1. Lees hier de gehele paasboodschap van Paus Benedictus: http://nos.nl/artikel/148416-de-hele-paasboodschap-van-benedictus-xvi.html
 2. http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2010/detail_objectID707498_FJaar2010.html
 3. Hier is zijn gehele preek te lezen in het Engels: http://www.cantalamessa.org/en/predicheView.php?id=354
 4. Kijk hier voor een overzicht: http://www.nrc.nl/achtergrond/article2517580.ece/Overzicht_landen_seksueel_misbruik
 5. http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article3025200.ece/_rsquo_Eeuwig_celibaat_maakt_psychotisch_rsquo__.html?all=true
 6. http://www.scientias.nl/wie-mag-blijven-het-celibaat-of-de-foute-priester/6369
© 2010 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De paus: het kiezen van een nieuwe pausVoor rooms-katholieken neemt de paus vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Maar wat als de paus, net als paus Bened…
Paus Benedictus en zijn condoom kwestiePaus Benedictus en zijn condoom kwestieWederom heeft Paus Benedictus een uitspraak gedaan over het aidsprobleem in het continent Afrika waardoor hij de katholi…
Paus Benedictus XVIPaus Benedictus XVI bekleedde, voordat hij uitgeroepen werd tot paus, allerlei verantwoordelijke functies binnen het Vat…
Hoe wordt een nieuwe paus gekozen?Hoe wordt een nieuwe paus gekozen?Op 11 februari 2013 heeft de 265e paus, Joseph Ratzinger, bekend gemaakt dat hij aftreed als paus. Er moet nu dus een ni…

Jom Kippoer, Grote Verzoendag: Jezus verzoening voor zondenJom Kippoer, Grote Verzoendag: Jezus verzoening voor zondenJom Kippoer of Grote Verzoendag (voluit Jom ha-Kippoeriem oftewel Dag van de Vergevingen), wordt als de belangrijkste fe…
Jodenster: identificatieJodenster: identificatieAl heel lang werd er onderscheid gemaakt tussen de verschillende geloven. Het jodendom is waarschijnlijk de eerste of de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rvin88, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • http://nos.nl/artikel/148128-berichten-misbruik-kerk-op-een-lijn-met-jodenhaat.html
 • http://www.nrc.nl/achtergrond/article2517580.ece/Overzicht_landen_seksueel_misbruik
 • http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2010/detail_objectID707498_FJaar2010.html
 • http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/religie/article3025200.ece/_rsquo_Eeuwig_celibaat_maakt_psychotisch_rsquo__.html?all=true
 • http://www.scientias.nl/wie-mag-blijven-het-celibaat-of-de-foute-priester/6369
 • http://nos.nl/artikel/148416-de-hele-paasboodschap-van-benedictus-xvi.html
 • http://www.cantalamessa.org/en/predicheView.php?id=354

Reageer op het artikel "De paus, seksueel misbruik, slachtofferschap en het celibaat"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Vincent, 30-01-2012 11:57 #1
Dat de mensen de paus aanbidden is fout, er is maar 1 GOD die we mogen aanbidden, niet de paus niet de beelden (afgoden), maar DE ALMACHTIGE GOD. Pasen en kerstfeest is verzonnen door de katholieke kerk het is onzin, JEZUS is in de herfst geboren en niet met kerst, maar voor de katholieke kerk kwam het allemaal beter uit als ze de bijbel vertellen hoe hun het willen en niet hoe GOD dat bedoelt heeft. Kijk naar al de zogenaamde priesters die zeggen dat ze handelen vanuit GOD, heeft GOD gezegd dat die priesters onze kinderen mogen verkrachten, dat dacht ik niet. De geloven die hier op aarde geloofd worden, is allemaal 1 grote onzin we (de mensheid) zouden de bijbel eens echt moeten lezen en niet zoals we dat willen, maar daar zijn we te bang voor want dan pas weten we wat ons echt te wachten staat, totale vernietiging van de ongelovigen, er begint eindelijk een tijdperk zoals GOD het bedoelt heeft, zonder haat en nijd, alles gaat kapot en het gaat heel snel gebeuren, en helaas geloven de meeste mensen het niet en worden vernietigd en vernederd, we moeten leven naar GODS wegen en niet naar onze eigen wegen, want dan overleefd de wereld het niet en dat laat DE ALMACHTIGE GOD niet gebeuren.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: Februari 2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 8
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!