Joodse Bijbel: Abimelech, Tola, Jair en Jefta

Joodse Bijbel: Abimelech, Tola, Jair en Jefta Na de dood van Gideon komt Abimelech aan de macht die bijna al zijn broers laat ombrengen. Alleen de jongste broer, Jotham, blijft leven. Abimelech wordt leider van de Shechemieten, maar hij wordt gedood door een vrouw. Daarna worden Tola en later Jaïr rechters (richteren). Vervolgens gaan de Israëlieten weer afgoden dienen en worden vervolgd door de Ammonieten. De nieuwe leider Jefta weet de Ammonieten te verslaan.

Joodse Bijbel met commentaar van Rashi

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Joodse Bijbel weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Richter Abimelech

De foute start van Abimelech
Na de dood van Gideon wil Abimelech hem opvolgen. Abimelech is de zoon van een Shechemitische vrouw. Hij heeft zeventig broers. Om geen oppositie te ondervinden van zijn broers laat hij deze ombrengen. De jongste broer Jotham weet te ontsnappen. Wanneer de mannen van Shechem bijeenkomen om Abimelech tot koning te verklaren, beklimt Jotham de berg Gerizim en kijkt over de stad Shechem dat in de vallei ligt. Hij spreekt ze toe in de volgende parabel: Richteren 8:8-15: “Eens gingen de bomen een koning over hen aanstellen en ze zeiden tegen de olijfboom, 'Regeer over ons.' Maar de olijfboom antwoordde, 'Moet ik mijn dikheid verlaten waar G'd en de mensen me om eren en over de bomen regeren?' Toen vroegen de bomen aan de Vijgenboom, 'Regeer over ons.' Maar de Vijgenboom zei tegen hen, 'moet ik mijn zoetheid verlaten en mijn fruit kiezen en over de bomen regeren?' Toen vroegen de bomen aan de druiven, 'Regeer over ons.' En de druivenstruik zei, 'Moet ik mijn wijn verlaten die G'd en de mensen bejubelen en regeren over de bomen?' Toen zeiden alle bomen tot de braamstruik, 'Regeer over ons.' En de braamstruik zei tot de bomen. 'Als jullie me in waarheid tot koning kronen over jullie, kom dan tot mij en stop je vertrouwen in mijn schaduw; en zo niet laat vuur uit de braamstruik komen en verteer de ceders van Libanon.'”

Commentaar van Rashi Richteren 8:8-15

de bomen gingen uit: dit is allegorisch.

naar de olijfboom: Verwijzend naar Othniel, de zoon van Kenaz uit de stam Juda, die een olijfboom wordt genoemd, zoals er staat, (Jeremia 11:16) "Als een verse olijfboom, mooi van vorm, enz." (dit verwijst naar de steden van Juda genoemd in vers 13 ibid).

דִּשְׁנִי: Dit is een uitdrukking van 'vetheid'.

naar de vijgenboom: Deborah.

mijn zoetheid: (verwijzend naar) de honing van de bij.

naar de wijnstok: Verwijzend naar Gideon die afstamt van Jozef, van wie wordt gezegd: (Genesis 49:22) “Een vruchtbare zoon is Jozef; gezegend als een wijnstok die aan het water staat ”(volgens Onkelos).

waardoor God ... zich verheugt: want de Levieten reciteren niet het offerlied, maar tijdens de plengoffers van wijn.

Aan de doorn: Hebreeuws הָאָטָד, epine in Oud Frans.

Als het waar is: dat wil zeggen, omdat ik geschikt ben om te regeren.

Dus Jotham veroordeelt de Shechemieten voor het verkiezen van Abimelech, de laagste van alle zonen van Gideon. Hij voorspelt dat er een splitsing zal komen tussen Abimelech en Shechem.

Abimelech wordt gedood door een vrouw
De voorspelling van Jotham komt uit. Na drie jaar regeren willen de Shechemieten van Abimelech af. Echter, Zebul, de bestuurder van Shechem, kiest stiekem partij voor Abimelech. Hij licht Abimelech via zijn boodschappers in en adviseert hem om met zijn leger tegen Shechem op te trekken. Gaal, de leider van de rebellen, leidt zijn volgelingen uit de stad tegen Abimelech. De rebellen worden verslagen. Dan richt Abimelech zijn woede tegen de stad en doodt iedereen. De Toren van Shechem wordt in brand gestoken. Abimelech vindt echter spoedig de dood door een vrouw uit een naburige stad die Abimelech bezet. De vrouw laat vanaf een toren een steen op het hoofd van Abimelech vallen. Hij laat een wapendrager een einde aan zijn lijden maken. Maar iedereen zegt dat een vrouw Abimelech heeft gedood.

Richteren Tola en Jair

Na Abimelech worden Tola, van de stam Issachar, en Jair, de Gileadiet, rechters. Zij doen dit respectievelijk voor 23 en 22 jaar.

Richter Jefta

Gedurende de perioden van Tola en Jair leven de Joden een Joods leven. Maar na de dood van Jair vervallen de Joden in afgodendienst en worden ze aangevallen door heidense volkeren. Eerst vallen de Filistijnen en daarna de Ammonieten de stammen van Gilead aan ten oosten van de Jordaan. Zij zuchten 18 jaar onder het juk van beiden.

Daarna vallen de Ammonieten de machtige stammen van Juda, Efraïm en Benjamin aan. Dit leidt tot verdriet en consternatie bij de Israëlieten die zich niet kunnen voorstellen dat hun zonden tot deze verschrikking heeft geleid. Zij bidden om verlossing en beloven gehoorzaamheid. Ze vernietigen hun afgoden. De Ammonieten verzamelen zich in het land van Gilead en bereiden zich voor op oorlog.

De Joden houden in angst beraad, want niemand durft het op te nemen tegen de vijand. Ze kiezen een aanvoerder waar ze hun wanhoop kwijt kunnen. Jefta, een Gileadiet, bekend om zijn moed, is uit het huis van zijn vader verdreven door zijn broeders die ruzie maken om zijn aandeel in de erfenis. Hij vlucht naar het land Tob waar hij een vrij leven leid omringd door een stel volgelingen. De wijzen van Gilead gaan naar hem toe en vragen hem hun leider te worden. Hij gaat akkoord op één voorwaarde die geaccepteerd wordt, namelijk dat als hij de Ammonieten verslaat hij de alleenheerser wordt van Gilead. Jefta voelt dat hij een strijder van de Eeuwige is voor de glorie van Zijn naam en om Zijn volk te redden.

Onderhandelingen falen
Jefta stuurt een delegatie naar de koning van Ammon en vraagt of ze vreedzaam willen vertrekken. De Ammonieten antwoorden dat Trans-Jordanië historisch tot hem behoort, dat ze er zijn verjaagd, en dat ze het nu terug willen hebben. Jefta zegt dat Israël geen ruzie heeft met Ammon. Het land van de Ammonieten is oorspronkelijk veroverd door Sihon en toen Sihon probeerde te voorkomen dat Israël het beloofde land binnen zou komen, werd hij verslagen en werd zijn land geannexeerd door Israël door het woord van G'd. Het is nu te laat voor de Ammonieten om een claim te leggen op het land. Er wordt niet geluisterd naar de argumenten van Jefta. Jefta besluit aan te vallen en verslaat de Ammonieten.

Een vreemde eed
Voor de strijd legt Jefta een eed af. Bij succes zal hij als een offer aan G'd het eerste ding offeren dat hij tegen zou komen bij zijn terugkeer. Hij wanhoopt wanneer hij zijn dochter tegenkomt. Een mensenoffer is verboden. De enige manier om zijn eed na te komen is om zijn dochter in eenzaamheid op de bergen te laten leven. Vier dagen per jaar, betreuren de dochters van Israël haar noodlot tot ze sterft.

Strijd onder broeders
De Efraïmieten verklaren Jefta nu de oorlog. Zij zijn boos dat hij hen niet uitgenodigd heeft om tegen Ammon te vechten. Jefta verslaat hen makkelijk en dwingt hen te vluchten naar de Jordaan. Jefta heerst zes jaar over Israël.

Richteren Ibzan (Boaz) / Elon / Abdon

Na de dood van Jefta komt Ibzan (Boaz) als rechter. Izban trouwt met Ruth en zij worden de voorvaders van Koning David, vier generaties later. Izban is zeven jaar richter. Na diens dood is Elon tien jaar richter. Hij is een afstammeling van Zebulon. De volgende richter is Abdon, een Efraïmiet die acht jaar over Israël heerst.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Waarom laat Abimelech zijn broers vermoorden?
  2. Wat doet de jongste broer?
  3. Wat voorspelt de jongste broer?
  4. Door wie wordt Abimelech gedood?
  5. Waarom wordt het volk Israël steeds aangevallen?
  6. Wat doet richter Jefta?
  7. Welke richter is voorvader van koning David?

Lees verder

© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse Bijbel: Richteren - Otniël, Ehud, ShamgarJoodse Bijbel: Richteren - Otniël, Ehud, ShamgarNa de dood van Jozua zit Israël zonder leider. Omdat nog niet geheel Kanaän in handen is van de twaalf stammen, wordt de…
Simson en Delila (Rechters 16): een narratieve exegeseSimson en Delila (Rechters 16): een narratieve exegeseSimson is de sterke Israëliet die tegen de Filistijnen strijdt. Het Bijbelboek Rechters, vroeger Richteren genoemd, vert…
Neuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinnieuws uitgelichtNeuralink: kunstmatige intelligentie implanteren in breinElon Musk - ingenieur en ondernemer bekend van onder andere Paypal, Tesla en SpaceX - is in 2016 met zijn bedrijf Neural…
Joodse Bijbel: Laatste oorlogen koning DavidJoodse Bijbel: Laatste oorlogen koning DavidNog steeds voert Israël oorlogen tegen vele vijandige stammen. Davids leger heeft 12 divisies (elke stam één). Elke divi…

De Griekse godsdienst: smeltkroes van culturen en godenDe Griekse godsdienst: smeltkroes van culturen en godenHet Griekse rijk was een smeltkroes van verschillende culturen en religieuze opvattingen. De invloed van de vele omringe…
Positie en rechten van de vrouw in de islam: een verkenningPositie en rechten van de vrouw in de islam: een verkenningDe positie van de vrouw in de islam is vanuit westers perspectief problematisch. Vrouwen hebben in de islam niet dezelfd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Our People, history of the Jews - Jacob Isaacs
  • Tenach
Jehoeda (1.614 artikelen)
Laatste update: 07-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.