Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19

Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19 Waarom werd hij Jitro (zijn toevoeging) genoemd? Omdat Jitro (de schoonvader van Mozes) een hoofdstuk aan de Tora toevoegde. De Tora was compleet zonder de toevoeging van Jitro. Hij voegde er slechts iets aan toe. Wat was dat? Wat droeg hij bij aan ons begrip van Goddelijke wijsheid? Jitro gaf aan Mozes te kennen dat hij niet goed was dat hij alleen het volk leidde. Mozes moest andere mannen aanstellen die hem zouden helpen bij het instrueren van het Joodse volk.

Het delegeren van autoriteit

Volgens Jitro's plan moest Mozes wel doorgaan met het volk te instrueren van de wetten. Maar de toepassing ervan, de vragen die ze hadden en het oplossen van geschillen moest Mozes delegeren aan andere mannen. De grote zaken zal Mozes regelen en de kleinere zaken kunnen door deze mannen geregeld worden. Mozes stelde aanvoerders op voor duizend mensen, voor honderd mensen, voor vijftig mensen en voor tien mensen. De mensen werden toevertrouwd de wetten zelf uit te voeren, terwijl Mozes zich beperkte tot het onderwijzen en het oplossen van de moeilijkste problemen.

Het ontvangen van de Tora via de geest, mond en pen van Mozes

Het Joodse volk achtte zich niet in staat direct met God te communiceren. Ze vroeg Mozes dit te doen. "Jij vertelt ons alles dat de Heer onze God zal zeggen, en we zullen luisteren en navolgen." Mozes was hierover teleurgesteld. Hij wilde dat het volk de gehele Tora uit de mond van God hoorde. Maar God ging ermee akkoord. We kunnen hieruit concluderen dat Mozes zijn volk overschatte. Maar dit komt niet overeen met het leiderschap van Mozes. Hij was een trouwe herder die naar elke individu luisterde. Mozes wist dat zijn volk de grootste openbaring aankonden. Maar het Joodse volk wilde het op haar eigen manier ervaren niet met de krachten die Mozes uit het diepste van hun zielen kon halen. De Joden wilden de Tora ontvangen via de geest, mond en pen van Mozes.

De buitenstaander

De kwestie tussen Mozes en Jitro was: hoe kunnen de Joden de Goddelijke geboden toepassen in hun dagelijks leven? Hoe kon Mozes omgaan met alledaagse conflicten na de ontmoeting met God? Die conflicten stelden niets voor vergeleken met Gods wetten. Aan de andere kant konden de Joden in de aanwezigheid van Mozes zichzelf boven hun kleinzerigheid uit tillen.

Jitro was een buitenstaander. Hij bekeerde zich tot het Jodendom. Jitro zag de Joden van de buitenkant; Mozes zag hen van de binnenkant. Jitro zag de Joden als apart van Mozes; Mozes zag hen alleen in de aanwezigheid van Mozes.

Daarom moesten de Joden volgens Jitro zelf hun problemen met behulp van leiders oplossen, terwijl Mozes de enige bron was van de wetten. Zo kon de Goddelijke wetten op het dagelijks niveau worden uitgevoerd. Jitro gaf aan Mozes te kennen dat het niet goed was dat hij alleen het volk leidde. Mozes moest andere mannen aanstellen die hem zouden helpen bij het instrueren van het Joodse volk.

Dit is wat Jitro toevoegde aan de Tora. Zonder deze toevoeging was de Tora compleet. Jitro's plan was niet echt noodzakelijk omdat Mozes het volk op een hoger niveau kon krijgen. Maar het volk kon dat niet zelf. Jitro's systeem maakte de Tora de persoonlijke prestatie van elke Jood.

Zo blijft de Tora een Goddelijk boek en geen menselijke interpretatie.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Waarom werd hij Jitro (zijn toevoeging) genoemd?
  2. Wat droeg Jitro bij aan ons begrip van Goddelijke wijsheid?
  3. Wat moest Mozes doen volgens Jitro?
  4. Wat is het verschil tussen Mozes en Jitro?

Lees verder

© 2009 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13De Joodse wijzen stellen dat de eerste verlosser de laatste verlosser zal zijn. Dit wil niet zeggen dat Mozes en de Masj…
Gelijkenis verloren zoon: Lucas 15: 20Gelijkenis verloren zoon: Lucas 15: 20En hij stond op en keerde naar zijn vader terug. En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Lubavitcher Rebbe
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 14-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.