Torastudie: wat Jithro hoorde - Exodus 18:1

Torastudie: wat Jithro hoorde - Exodus 18:1 Sommige Sjabbatot zijn speciaal. Zo ook de Sjabbat waarin gelezen wordt over de gebeurtenis op de berg Sinaï. Opvallend genoeg wordt dit Sjabbat Jitro genoemd. Wie was Jitro (Jethro)? Jitro was de schoonvader van Mozes, een priester uit Midian die elke afgod aanbad. Hij adviseert Mozes over het juridisch systeem dat het Volk Israël moet hanteren. De Zohar meldt dat de Tora pas aan het Joodse volk kon worden gegeven nadat Jitro het volk vergezelt in de woestijn.

Exodus 18:1

Toen Jithro, een priester van Midjan, de schoonvader van Mozes vernam al, wat God gedaan had voor Mozes en voor Israël, Zijn volk, dat de Eeuwige Israël gevoerd had uit Egypte.

Jithro

Wat hoorde Jithro toen hij kwam? Van de splitsing van de Rode Zee en de oorlog tegen Amalek.

Buur en broer

Dit is de betekenis van het vers (Numeri 27:10) "Beter een nabije buur dan een broer op afstand." De nabije buur heeft betrekking op Jithro; een broer op afstand refereert aan Ezau.

Wie was Jethro/Jithro?

Voor meer informatie over Jitro verwijs ik naar het artikel: Bijbelse geschiedenis 32: Amalek en Jethro.

Wat hoorde Jithro?

Volgens de commentator Rashi hoorde Jithro over de splitsing van de Rode Zee en Israëls triomf over Amalek. Hij was erg onder de indruk van de God van Israël. Volgens de Tora hoorde Jithro echter over alles wat God voor Mozes en Zijn volk had gedaan. Waarom noemt Rashi dan de splitsing van de Rode Zee en Israëls triomf over Amalek?

De bron die Rashi gebruikt is de Talmoed. In de Talmoed wordt de spirituele wereld bedoeld. De spirituele bevrijding van Egypte, de spirituele splitsing van de Rode Zee en een spirituele strijd met Amalek.

Spirituele splitsing

'Land' en 'zee' zijn elkaars spiegelbeelden. Elk schepsel dat op land bestaat, bestaat in de zee. De landdieren zijn afhankelijk van het land en de zeedieren van de zee. Maar er is een verschil in deze afhankelijkheid. De zeedieren kunnen niet buiten het water leven.

'Land' en 'zee' vertegenwoordigen twee manieren van zijn. In de spirituele zin, is een land wezen degene die leeft op het materiële oppervlakte van de realiteit, met weinig aandacht voor de onderliggende krachten die het onderhouden. Een zee wezen is geheel afhankelijk van de zee. Hij heeft zijn ego ondergedompeld in de zee van boven natuurlijke waarheid.

Zeven dagen na onze bevrijding uit Egypte ervoeren we het splitsen van de zee. We werden geconfronteerd met de spirituele waarheid van de zee. We werden bevrijd van onze ego. We werden naar Sinaï gebracht voor nadere instructie.

Reden, irrationaliteit en verder

Op weg naar Sinaï werden we door Amalek aangevallen. De essentie van Amalek kan met twee woorden worden samengevat: 'zo wat?' Zo wat als de waarheid me in mijn gezicht aanstaart? Amalek heeft dezelfde woordwaarde als safek (twijfel). Amalek is de essentie van twijfel. We twijfelde waar God was, ondanks de bevrijding uit Egypte, de wonderen, de splitsing van de zee, etc. "Is God onder ons of niet?" (Exodus 17:7). Het enige antwoord op Amaleks 'zo wat?' is de ziels opmerking 'Omdat het zo is. Dit is wat ik wens want in mijn hart van harten weet ik de waarheid. Dit is wat ik verlang omdat dit is wat ik ben.'

Waarom kwam Jitro?

Jitro kwam omdat hij hoorde van de splitsing van de zee en van de oorlog tegen Amalek. Jithro ontdekte zo de waarheid. De echte waarheid. Iets boven het ego en egoïsme. En nadat Jithro was gekomen kon de Tora worden gegeven aan het Joodse volk.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Wat hoort Jithro als hij komt?
  2. Waarom noemt Rashi de splitsing van de Rode Zee en Israëls triomf over Amalek?
  3. 'Land' en 'zee' vertegenwoordigen twee manieren van zijn. Welke twee manieren?
  4. Wat ontdekte Jithro?
© 2009 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: het bezoek van Jithro - Exodus 18:1-19Torastudie: het bezoek van Jithro - Exodus 18:1-19In Exodus 18:1-19 wordt verteld dat Jithro, de schoonvader van Mozes, bij de Israëlieten langs komt. Hij heeft gehoord v…
Torastudie: Mozes' terugkeer in Egypte-Exodus (4:20-31)Torastudie: Mozes' terugkeer in Egypte-Exodus (4:20-31)In Exodus 4:20-31 wordt beschreven hoe Mozes terugkeert naar Egypte. Mozes wordt door zijn broer Aharon geholpen die het…

De verloren zoon: de jongste zoon als varkenshoederDe verloren zoon: de jongste zoon als varkenshoederEn hij trok er op uit, en drong zich op aan een der burgers van dat land en die zond hem naar het veld om zijn varkens t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Rashi
  • Midrash Rabbah
  • Lubavitcher Rebbe
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 15-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.