Joodse Bijbel: Richteren - Otniël, Ehud, Shamgar

Joodse Bijbel: Richteren - Otniël, Ehud, Shamgar Na de dood van Jozua zit Israël zonder leider. Omdat nog niet geheel Kanaän in handen is van de twaalf stammen, wordt de stam Juda aangewezen om de rest te leiden. Maar de Joden worden het oorlog voeren zat en gaan zich vermengen met de Kanaänieten. Alleen de Richteren kunnen hen op het goed pad van de Tora houden. De eerste Richteren zijn Otniël, Ehud en Shamgar. Ten tijde van de Richteren leven de Israëlieten in vrede en veiligheid.

Joodse Bijbel met commentaar van Rashi

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Joodse Bijbel weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Israël zonder leider

Door trekking van loten had Jozua de grenzen bepaald van het land dat elke stam erfde. Slechts een paar stammen zijn erin geslaagd volledig bezit te nemen van hun gebied na de dood van Jozua. Daarom kiezen ze de stam Juda uit om de rest te leiden in hun poging het land van Kanaän te veroveren. De stam Simeon gaat samen met de stam Juda. Beiden slagen erin land te veroveren. Richteren 1:3: Juda zei tegen Simeon, zijn broer: "Kom met mij mee naar mijn lot, dan zullen we strijden tegen de Kanaänieten, en ik zal ook met jou meegaan naar jouw lot." En Simeon ging met hem mee. Bezek, de hoofdstad, wordt veroverd en de koning gevangen genomen. Jeruzalem wordt ook veroverd, maar de Jebusieten die er wonen krijgen toestemming er te blijven. Hebron wordt ingenomen en aan Kaleb gegeven zoals door G'd aan hem beloofd was.

Commentaar van Rashi Richteren 1:3

aan zijn broer Simeon: d.w.z. aan de stam Simeon.

Kom met me mee naar mijn lot: kom met me naar boven en help me te overwinnen wat viel als mijn deel. Sommigen interpreteren "Juda zal optrekken" verwijzend naar Othniel, zijnde Yabetz, van wie we in Tractate Temura (16a) zeggen: "Juda, de broer van Simeon, is zijn naam", en Simeon, zijn broer, vroeg om mee te gaan.

Spoedig zijn de Joden het oorlog voeren zat en beginnen zich te vermengen met de Kanaänieten. Ze vergeten de waarschuwing om de heidense altaren te vernietigen. De wijzen oefenen druk uit op de Joden om zich niet te vermengen met de lokale bevolking en trouw te blijven aan de geboden van G'd. Maar nadat die generatie is verdwenen wordt de invloed van de heidense culturen sterker. De Kanaänieten worden sterker en onderdrukken de Joden. Er staan in moeilijke tijden 'Richteren' op die het Joodse volk helpen in de strijd tegen de vijand.

De invloed van de Richter is sterk genoeg om de Joden op het rechte pad van de Tora te houden. Maar nadat een richter is overleden gaan de Joden weer het verkeerde pad op.

Otniël

Na de dood van Jozua is er niemand aangewezen om het volk Israël te leiden. Een tijdje nemen de wijzen deze taak waar, maar hun aantal slinkt snel. De Joden nemen de heidense gebruiken van de oorspronkelijke inwoners van het land over en worden afgodendienaars. Zo vallen ze in de handen van hun machtige buren. De koning van Mesopotamië onderdrukt hen 8 jaar lang. In hun wanhoop bidden de Joden tot G'd voor verlossing. Richteren 2:16: En de Heer deed rechters opstaan die hen redden uit de handen van hen die hen bedorven hadden. Hun gejammer wordt gehoord en G'd stelt Otniël (de zoon van Kenaz, de jongere broer van Kaleb) aan als eerste richter. Hij bevrijdt het volk en deze leeft in 32 jaar vrede.

Commentaar van Rashi Richteren 2:16

En de Heer verwekte rechters: constant in elke generatie, zoals ze in dit boek worden opgesomd, rechter na rechter.

Ehud

Na de dood van Otniël vervallen de Israëlieten opnieuw in afgoderij. De Moabieten, onder leiderschap van hun koning Eglon en in samenwerking met de Amalekieten en de Ammonieten, vallen aan en veroveren Jericho. Hiermee bezitten ze de sleutel tot het hele land. Ze houden de Israëlieten 18 jaar onder de duim. Het Joodse volk klaagt. Uit de stam Benjamin staat Ehud, de zoon van Gera, op als nieuw richter. Hij gaat naar koning Eglon toe. Onder zijn mantel draagt hij een zwaard van 1 cubit lang. Wanneer hij de koning nadert steekt hij deze dood. Hij vlucht en komt veilig in Berg Efraïm aan. Hier verzamelt hij de Israëlieten die in gevecht raken met de Moabieten. Op één dag worden tienduizend Moabieten gedood. De rest wordt verdreven. Nu hebben de Joden voor 62 jaar rust en welvaart.

Shamgar

Tijdens de leiderschap van Ehud worden de Joden in het zuiden van het land onderdrukt door de Filistijnen. Hun bevrijder heet Shamgar, de zoon van Anath. Hij is zeer sterk en doodt 600 Filistijnen. Zo worden de Joden bevrijd van de Filistijnen.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Hoe worden de grenzen van de stukken land bepaald die de stammen krijgen?
  2. Wat gebeurt er als de Joden het oorlog voeren zat zijn?
  3. Wat is de taak van de richter?
  4. Wie wordt de eerste richter?
  5. Door wie worden de Joden 18 jaar onder de duim gehouden?

Lees verder

© 2009 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis Tora: Mondelinge overdracht ToraGeschiedenis Tora: Mondelinge overdracht ToraDe Mondelinge Tora werd 1500 jaar lang mondeling overgedragen van leraren op studenten, generaties lang vanaf de Sinaï t…
Joodse Bijbel: Richteren - Deborah en BarakJoodse Bijbel: Richteren - Deborah en BarakNa de eerste drie Richteren (Otniël, Ehud en Shamgar) treden twee nieuw Richteren op de voorgrond: Deborah en Barak. Deb…
Wat is de Tora? - de Geschreven en Mondelinge ToraDe Tora is de as waar omheen het Jodendom draait. Als je wilt weten wat de Joodse benadering is inzake een bepaalde kwes…
Grenzen van Israël: vanaf Abraham tot rijk van SalomoDe klassieke Joodse bronnen (de Joodse Bijbel en de Talmoed) onderscheiden drie grenzen. (1) De grenzen van de Aartsvade…

Facinatie voor het bovennatuurlijkeIn de 5e eeuw veroverden barbaren het romeinse rijk. De onthutste burgers zochten steun bij het christelijk geloof en va…
Wat zijn Priesters (Kohaniem) in het Jodendom?Wat zijn Priesters (Kohaniem) in het Jodendom?De Kohaniem (Priesters) in het Jodendom hebben een speciale positie. Ze mogen geen contact hebben met doden, geen gesche…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Our People, history of the Jews - Jacob Isaacs
  • Tenach
Jehoeda (1.613 artikelen)
Laatste update: 08-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.