Kabbala: de aartsvaders als archetypen

Genesis is eigenlijk een buitenbeentje in de Tora. Het bevat nauwelijks wetten en handelt voornamelijk over de aartsvaders. Maar zonder Genesis kunnen we God niet goed leren dienen. Wat zijn de belangrijkste lessen die de aartsvaders ons kunnen leren? In dit eerste artikel kijken we naar de aartsvaders als archetypen. De aartsvaders corresponderen met de Sefirot van liefhebbende-vriendelijkheid (Abraham), vrees (Izaäk) en medeleven (Jakob).

Archetypische aspecten

Het boek Genesis wordt Sefer Hajasjaar genoemd: het boek van het recht; de aartsvaders wandelen op het rechte pad met God. Zo wandelen ze richting Gods essentie. Abraham wandelt richting het zuiden dat Gods oneindige licht symboliseert. Van de aartsvaders leren we archetypische aspecten die we kunnen invoegen in ons leven. Elk mens moet zich afvragen of zijn/haar handelingen overkomen met die van de aartsvaders.

Archetypische zielen

De drie aartsvaders zijn archetypische zielen. De aartsvaders corresponderen met de Sefirot van liefhebbende-vriendelijkheid (Abraham), vrees (Izaäk) en medeleven (Jakob).

De relatie tussen de drie aartsvaders kan begrepen worden in termen van: these, antithese en synthese.

These, antithese en synthese

these: liefhebbende-vriendelijkheid

God schiep de wereld uit liefde en vanwege Zijn liefde. De aarde van het Goede (God) is goed te doen. Abraham vertegenwoordigt 'these'. De hemel en de aarde werden geschapen met de liefhebbende-vriendelijkheid van Abraham.

antithese: vrees

Maar de these is niet voldoende. De wereld kan niet duurzaam zijn met liefde alleen. Voor balans is macht/vrees, oordeel en sterkte nodig. Zij dienen om de effecten van liefde te beperken, omdat liefde anders de realiteit vernietigt wanneer het egoïstisch is. Liefde moet in de richting van God gekanaliseerd worden door de antithese (macht/vrees).
Er was geen conflict tussen Abraham en Izaäk. Izaäk werd niet door Abraham geofferd, maar vastgebonden. De Joodse wijze leggen dit als volgt uit: je zal God liefhebben, zelfs als Hij je het leven ontneemt. Abraham kreeg nu een nieuwe dimensie van macht en vrees voor God naast de liefde.

synthese: medeleven

De synthese tussen liefde en macht is medeleven, of genade. Dit wordt vertegenwoordigd door Jakob. De mens weet nooit of zijn handelingen niet uit egoïsme worden gedaan. Jakob leerde de vrees van Izaäks macht te overwinnen. Jakobs medeleven reflecteert meer Abrahams liefhebbende-vriendelijkheid dan dat het Izaäks vrees reflecteert.

gebalanceerde toestand

Hoewel God de wereld schiep uit liefde-vriendelijkheid, schiep hij geen perfecte wereld, waardoor hij ons in staat stelt zowel via vrees als medeleven een gebalanceerde toestand te bereiken. Op het eind is medeleven, als de synthese van liefde en vrees, het beste voorbeeld van Gods doel in het scheppen van de wereld voor de weldaad van Zijn schepsels.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kabbala: de aartsvaders en het Joodse geloofGenesis is eigenlijk een buitenbeentje in de Tora. Het bevat nauwelijks wetten en handelt voornamelijk over de aartsvade…
Kabbala: theoretische, meditatieve en praktische KabbalaDe studie van Kabbala kan onderverdeeld worden in drie basis gebieden: de theoretische, de meditatieve en de praktische.…
Kabbala: reïncarnatie in het JodendomIs er een verband tussen zielen die nu leven en die vroeger bestonden? In het Jodendom wordt niet door iedereen in reïnc…
Geschiedenis Jodendom: Kabbala  mystici SafedGeschiedenis Jodendom: Kabbala mystici SafedEr worden twee redenen genoemd waarom Safed het centrum was geworden van Kabbala mystiek. Ten eerste de zuivere lucht di…

Piedjon (Pidyon) Haben: loskoping van de eerstgeboren zoonOorspronkelijk waren de Joodse eerstgeborenen de heilige priester klasse. Zij werden geïnstalleerd in de dienst van God…
Het ontstaan van de Anglicaanse KerkHet ontstaan van de Anglicaanse KerkGodsdienststrijd is vandaag de dag reden nummer 1 voor het voeren van oorlog. Iedereen wenst het monopolie van de waarhe…
Bronnen en referenties
  • Kabbala online
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.