Joodse Bijbel: Het volk van het Boek (Bijbel, Tora)

Joodse Bijbel: Het volk van het Boek (Bijbel, Tora) De Joden worden het volk van het Boek (Bijbel, Tora) genoemd. De Tora bestaat uit twee groepen voorschriften. Door het nakomen van de eerste groep geboden kan de Jood de hoogste perfectie als mens verkrijgen en als een lid van een meest perfecte toestand van familie en sociaal leven. De wetten vormen het grootste deel van de voorschriften van de Tora. Door het nakomen van de tweede groep kan de Jood de hoogste staat van spiritueel leven verkrijgen.

De studie van de Tora

De manier waarop Mozes de Tora aan het volk onderwijst is als volgt: nadat Mozes de voorschriften van G'd heeft ontvangen, onderricht hij het aan Aäron; dan in de aanwezigheid van Aäron, aan Aärons zonen; dan opnieuw, in de aanwezigheid van Aäron en zijn zonen, aan de Zeventig Oudsten van Israël; en tot slot, in de aanwezigheid van al deze discipelen, aan het hele volk Israël. Daarna wordt de hele procedure door Aäron herhaald. Nadat Aäron klaar is, onderwijzen zijn zonen het volk; tot slot nemen de Oudsten het over en herhalen de voorschriften voor de vierde keer aan het volk.

Het resultaat van deze intensieve studie is dat elke partij de Tora vier keer heeft bestudeerd, zodat het goed in het geheugen van de leiders en het volk blijft.

Op het einde van het 40-jarige rondzwerven door de woestijn herhaalt Mozes vijf weken voor zijn dood de Tora aan de kinderen van Israël voor de laatste keer en legt het nog één keer grondig uit. Hij schrijft het op in de 'Vijf Boeken van Mozes' zoals door G'd aan hem gedicteerd. De Tora wordt in 13 kopieën geschreven, voor elke stam één en één exemplaar voor de Heilige Ark.

613 voorschriften

De Tora bevat 613 geboden. Hiervan zijn 248 'positieve' geboden (do's) en 365 zijn 'negatieve' geboden (don'ts). De voorschriften vormen de code van het dagelijks gedrag van de Joden en zijn manier van leven. Ze helpen hem een eerlijk, schoon en gezond leven te leiden, zowel lichamelijk als geestelijk.

De voorschriften kunnen in twee groepen worden verdeeld:
 • de plichten richting de naaste;
 • de plichten richting zijn Schepper, G'd.

Door het nakomen van de eerste groep geboden kan de Jood de hoogste perfectie als mens verkrijgen en als een lid van een meest perfecte toestand van familie en sociaal leven. De wetten vormen het grootste deel van de voorschriften van de Tora. Door het nakomen van de tweede groep kan de Jood de hoogste staat van spiritueel leven verkrijgen.

De Hebreeuwse kalender

De Tora bepaalt de Joodse week uit zeven dagen: 6 werkdagen en één rustdag. De Sjabbat moet geheel gewijd worden aan de studie van de Tora en gebed. De Joodse maand bestaat uit 29 of 30 dagen. Het is gebaseerd op de maan. De eerste maand is Nissan, de maand van de lente waarin de kinderen van Israël bevrijd werden uit Egypte. Maar het Joodse Nieuwjaar begint bij de zevende maand (Tishrei), omdat toen de wereld werd geschapen volgens de Joods traditie.

De Joodse feesten

De belangrijkste feesten zijn: Rosh Hashana (nieuw jaar) op de eerste Tishrei en Jom Kippoer op de 10de Tishrei.
Dan volgende de drie feesten (Shalosh Regaliem): Pesach op de vijftiende Nissan (herdenking bevrijding uit Egypte), Sjavoeot op de zesde en zevende Sivan (de schenking van de Tora) en Soekkot op de 15de Tishrei (de 40 jaar rondzwerving door de woestijn).
Later zijn er nog twee feesten toegevoegd: Poeriem en Chanoeka; en vier vastendagen.

Een Heilige Natie

De Tora is 32 eeuwen geleden aan het Joods volk gegeven in het jaar 2448 na de schepping. Veel mensen leefden toen en nadien zonder wetten. Op Sinaï wordt Israël door G'd ontworpen om een 'koninkrijk van priesters en een heilige natie' te zijn, om de wereld te onderrichten over de waarheid van de Schepper en de manier waarop Hij wil dat het menselijk ras op aarde leeft. Het Joodse volk aanvaardt de opdracht plechtig. Hiermee wordt het lot van het Joodse volk bepaald door haar geloof in G'd en hun loyaliteit aan de voorschriften van de Tora. Het Joods volk is de fakkeldrager van de G'ddelijke wijsheid, tot de grote dag wanneer de hele aarde vervuld zal zijn van de kennis in G'd.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
 1. Hoe onderwijst Mozes de Tora aan het Joodse volk?
 2. Uit hoeveel boeken bestaat de Tora?
 3. Hoeveel voorschriften kent de Tora?
 4. Hoe worden de voorschriften onderverdeeld?
 5. Hoe ziet de Hebreeuwse kalender eruit?
 6. Wat zijn de Joodse feestdagen?
 7. Waarom is Israël een Heilige Natie?
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel (Tenach) - Halacha & HaggadaBijbel (Tenach) - Halacha & HaggadaDe Bijbel is de bron en uitgangspunt van het Jodendom. In de loop der eeuwen is er enorme Joodse literatuur ontstaan die…
Joodse Bijbel: De profeet JeremiaJoodse Bijbel: De profeet JeremiaDe profeet Jeremia leeft in de 5de eeuw voor het begin van de gewone jaartelling. Hij is de zoon van de hogepriester Hil…
Boekrecensie: Wegwijs in het Jodendom - NIKrecensieBoekrecensie: Wegwijs in het Jodendom - NIKWegwijs in het Jodendom is een uitgave van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) dat een beknopte, populaire…
Bijbel (Tenach) - Canon & ToraBijbel (Tenach) - Canon & ToraHet Oude Testament (Tenach) is in de loop der geschiedenis met verschillende benamingen aangeduid. De vroegste benaming…

Torastudie: doortocht Schelfzee III - Exodus 14:20-31Torastudie: doortocht Schelfzee III - Exodus 14:20-31In Exodus 14:20-31 wordt verteld hoe de Israëlieten door de Schelfzee trokken en daarna de Egyptenaren verdronken. De zu…
Tehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegOnze geest is een tricky plek. Het is als drijfzand. Het trekt ons om het foute te doen. We kunnen de hoop opgeven of we…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • Our People, history of the Jews - Jacob Isaacs
 • Tenach
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 07-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.