Torastudie: Het lied van Mozes I - Exodus 15:1-2

Torastudie: Het lied van Mozes I - Exodus 15:1-2 Rabbi Akiva beschrijft een ideaal waarin een volk hun individualiteit volledig verloochent voor de collectieve identiteit belichaamd door de leider. Mozes alleen zong de dankbaarheid van de natie aan God, hun ervaring van verlossing, en hun visie van hun toekomst als Gods volk. De mensen hadden verder als individuen niets meer te zeggen, anders dan hun goedkeuring te bevestigen die Mozes uitdrukte.

Exodus 15:1-2

Toen zongen Mozes en de kinderen Israëls dit lied ter ere des Eeuwigen en zeiden zij als volgt: Laat mij zingen ter ere des Eeuwigen, want Hij is hoogverheven; paard en zijn berijder stortte Hij in zee. Mijn kracht en mijn gezang is de Eeuwige, die mij tot redding was; deze is mijn God die ik wil prijzen, de God van mijn vader, die ik wil verheffen.

De tekst in het Hebreeuws luidt:

אָז יָשִׁיר-מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת-הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַיהוָה וַיֹּאמְרוּ {ר}
לֵאמֹר {ס} אָשִׁירָה לַיהוָה כִּי-גָאֹה גָּאָה {ס} סוּס {ר}
וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם. {ס} ב עָזִּי וְזִמְרָת יָהּ וַיְהִי-לִי {ר}
לִישׁוּעָה {ס} זֶה אֵלִי וְאַנְוֵהוּ {ס} אֱלֹהֵי {ר}
אָבִי וַאֲרֹמְמֶנְהוּ.

Exodus 15:1

Toen zongen Mozes en de kinderen Israëls dit lied ter ere des Eeuwigen en zeiden zij als volgt.

Lied

Hoe voerden zij dit lied uit? Rabbi Akiva zegt: Mozes zei: "Ik zal tot God zingen" en zij antwoorden: "Ik zal tot God zingen"; Mozes zei: "Want Hij heeft glorierijk getriomfeerd" en zij zeiden: "Ik zal tot God zingen (en zo met elke vers, zou Mozes het vers zingen en zij antwoorden met het refrein: "Ik zal tot God zingen.")

Rabbi Eliëzer zegt: Mozes zei: "Ik zal tot God zingen," en zij antwoorden: "Ik zal tot God zingen"; Mozes zei: "Want Hij heeft glorierijk getriomfeerd," en zij antwoorden, "Want Hij heeft glorierijk getriomfeerd (en zo herhaalden zij elk vers na Mozes).

Rabbi Nechemia zegt: Mozes zingt de openingswoorden van het lied, na welke zij elk voor zichzelf zongen.

Leiderschap

Deze bovenstaande drie opvattingen vertegenwoordigen drie niveaus van leiderschap.

Rabbi Akiva beschrijft een ideaal waarin een volk hun individualiteit volledig verloochent voor de collectieve identiteit belichaamd door de leider. Mozes alleen zong de dankbaarheid van de natie aan God, hun ervaring van verlossing, en hun visie van hun toekomst als Gods volk. De mensen hadden verder als individuen niets meer te zeggen, anders dan hun goedkeuring te bevestigen die Mozes uitdrukte.

Op het eerste gezicht lijkt dit het ultieme in eenheid: honderdduizenden harten en geesten die één enkel programma en visie opleveren. Rabbi Eliëzer, beargumenteert echter dat dit slechts een oppervlakkige eenheid is, een opgelegde eenheid van het moment, in plaats van een innerlijke, langdurige eenheid. Wanneer mensen hun eigen gedachten en gevoelens opzij zetten om te accepteren wat hen wordt gedicteerd van bovenaf, zijn zij alleen één in woord en daad; hun innerlijke ego's blijven verschillend. Zo'n eenheid is slechts een kort leven beschoren...Dus rabbi Eliëzer verklaart dat de mensen de woorden van Mozes herhalen. Ieder individu interpreteert ze anders.

Rabbi Nechemia stelt dat Mozes slechts de eerste woorden zong, om zo hun diepste ervaring van het wonder te stimuleren, met het resultaat dat ieder van hen het gehele lied voor zichzelf zong.

Exodus 15:2

Dit is mijn God.

Baby

Op het moment dat de Israëlieten afdaalden naar de Rode Zee...de baby zat op de knie van zijn moeder en zoog aan de borst van de moeder; toen zij de Goddelijke Aanwezigheid aanschouwden, stak de baby zijn nek uit en de zuigeling liet de tepel uit zijn mond en riep: "Dit is mijn God en ik zal Hem prijzen"...Zelfs de embryo's spraken het lied uit in de baarmoeder van hun moeders...

Dienstmeisje

Een dienstmeisje zag bij de zee wat Jesaja, Ezechiël en alle ander profeten niet aanschouwden.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Hoe voerden zij dit lied uit?
  2. Welke zijn de drie niveaus van leiderschap?

Lees verder

© 2009 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19Torastudie: het plan van Jitro - Exodus 18:17-19Waarom werd hij Jitro (zijn toevoeging) genoemd? Omdat Jitro (de schoonvader van Mozes) een hoofdstuk aan de Tora toevoe…
Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13De Joodse wijzen stellen dat de eerste verlosser de laatste verlosser zal zijn. Dit wil niet zeggen dat Mozes en de Masj…

Waar bevindt zich de Ark des Verbonds?De Ark des Verbonds spreekt heel veel geïnteresseerden aan. Dit raadselachtige voorwerp uit het Oude Testament is het he…
Pausin Johanna of Johannes AnglicusWaar of niet waar; het blijft een hardnekkig gerucht: er is een vrouwelijke paus geweest. Ze moet als paus in het Vatica…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Talmoed en Rashi, Sotah 30b
  • Lubavitcher Rebbe
  • Talmoed, Sotah 30b
  • Mechilta
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 14-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.