Joodse Bijbel: Mozes en Aäron bij de Farao

Joodse Bijbel: Mozes en Aäron bij de Farao Mozes keert terug naar Egypte. Samen met zijn broer Aäron gaat hij naar de Farao. Verbaasd en bang door hun plotselinge verschijning, vraagt Farao wat de twee broers willen. De boodschap klinkt als een bevel: "Dus zegt de G'd van Israël: 'laat Mijn volk gaan opdat zij Mij kunnen eren in de woestijn.'" Farao weigert en zegt dat hij nooit gehoord heeft van de G'd van Israël en dat Zijn naam niet staat op de lijst van goden van alle naties. G'd zal echter Farao straffen met tien plagen.

Mozes geaccepteerd als leider

Mozes keert terug naar zijn schoonvader en vraagt om zijn goedkeuring naar zijn broeders in Egypte terug te keren. Jetro geeft hem zijn zegen en Mozes gaat naar Egypte. G'd beveelt Aäron om Mozes te ontmoeten. Zij ontmoeten elkaar in de woestijn bij de Berg Choreb, waar Mozes zijn oudere broer van de goddelijke missie verteld die ze moeten uitvoeren.

Terug in Goshen, bezoeken zij de wijzen en leiders van de kinderen Israëls. Nadat Mozes de wonderen toont die G'd aan Mozes heeft opgedragen, vertellen zij het volk de goede berichten. De kinderen van Israël geloven in de goddelijke missie van de zonen van Amram en nieuwe hoop en geloof vervullen hun harten.

Mozes en Aäron voor Farao

Mozes is 80 jaar oud en zijn broer 83 jaar wanneer ze het paleis van de Farao binnengaan. Zonder angst passeren ze de beveiliging en de wilde dieren die liggen rondom de binnenste kamer en die geen ongewenste bezoekers binnenlaat. Niemand is ooit in staat geweest de koning van Egypte in eigen persoon te zien en met hem te spreken, behalve zijn astrologen en raadgevers. Verbaasd en bang door hun plotselinge verschijning, vraagt Farao wat de twee broers willen. De boodschap klinkt als een bevel: "Dus zegt de G'd van Israël: 'laat Mijn volk gaan opdat zij Mij kunnen eren in de woestijn.'" Farao weigert en zegt dat hij nooit gehoord heeft van de G'd van Israël en dat Zijn naam niet staat op de lijst van goden van alle naties. Hij beschuldigt Mozes en Aäron ervan zijn regering omver te werpen en van bemoeienis met de Hebreeuwse slaven. De wonderen die ze in zijn aanwezigheid tonen maken geen indruk op hem, omdat zijn tovenaars bijna hetzelfde kunnen.

Op dezelfde dag beveelt Farao zijn opzichters het werk van de kinderen van Israël zwaarder te maken. Als ze tijd hebben om over vrijheid te denken en G'd te aanbidden, dan hebben ze kennelijk teveel vrije tijd. De kinderen van Israël kunnen deze zware arbeid fysiek niet aan en zij lijden meer dan ooit tevoren. In wanhoop beschuldigen ze Mozes en Aäron dat hun lot slechter is dan voorheen.

Diep gekwetst en teleurgesteld bidt Mozes tot G'd. G'd troost hem en verzekerd hem dat zijn taak uiteindelijk succesvol zal zijn, maar niet eerder dan dat Farao door verschrikkelijke plagen zal worden getroffen, om zo gestraft te worden voor het onderdrukken van de kinderen van Israël. De kinderen van Israël zullen dan ook zien en erkennen dat G'd de ware en getrouwe is.

Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Wat zeggen Mozes en Aäron tegen de Farao?
  2. Waarom maken de wonderen van Mozes en Aäron geen indruk op de Farao?
  3. Wat gebeurt er na het bezoek van Mozes en Aäron aan de Farao?
  4. Waarmee troost G'd Mozes?

Lees verder

© 2009 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pesach: Het Pesach verhaalSinds de komst van Jozef en zijn familie naar Egypte vanwege de hongersnood in Kanaän, woonden er Joden in Egypte. Zij h…
Joodse Bijbel: de tien plagen van EgypteJoodse Bijbel: de tien plagen van EgypteMet tien plagen treft G'd de Farao en Egypte. Na elke plaag belooft Farao het volk Israël te laten gaan, maar telkens ve…
De symbolische besnijdenis van Mozes, Exodus 4: 24-26De symbolische besnijdenis van Mozes, Exodus 4: 24-26Exodus 4: 24-26 beschrijft hoe Mozes in de nacht door wordt God aangevallen. Er volgt een doodsstrijd van Mozes. Hij bli…
Torastudie 94: Mirjam - tamboerijnen - Exodus (15:20)Torastudie 94: Mirjam - tamboerijnen - Exodus (15:20)De Joden hadden het zwaar te verduren in Egypte. Ze werden als slaaf wreed behandeld. Farao besloot zelfs de eerstgebore…

Joodse Bijbel: doortocht door de RietzeeJoodse Bijbel: doortocht door de RietzeeDe kortste route voor de kinderen van Israël naar het Beloofde Land zou via het land van de Filistijnen zijn. G'd wil ec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Our People, history of the Jews - Jacob Isaacs
  • Tenach

Reageer op het artikel "Joodse Bijbel: Mozes en Aäron bij de Farao"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 06-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Bijbelse geschiedenis/personen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!