Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden?

Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden? Het slachten van ritueel geoorloofde dieren noemt men in het Hebreeuws 'sjechieta'. Wanneer men een dier slacht, dient dat op zodanige wijze te gebeuren dat het dier géén pijn lijdt. Het doel is het geslachte dier als voedsel te gebruiken. Daarom mag het geen pijn lijden. De rituele voorschriften met betrekking tot de 'sjechieta' betreffen het te slachten dier, het instrument waarmee men slacht, de persoon die slacht, de wijze waarop en de snede in de hals. Koosjere en halal-slachters hoeven dieren niet te verdoven.

Het koosjer slachten

Uiterst scherp mes zodat slachten pijnloos is

Joodse slachters slachten koosjere dieren met een uiterst scherp mes zodat het slachten pijnloos is.

Slachter aangesteld door het rabbinaat

De persoon die de slachting verricht, is voor deze functie goedgekeurd door het rabbinaat. Ze worden herhaaldelijk herkeurd om te kijken of hij zijn taak nog goed verricht.

Opensnijden hals

Nadat de hals is opgesneden, stroomt het bloed er uit. Het vlees moet bloed vrij zijn. Bloed is namelijk een teken van leven en mag daarom niet genuttigd worden.

De keuring van het vlees: bedieqa (onderzoek)

Bedieqa (onderzoek)

De keuring van het vlees na de slachting heet 'bedieqa' (onderzoek). Hoewel de Tora niet vermeldt dat het vlees gekeurd moet worden, is dit toch een eeuwenoud Joods gebruik. De bedieqa wordt verricht door zelfde persoon die de sjechieta uitvoert. Allereerst worden de longen onderzocht om te kijken of het dier geen ziekte had en dus geschikt is voor voedsel. Zelfs al zijn er technieken om ziektekiemen te doden, worden zieke dieren toch afgekeurd.

Nevela

In Deuteronomium 14:21 staat: "Gij zult geen enkele nevela eten." Dit impliceert dat alleen geslachte dieren gebruikt mogen worden voor voedsel. Zieke of overleden dieren mogen nooit als voedsel gebruikt worden.

Terefa

Ook dieren die verscheurd zijn door roofdieren mogen niet worden gegeten. Dit vlees wordt 'terefa' genoemd.

De verwrongen spier

Bij het heupgewricht van een dier zit de zogenaamde 'verwrongen spier'. Deze spier verwijst naar Jakob die na een lange worsteling met een engel een verwrongen spier overhield. Om die reden eten Joden geen verwrongen spier. "Daarom eten de kinderen van Israël de verwrongen spier die op het heupgewricht zit niet tot op deze dag." (Genesis 32:24-32)

Poorsen

Wanneer het vlees kosjer blijkt te zijn worden alle vetdelen en vetvliezen weggehaald. In Leviticus 3:17 staat namelijk: "...vet noch bloed zult u eten.". De Joodse slager haalt het vet uit de aderen waarin zich nog gestold bloed van het geslachte dier bevindt. Dit werk heet 'poorsen' (in het Hebreeuws 'nikoer')

Na het poorsen is het vlees geschikt voor consumptie.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: Dierlijke en goddelijke ziel  Leviticus 11Torastudie: Dierlijke en goddelijke ziel Leviticus 11De Lubavitcher Rebbe heeft een interessante studie geschreven over de menselijke biosfeer op basis van Leviticus 11. In…
Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Moslims eten alleen het vlees op van dieren die halal geslacht zijn. Dit staat ook wel bekend als halal vlees. Tegenwoor…
Pastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami is vleesbeleg uit de Joodse keuken. Maar wat is pastrami nu eigenlijk echt? In iedere Amerikaanse film wordt we…

Joodse Bijbel: Jozefs broers komen naar EgypteJoodse Bijbel: Jozefs broers komen naar EgypteOmdat er ook hongersnood heerst in Kanaän, gaan de broers van Jozef op weg naar Egypte om er graan te halen. Jozef verwa…
Torastudie: de Joodse kalender - Exodus 12:2Torastudie: de Joodse kalender - Exodus 12:2Het eerste dat de nieuw geboren natie Israël werd verteld zodra ze zich voorbereidden Egypte te verlaten was niet zichze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.grandin.com/ritual/rec.ritual.slaughter.html
Jehoeda (1.484 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.