Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden?

Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden? Het slachten van ritueel geoorloofde dieren noemt men in het Hebreeuws 'sjechieta'. Wanneer men een dier slacht, dient dat op zodanige wijze te gebeuren dat het dier géén pijn lijdt. Het doel is het geslachte dier als voedsel te gebruiken. Daarom mag het geen pijn lijden. De rituele voorschriften met betrekking tot de 'sjechieta' betreffen het te slachten dier, het instrument waarmee men slacht, de persoon die slacht, de wijze waarop en de snede in de hals. Koosjere en halal-slachters hoeven dieren niet te verdoven.

Het koosjer slachten

Uiterst scherp mes zodat slachten pijnloos is

Joodse slachters slachten koosjere dieren met een uiterst scherp mes zodat het slachten pijnloos is.

Slachter aangesteld door het rabbinaat

De persoon die de slachting verricht, is voor deze functie goedgekeurd door het rabbinaat. Ze worden herhaaldelijk herkeurd om te kijken of hij zijn taak nog goed verricht.

Opensnijden hals

Nadat de hals is opgesneden, stroomt het bloed er uit. Het vlees moet bloed vrij zijn. Bloed is namelijk een teken van leven en mag daarom niet genuttigd worden.

De keuring van het vlees: bedieqa (onderzoek)

Bedieqa (onderzoek)

De keuring van het vlees na de slachting heet 'bedieqa' (onderzoek). Hoewel de Tora niet vermeldt dat het vlees gekeurd moet worden, is dit toch een eeuwenoud Joods gebruik. De bedieqa wordt verricht door zelfde persoon die de sjechieta uitvoert. Allereerst worden de longen onderzocht om te kijken of het dier geen ziekte had en dus geschikt is voor voedsel. Zelfs al zijn er technieken om ziektekiemen te doden, worden zieke dieren toch afgekeurd.

Nevela

In Deuteronomium 14:21 staat: "Gij zult geen enkele nevela eten." Dit impliceert dat alleen geslachte dieren gebruikt mogen worden voor voedsel. Zieke of overleden dieren mogen nooit als voedsel gebruikt worden.

Terefa

Ook dieren die verscheurd zijn door roofdieren mogen niet worden gegeten. Dit vlees wordt 'terefa' genoemd.

De verwrongen spier

Bij het heupgewricht van een dier zit de zogenaamde 'verwrongen spier'. Deze spier verwijst naar Jakob die na een lange worsteling met een engel een verwrongen spier overhield. Om die reden eten Joden geen verwrongen spier. "Daarom eten de kinderen van Israël de verwrongen spier die op het heupgewricht zit niet tot op deze dag." (Genesis 32:24-32)

Poorsen

Wanneer het vlees kosjer blijkt te zijn worden alle vetdelen en vetvliezen weggehaald. In Leviticus 3:17 staat namelijk: "...vet noch bloed zult u eten.". De Joodse slager haalt het vet uit de aderen waarin zich nog gestold bloed van het geslachte dier bevindt. Dit werk heet 'poorsen' (in het Hebreeuws 'nikoer')

Na het poorsen is het vlees geschikt voor consumptie.

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Is koosjer hetzelfde als halalVaak wordt er gedacht dat koosjer en halal voedsel hetzelfde zijn en tegenwoordig hoor je soms zelfs dat mensen de twee…
Torastudie 153: Dierlijke en goddelijke ziel  Leviticus 11Torastudie 153: Dierlijke en goddelijke ziel Leviticus 11De Lubavitcher Rebbe heeft een interessante studie geschreven over de menselijke biosfeer op basis van Leviticus 11. In…
Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Moslims eten alleen het vlees op van dieren die halal geslacht zijn. Dit staat ook wel bekend als halal vlees. Tegenwoor…
Pastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami, vleesbeleg uit de Joodse keukenPastrami is vleesbeleg uit de Joodse keuken. Maar wat is pastrami nu eigenlijk echt? In iedere Amerikaanse film wordt we…

Joodse Bijbel: Jozefs broers komen naar EgypteJoodse Bijbel: Jozefs broers komen naar EgypteOmdat er ook hongersnood heerst in Kanaän, gaan de broers van Jozef op weg naar Egypte om er graan te halen. Jozef verwa…
Torastudie 84: de Joodse kalender (Exodus 12:2)Torastudie 84: de Joodse kalender (Exodus 12:2)Het eerste dat de nieuw geboren natie Israël werd verteld zodra ze zich voorbereidden Egypte te verlaten was niet zichze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.grandin.com/ritual/rec.ritual.slaughter.html

Reageer op het artikel "Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

P. Epema-Jagersma, 19-07-2011 12:06 #3
Op grond van de diervriendelijke achtergrond van de sjechieta ben ik tegen het verbod op ritueel slachten, al ben ik lid (nog wel) van de P.v.d.Dieren. In gesprekken met mensen in mijn naaste omgeving die voor het verbod zijn werd opgemerkt dat de dieren ondersteboven, vanwege het leegbloeden daarna, naar de slachter gevoerd worden, dus terwijl ze nog leven. Dit kon ik me niet voorstellen, maar ze zeiden dat ik dan maar eens een filmpje op Youtube moest bekijken. Ik zou graag willen weten hoe het zit en of er van joodse zijde zoiets is om te bekijken. Ik heb een samenvatting van de Factsheet Joods-religieus slachten van het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap gelezen, maar kwam dit niet duidelijk tegen. Kunt u mij helpen om wijzer hierover te worden?
Nel Epema Reactie infoteur, 19-07-2011
Hier kunt u alle informatie vinden over de shechieta:

http://www.shechitauk.org/

MVG,

Etsel

Arie van Mastrigt, 12-04-2011 10:15 #2
Vraag: is het in de Thora verboden om de dieren te verdoven alvorens ze worden geslacht en zo niet, welk argument zou dan toch kunnen pleiten tegen verdoving? Reactie infoteur, 12-04-2011
Zoogdieren en vogels moeten op een speciale manier geslacht worden, namelijk door met een vlijmscherp mes in één ononderbroken beweging luchtpijp en slokdarm door te snijden. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt automatisch gestopt en het dier raakt buiten bewustzijn. Hierdoor en door de snelheid van het snijden is kosjer slachten één van de meest pijnloze methodes. Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal zijn opgeleid. (bron: NIK)

De Tora/Talmoed geeft dus aan dat ALLEEN deze methode is toegestaan en geen verdoving. Dat in de Tora geen verdoving wordt genoemd wil niet zeggen dat het dus geoorloofd is.

Etsel

Peter The Goy, 30-03-2011 14:51 #1
Als mij iemand kan uitleggen hoe een dier dood laten bloeden ervoor zorgt dat deze ZONDER pijn sterft ben ik tevreden. Volgens mij is kosher slachten net zo pijnlijk voor een dier als in elk ander abbatoir! Ik vergelijk het met het doorsnijden van een keel van een mens, is dat ook sterven zonder pijn? Reactie infoteur, 30-03-2011
Het dier sterft meteen zonder lijden omdat een vlijmscherp mes wordt gebruikt. Er is dus geen sprake van dood laten bloeden. Bloed wordt verwijderd na het overlijden omdat Joden geen bloed mogen nuttigen.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Jodendom - voeding
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 3
Schrijf mee!