Waarom dragen Joodse mannen een kippa (keppeltje)?

Waarom dragen Joodse mannen een kippa (keppeltje)? Een kippa is een keppeltje. In het Jiddisch zeggen we yarmulke. Religieuze Joden dragen een kippa op het hoofd uit respect voor G'd, wanneer we bidden, de naam van G'd uitspreken tijdens een zegen, gedurende studie en in de synagoge of jesjiva (Joodse religieuze school). In feite komt het er op neer dat de kippa dag en nacht gedragen moet worden. De kippa stamt uit Bijbelse tijden waar de priesters verplicht waren hun hoofd te bedekken. In Europa en Nederland neemt het antisemitisme anno 2018 weer toe waardoor steeds meer Joodse mannen en jongens besluiten om niet meer in het openbaar een keppeltje te dragen. Zij dragen een ander niet opvallend hooddeksel.

Geen Bijbels gebod

Kleine kinderen wordt al geleerd een kippa te dragen. Joodse mannen en jongens dragen een kippa altijd als een symbool van hun bewustzijn en onderwerping aan een hogere entiteit. Dit voorschrift staat niet in de Bijbel of de Talmoed. Het is echter de eeuwen door een traditie geworden zodat het op den duur een halachisch voorschrift werd. Zelfs degenen die niet altijd een kippa dragen zullen hun hoofd bedekken bij religieuze diensten, een begraafplaats, een sjiva huis (rouwenden), of een trouwerij.

Veel Joodse mannen en jongens dragen een kippa zelfs als ze een hoed dragen. Dit wordt gedaan omdat de hoed uit beleefdheid kan worden afgenomen en zo het hoofd toch bedekt blijft.

Chassidische Joden dragen een zwarte kippa. Andere Joden dragen gekleurde kippot (meervoud van kippa). Tijdens de Hoge feestdagen (nieuwjaar, Grote Verzoendag) dragen vele witte kippot. Sommige hebben een kippa met een heel mooi ontwerp.

Waarom zou ik mijn hoofd bedekken als ik weet dat G'd in mijn hart en geest zit?

Een kippa is zoiets als een trouwring. Als je een trouwring draagt betekent dat dat je bij iemand hoort. Ook al hou je de hele tijd van iemand is dat geen reden om geen trouwring meer te dragen. Een ring is ook een teken aan anderen dat ze niet in het huwelijk moeten gaan stoken. Wanneer je een goed huwelijk hebt draag je de ring met trots omdat je weet dat er iemand is die van je houdt.

Zo is het ook met de kippa. Alleen een erg heilig persoon is zich constant bewust dat G'd altijd aanwezig is. De rest van ons heeft een herinnering nodig. Het is tevens een teken om onszelf te identificeren als Joden en dat we tot iemand of iets behoren. Tevens dragen Joden het met trots omdat ze een diepe liefhebbende relatie met G'd hebben.

Waarom dragen vrouwen geen kippa? Hoe identificeren vrouwen zich?

De vrouwelijke ziel is veel meer afgestemd op G'd en hebben dus geen herinnering nodig. Mannen hebben meer rituelen nodig om de mannelijke ego te verfijnen. Vrouwen hebben deze rituelen niet nodig omdat ze gevoeliger zijn.

Discussie over keppeltje dragen - visie van Rabbijn Evers

Rabbijn Evers noemt vier redenen waarom Joodse mannen een keppeltje moeten dragen en niet moeten toegeven aan de druk van buitenaf.
 1. Het keppeltje toont solidariteit met het Joodse volk en Israël.
 2. Het is een religieus-politiek statement: dit ben ik en dit wil ik. Er zijn verschillende soorten keppeltjes die aangeven bij welke stroming binnen het Jodendom je behoort.
 3. De keppel wil de Joodse integriteit bevorderen.
 4. Een keppeltje bedekt het verstand. Ondanks dat de mens zeer intelligent is, schaamt het zich dat het zo weinig van de wereld heeft gemaakt.

Is het dragen van een keppeltje wel veilig?

In Europa en Nederland neemt het antisemitisme anno 2018 weer toe en daarom besluiten steeds meer Joodse mannen en jongens om niet meer in het openbaar een keppeltje te dragen uit angst te worden aangevallen. In plaats daarvan dragen ze een andere hoofdbedekking die minder opvallend is.

Veel Nederlandse Joden durven niet openlijk Joods te zijn anno 2018

Uit onderzoek van Een Vandaag op 26 november 2018 blijkt dat veel Nederlandse Joden niet openlijk Joods durven te zijn. Dit uit zich o.a. door het niet dragen van een keppeltje op straat. Meestal wordt dan nog een petje erover heen gedaan zodat de kippa niet zichtbaar is. Ruben Vis van het NIK schrijft op de website: "Joden die een keppel dragen zijn schaars, Joden die op straat een keppel dragen zijn als de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Maar Joden met een overontwikkeld sociaal onveiligheidsgevoel, een groter gevoel van onbehagen, ja die zijn er en met reden. We hebben het meegemaakt. Nou ja, zij die het hebben meegemaakt hebben de angst en de ervaring te zijn verraden door hun omgeving, aan ons overgedragen. De poll van Een Vandaag brengt hun percentage in beeld en heeft blootgelegd dat de Shoa weliswaar bijna 75 jaar achter ons ligt, de vermoorden vermoord zijn en de groep van weinige overlevenden stervend is, maar dat de effecten nog springlevend zijn."

Op Joods.nl houdt David Beesemer een pleidooi om een keer allemaal met een keppel op de straat op te gaan. Dit om de angst te overwinnen omdat angst een slechte raadgever is. Ruben Vis zegt ook dat Joden zich niet door angst moeten laten leiden. Ze moeten zelfbewuste Joden zijn.

Soorten keppeltjes

 • Gehaakt: Religieus Zionisme, Modern Orthodox, Conservatief Jodendom, Hervormd Jodendom;
 • Suède: Modern Orthodox, Conservatief Jodendom, Hervormd Jodendom;
 • Terylene: Yeshivish, Chassidische, Haredi, Lubavitch – Populair onder rabbijnen die lesgeven in yeshiva’s en seminaries;
 • Zwart fluweel: Yeshivish, Chassidische, Haredi;
 • Satijn: Conservatief Jodendom, Hervormd Jodendom; In Israël: Hilonim en Masortim tijdens grote Joodse tradities;
 • Wit gehaakt: Veel Jeruzalemieten dragen een wit gehaakt keppeltje ter grootte van het hoofd, soms met een gebreide pompon of kwastje erop. De Na Nach-subgroep van de Breslov Hasidim, volgelingen van wijlen Rabbi Yisroel Ber Odesser, dragen het met de Na Nach Nachma Nachman Meuman-zin erin gehaakt of erop geborduurd;
 • Bukharan: Populair bij kinderen, en ook gedragen door sommige Sefardische Joden, evenals liberaal georiënteerde en Hervormde Joden;
 • Yemenite: Typisch stijf, zwart fluweel met een 1-2 cm. geborduurde strook rond de rand met een veelkleurig geometrisch, bloemen- of paisleypatroon.

Joodse humor: Joodse mop over een keppeltje

De hommel zegt: "Hé, kleine broer, hoe gaat het?" en de honingbij zegt: "Oh, zo erg. Het is een vreselijke zomer geweest, nauwelijks bloemen en er is bijna niets in de korf."
'Ik kan je wel een tip geven,' zegt de hommel. "Ga een half blok naar het zuiden en vlieg dan over het huis naar de achtertuin. Er is een bar mitswa en er zijn meer bloemenprachten dan je ooit hebt gezien, en ze hebben zelfs kommen met suiker en glazen vruchtensap!"
"Goh, bedankt!" zegt de honingbij en vliegt weg. Uren later komen de twee elkaar weer tegen. "Bedankt voor de goede tip," zegt de honingbij, "dat is zo ongeveer de bijenkorf gered."
"Mooi," zegt de hommel, "maar... wat is dat op je hoofd?"
"Dat is een keppeltje", zegt de honingbij, "ik wilde niet dat ze dachten dat ik een wesp ben".
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bar Mitswa: godsdienstige volwassenheid Joodse jongenBar Mitswa: godsdienstige volwassenheid Joodse jongenOp dertienjarige leeftijd bereikt de Joodse jongen de godsdienstige volwassenheid. Dit wordt "Bar Mitswa" (zoon van het…
Boekrecensie: Joodse identiteit – Prof. dr. I.B.H. AbramrecensieBoekrecensie: Joodse identiteit – Prof. dr. I.B.H. AbramOver Joodse identiteit is altijd veel te doen. Prof. dr. I.B.H. Abram heeft er een boekje over geschreven. Hij definieer…
Geschiedenis Jodendom: Moderne stromingen -Haskala/ReformGeschiedenis Jodendom: Moderne stromingen -Haskala/ReformNaast Mozes Mendelssohn, die veel tegenstand van orthodoxe Joden ondervond, waren er mensen die eveneens voor de Verlich…
Kleding orthodoxe Joden: jassen, hoeden, jurken, rokkenKleding orthodoxe Joden: jassen, hoeden, jurken, rokkenVanaf het begin van het ontstaan van het Joodse volk speelt kleding een belangrijke rol binnen het Jodendom. Het weerspi…

De synagoge: interieur, belangrijke personen en boekenDe synagoge: interieur, belangrijke personen en boekenDe synagoge (sjoel) kent haar eigen specifieke interieur (aron-hakodesj, paroget, sefer-Tora, mappa, malboesj, amoed, bi…
Joodse Bijbel: Jakob keert naar Kanaän terugJoodse Bijbel: Jakob keert naar Kanaän terugJakob keert terug naar Kanaän. Hij vertrekt in het geheim omdat hij bang is dat zijn oom Laban hem niet wil laten gaan.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JoshMB, Pixabay
 • Chabad
 • https://nos.nl/artikel/2228002-slachtoffer-berlijn-ik-droeg-keppeltje-als-test-voor-antisemitisme.html
 • https://nos.nl/artikel/2228780-duitse-joodse-raad-draag-op-straat-geen-keppeltje.html
 • https://nos.nl/artikel/2229042-mijn-buurvrouw-is-joods-ik-draag-dit-keppeltje-voor-haar.html
 • http://www.nik.nl/2018/11/ik-heb-een-keppel-op/
 • https://www.trouw.nl/opinie/vier-redenen-waarom-de-keppel-zo-belangrijk-is-voor-joden~ab51fa42/
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 02-12-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.