Bar Mitswa: godsdienstige volwassenheid Joodse jongen

Bar Mitswa: godsdienstige volwassenheid Joodse jongen Op dertienjarige leeftijd bereikt de Joodse jongen de godsdienstige volwassenheid. Dit wordt "Bar Mitswa" (zoon van het gebod) genoemd. De Joodse jongen wordt dan in staat geacht alle geboden van de Tora te vervullen. In het leven van de Jood is de Bar Mitswa-viering een plechtige en tevens feestelijke gebeurtenis. De plechtige gebeurtenis vindt in de synagoge plaats door het voorlezen uit de Tora. De feestelijkheden worden thuis of elders gevierd.

Het vervullen van alle geboden uit de Tora

Op dertienjarige leeftijd wordt de Jood geacht in staat te zijn alle geboden van de Tora te kunnen vervullen en daarom rust vanaf het moment, dat hij Bar mitswa is geworden, de verplichting op hem deze vervulling na te komen.

Hoewel de term Bar Mitswa al in de Talmoed voorkomt werd het niet eerder ingevoerd dan de 15de eeuw. Toch was het volgens verschillende Joodse bronnen reeds in oude tijden zo, dat de Joodse jongen op dertienjarige leeftijd bepaalde religieuze verplichtingen kreeg en hiermee de status van godsdienstige volwassenheid verkreeg. Vóór de dertiende verjaardag van zijn zoon, is de vader verantwoordelijk voor de daden van zijn zoon.

De Bar mitswa in de synagoge

Een Joodse jongen die dertien jaar en één dag is, wordt meegerekend als deel van een 'minjan', het minimale aantal van tien Joods-meerderjarige manspersonen die in de synagoge aanwezig moeten zijn, om een gezamenlijke godsdienstoefening te laten plaatsvinden.

Het opgeroepen worden voor de Tora

Een Joodse jongen wordt opgeroepen voor de Tora om er een bepaald stuk uit voor te lezen. Hij heeft zich daarvoor gedegen voorbereid onder deskundige begeleiding. Met het voorlezen wordt de Joodse jongen volwaardig lid van de gemeenschap.

De vader wordt ook opgeroepen en zegt: "Gezegend is Hij, Die mij nu heeft ontlast van de verantwoordelijkheid voor deze zoon." Ook familieleden van de jongen worden opgeroepen om uit de Tora te lezen wanneer de Bar Mitswa op een sjabbat plaatsvindt.. Vaak houdt de rabbijn een speciale toespraak. Na de dienst vindt vaak een feestelijke maaltijd plaats.

Het aanleggen van tefillien

De belangrijkste nieuwe verplichting die de Bar mitswa-jongen krijgt is het aanleggen van de tefillien tijdens het ochtendgebed. Vóór zijn Bar mitswa-viering wordt hij ook hierin geoefend en geleid.

Bat Mitswa (dochter van het gebod)

Volgens de Joodse wet bereikt het meisje op twaalfjarige leeftijd niet alleen de lichamelijke rijpheid, maar ook de religieuze volwassenheid. Daarom krijgt ze de status 'Bat mitswa'. Er wordt hierbij een feest gevierd. maar er zijn geen speciale religieuze taken opgelegd.

De Bar mitswa-viering bij de Klaagmuur

Sinds 1967 worden veel Bar mitswa-vieringen gehouden bij de Klaagmuur. De heiligheid van deze plaats verleent aan het gebeuren een bijzondere plechtigheid en vreugde. Er worden veel liederen gezongen die bij deze gelegenheid van toepassing zijn.

Lees verder

© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bar en Bat Mitswa - een speciale Joodse vieringBar en Bat Mitswa - een speciale Joodse vieringVolgens de Joodse wet zijn kinderen niet verplicht de plichten (Mitswot) na te komen. De eerste jaren van een kind is ee…
Bar en Bat Mitswa - spirituele volwassenheid JodenBar en Bat Mitswa - spirituele volwassenheid JodenJoodse meisjes worden op 12-jarige leeftijd spiritueel volwassen (Bat Mitswa) en Joodse jongens op 13-jarige leeftijd (B…
Wat is Bar Mitswa? 13-jarige Joodse jongen als volwasseneWat is Bar Mitswa? 13-jarige Joodse jongen als volwasseneWat is Bar Mitswa? In het Jodendom beschouwt men een 13-jarige jongen en een 12-jarig meisje (bat mitswa) als religieus…
Torastudie: de logica van mitswot - wetten Exodus 21:1Torastudie: de logica van mitswot - wetten Exodus 21:1Globaal gesproken kunnen de mitswot (wetten) in twee categorieën worden verdeeld: de logische mishpatiem (wetten) en de…

Tehilliem: Psalm 12 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 12 - een Joodse uitlegIn Psalm 12 verzoekt Koning David HaShem (G'd) ons te redden van corruptie. De mensen liegen niet alleen, maar zij gelov…
Joodse Bijbel: Jozef en zijn broersJoodse Bijbel: Jozef en zijn broersJozef is de favoriete zoon van Jakob. Dit wekt veel jaloezie op bij de andere broers. Ze gaan hem nog meer haten wanneer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 777jew, Pixabay
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 23-06-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.