Torastudie: de instelling Pesach - Exodus 12:3-13:8

Torastudie: de instelling Pesach - Exodus 12:3-13:8 Vanaf Exodus 12:3 tot en met 13:8 wordt verteld hoe God besloot de eerstgeborenen van Egypte te doden. De Joden in Egypte waren moreel net zover gezonken als de Egyptenaren. Toch besloot God alleen de Egyptische eerstgeborenen te doden en de Israëlieten te sparen. Dit is waarom het precies middernacht plaatsvond. De eerste helft van de nacht vertegenwoordigt gevoera (rechtvaardigheid) en de tweede helft vertegenwoordigt chessed (weldaad).

Exodus 12:3-13:8

Spreekt tot de gehele gemeente Israëls als volgt: op den tiende van deze maand zullen zij zich ieder nemen een lam voor ieder vadershuis, een lam voor ieder huis. En indien het huis te gering is, om te behoren bij een lam, dan zal hij nemen met zijn buurman, die het naast is aan zijn huis, naar het aantal personen; gij zult ieder, overeenkomstig hetgeen hij eet, tellen bij het lam. Een lam zonder gebrek, mannelijk, onder het jaar zult gij hebben; van de schapen of van de geiten kunt gij nemen. En gij zult het in bewaring houden tot de veertiende dag van deze maand; dan zal de gehele vergadering van de gemeente Israëls het slachten tussen de beide avonden...Nu geschiedde het juist op diezelfde dag, dat de Eeuwige de kinderen Israëls voerde uit het land Egypte...En gij zult uw zoon bekend maken op die dag, zeggende: wegens hetgeen de Eeuwige mij gedaan heeft, toen ik trok uit Egypte.

Exodus 12:3-6

Spreekt tot de gehele gemeente Israëls als volgt: op den tiende van deze maand zullen zij zich ieder nemen een lam voor ieder vadershuis, een lam voor ieder huis. En indien het huis te gering is, om te behoren bij een lam, dan zal hij nemen met zijn buurman, die het naast is aan zijn huis, naar het aantal personen; gij zult ieder, overeenkomstig hetgeen hij eet, tellen bij het lam. Een lam zonder gebrek, mannelijk, onder het jaar zult gij hebben; van de schapen of van de geiten kunt gij nemen. En gij zult het in bewaring houden tot de veertiende dag van deze maand; dan zal de gehele vergadering van de gemeente Israëls het slachten tussen de beide avonden.

Paaslam

Toen God tegen Mozes zei het Paaslam te slachten, zei Mozes: "Meester van het universum! Hoe kan ik zoiets doen. Weet U niet dat de lam een Egyptische god is? Als we de gruwelijkheid van de Egyptenaren voor hun ogen slachten, zullen ze ons dan niet stenigen?"

God zei: "Israël zal van hier niet vertrekken voor zij de Egyptische goden slachten voor hun ogen, zodat ik ze leer dat hun goden werkelijk niets zijn." Dit is wat Hij feitelijk deed; want op die nacht doodde Hij de eerstgeboren Egyptenaren, en op die nacht slachten de Israëlieten hun paaslam en aten het.

Sjabbat HaGadol

Dat jaar was de 10de Nissan een Sjabbat; dit is waarom de Sjabbat voor Pesach Sjabbat HaGadol wordt genoemd, omdat er een groot wonder op die dag gebeurde. Want toen de Kinderen van Israël hun paaslammeren op die Sjabbat namen, vroegen de eerstgeborene Egyptenaren aan hen: "Waarom doe je dit?" Zij antwoordden: "Het is een Pesach offer voor God want Hij zal alle eerstgeborenen van Egypte doden." De eerstgeborenen gingen naar hun vaders en de Farao met het verzoek Israël te laten gaan, maar zij weigerden; dus de eerstgeborenen begonnen een oorlog tegen hen en doodden er velen. Zie ook Psalm 136:10

Exodus 12:12

En Ik zal door het land Egypte trekken die nacht, en Ik zal slaan alle eerstgeborenen in het land Egypte van mens tot vee; en alle afgoden van Egypte zal Ik strafgerichten uitvoeren, Ik, de Eeuwige.

Ik ben Hij en geen ander

"Ik zal passeren", Ik en geen engel. "Ik zal slaan" - Ik en geen seraf; "Ik zal uitvoeren" Ik, en geen boodschapper; "Ik ben God" - Ik ben Hij en geen ander.

Exodus 12:12

En alle afgoden van Egypte zal Ik strafgerichten uitvoeren, Ik, de Eeuwige.

Afgoden van hout en metaal

Die van hout waren rotten weg; die van metaal waren smolten.

Exodus 12:29

En het geschiedde te middernacht; toen sloeg de Eeuwige alle eerstgeborenen in het land Egypte.

Gevoerah en chessed

De Joden in Egypte waren moreel net zover gezonken als de Egyptenaren. Toch besloot God alleen de Egyptische eerstgeborenen te doden en de Israëlieten te sparen. Dit is waarom het precies middernacht plaatsvond. De eerste helft van de nacht vertegenwoordigt gevoera (rechtvaardigheid) en de tweede helft vertegenwoordigt chessed (weldaad). Middernacht is het kruispunt dat overstijgt alle criteria voor straf of beloning.

Exodus 12:38

En ook een bonte menigte trok op met hen.

Menigte

Het Hebreeuwse woord 'rav' (menigte), heeft een numerieke waarde van 202; de 'bonte menigte' vertegenwoordigt 202 vonken van heiligheid die het Joodse volk uit Egypte trokken.

Exodus 12:51

Nu geschiedde het juist op diezelfde dag, dat de Eeuwige de kinderen Israëls voerde uit het land Egypte.

Heidendom

De Kinderen van Israël waren vervallen in heidendom. De Exodus kwam op het juiste moment. Waren de Kinderen van Israël langer slaven gebleven dat waren er geen Kinderen van Israël overgebleven om verlost te worden.

Psalm 105:38

Psalm 105:38 zegt: Egypte was blij dat zij weggingen. Dit kan vergeleken worden met een dikke man op een ezel. Zowel de dikke man als de ezel zijn blij wanneer de dikke man van de ezel af is. Maar er kan niet gezegd worden wie er gelukkiger is. Zo waren zowel de Joden als de Egyptenaren blij. Maar er kan niet gezegd worden wie er gelukkiger is. Totdat koning David kwam en zei dat Egypte verheugd was.

Exodus 13:8

En gij zult uw zoon bekend maken op die dag, zeggende: wegens hetgeen de Eeuwige mij gedaan heeft, toen ik trok uit Egypte.

Egypte

In elke generatie is een persoon verplicht zichzelf te zien alsof hij uit Egypte kwam.

Lees verder

© 2009 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Pesach (Paasfeest)?Hoe, waarom en wanneer vieren Joden Pesach (Paasfeest)?Wat is Pesach, het Joodse Paasfeest? Pesach viert de bevrijding uit Egypte en daarmee de geboorte van het Joodse volk. D…
Numeri 3:43: 22.273 mannelijke eerstgeborenen, te weinig?Numeri 3:43: 22.273 mannelijke eerstgeborenen, te weinig?Numeri betekent 'getallen'. Het Bijbelboek Numeri dankt zijn naam aan de oude Griekse vertaling en verwijst naar de vele…
Pasen, Pascha, Pesach, Paasfeest: Jezus Christus paaslamPasen, Pascha, Pesach, Paasfeest: Jezus Christus paaslamPasen, pascha, pesach, paasfeest: Jezus Christus paaslam. In dit artikel wordt de geestelijke betekenis van pèsach bespr…

Samenvatting Nederlandse GeloofsbelijdenisDe Nederlandse Geloofsbelijdenis is een behoorlijke lap tekst, geschreven door Guido de Brés in 1561. In deze geloofsbel…
Verhouding doopsgezinden en gereformeerdenEr is wel een verband verondersteld tussen de strenge doopsgezinde richting der 'Oude Vlamingen' in Noordwest-Groningen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Midrash Rabbah
  • Tosafot naar Talmoed, Shabbat 87b
  • Pesach Haggada
  • Rashi
  • Ohr HaTorah
  • De Kabbalisten
  • De Haggada van de Rebbe
  • Midrash Tehilliem
  • Talmoed Pesachiem 116b
Jehoeda (522 artikelen)
Laatste update: 12-01-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.