Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13

Torastudie: Mozes en de Messias - Exodus 4:13 De Joodse wijzen stellen dat de eerste verlosser de laatste verlosser zal zijn. Dit wil niet zeggen dat Mozes en de Masjiach (messias) dezelfde zijn. Mozes is van de stam Levi, terwijl de Masjiach van de stam Juda is. Het betekent echter dat de verlossing die door Mozes is bereikt de bron is voor de verlossing door de Masjiach. Het doel van de exodus uit Egypte is de ontvangst van de Tora. De uiteindelijke verlossing vertegenwoordigt de volledige en uiterste uitvoering van de Tora.

De Tora van Mozes is de essentie van de perfecte wereld van de Masjiach (Messias)

Mozes vraagt God de Masjiach te sturen. Maar God doet dit niet. Eerst moeten de Joden uit Egypte worden geleid en de Tora aan hen worden gegeven, een taak die alleen Mozes kan uitvoeren. Zij beginnen aan hun missie de wereld te perfectioneren als het koninkrijk van God door middel van de Tora, tot de komst van de Masjiach.

Gematria, numerieke woordwaarde van Mozes en Masjiach (Messias)

De numerieke woord waarde van Mosje (Mozes) is 345; de numerieke woord waarde van Majiach is 358. Dus het verschil is 13. Mozes + 13 = Masjiach.

Dertien is de numerieke waarde van echad (1). "Hoor Israël, de Heer is onze God de Heer is echad (Eén)". Dit is het Shema dat de Jood elke ochtend reciteert. De Messiaanse periode wordt beschreven als de dag dat God echad en Zijn naam echad zal zijn.

Jachied (enkelvoud) lijkt een beter woord te zijn dan echad om de Goddelijke eenheid uit te drukken. Toch vertegenwoordigt echad een diepere eenheid dan jachied. Echad vertegenwoordigt pluraliteit binnen eenheid.

Mozes plus echad = Masjiach

Mozes openbaart de Goddelijke wijsheid en wil aan de mens. Het is een openbaring van Bovenaf. Het wordt de wereld met kracht opgelegd als een hogere waarheid zonder dat de wereld het begrijpt. Het is een Goddelijk jachied.

Mozes wil dat God de Masjiach zendt om het Joodse Volk te bevrijden uit Egypte. De exodus moet geleid worden door de Goddelijke echad. Maar echad (eenheid) moet van beneden komen wanneer een diverse wereld uit eigen initiatief kiest samen te gaan in een integraal geheel. Mozes kan de formule verschaffen. Echter het proces moet zich in de loop van drieëndertig eeuwen ontvouwen waarin de wereld de Goddelijke waarheid absorbeert en de Goddelijke wil uitvoert.

De Messiaanse periode is de culminatie en vervulling van de schepping van onze wereld. Voor dit doel wordt het geschapen. In de Messiaanse wereld zal het licht van God worden geopenbaard zonder duisterheid.

Een soort gelijk iets wordt al ervaren wanneer de Tora wordt geschonken aan het Joodse Volk. Aan het Volk wordt getoond dat de Eeuwige God is en dat er niets buiten Hem bestaat. God is echad. God is Eén.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Zijn Mozes en de Messias dezelfde?
  2. Op welke wijze verschillen Mozes en de Messias?
  3. Waarom weigert God gehoor te geven aan Mozes' oproep om de Messias te sturen?
  4. Verklaar het verschil van de numerieke woordwaarde van Mozes en Masjiach (Messias).
  5. Waarom vertegenwoordigt echad een diepere eenheid dan jachied?
  6. Waarom moet echad vanaf beneden komen?
  7. Wat wordt in de Messiaanse wereld geopenbaard?

Lees verder

© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
William Booth, oprichter van het Leger des HeilsAan het einde van de 19e eeuw werd het leven in Londen gekenmerkd door armoede, ziekte en alcoholisme. Arbeiders werden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Lubavitcher Rebbe
Jehoeda (510 artikelen)
Laatste update: 15-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.