Wat was de Mishkan (Tabernakel) Exodus 25:8?
De Tabernakel (Mishkan in het Hebreeuws) was volgens de Tora/Bijbel het tijdelijke heiligdom waarin de g'ddelijke aanwezigheid woonde tijdens de reizen van de Joden door de woestijn. De Mishkan wordt voor het eerst genoemd in Exodus 25:8: En zij zullen mij tot een heilige plaats maken, en Ik mag onder hen wonen. G'd wilde onder Zijn volk 'wonen' en daarom vroeg Hij aan Mozes om een huis voor Hem te creëren nadat Hij de Tora aan het Joodse volk had gegeven in de Sinaïwoestijn. De Mishkan is de voorloper van de Tempel. Het was een draagbaar heiligdom dat als spiritueel centrum diende voor de Joden tijdens hun verblijf in de woestijn en later in het land Israël toen de Tempel er nog niet was. Hier brachten Joden offers na zonden te hebben begaan of uit dankbaarheid. In dit heiligdom communiceerde G'd met Mozes via de cherubijnen bovenop de ark in het Heilige der Heiligen. De details van de lay-out en inhoud van de Mishkan worden uitgebreid beschreven in Exodus 25-34.
Reeds honderden jaren voor de bouw waren er al plannen voor de Tabernakel
Egypte
Plannen voor de bouw van de Mishkan bestonden al ten tijde van aartsvader Jakob. Op weg naar Egypte plantte hij acaciabomen. Hij gaf zijn zonen de opdracht om hun nakomelingen te melden dat ze het hout van deze bomen moesten meenemen wanneer ze uit Egypte zouden vertrekken. Ze zouden het hout dan bij de hand hebben zodra G'd het bevel gaf om de Tabernakel te bouwen.
Gouden Kalf
Na de zonde met het Gouden Kalf door de Israëlieten en na de vergiffenis door G'd, kwam G'd uiteindelijk met de opdracht de Mishkan te bouwen. Dit heiligdom vormde de nieuwe verbondenheid tussen G'd en de Joden.
De bouw van de Tabernakel stond onder toezicht van Bezalel (een neef van Mozes) van de stam Juda. Oholiab van de stam Dan vergezelde hem. Mensen schonken materialen en hielpen mee met de bouw. Het duurde niet lang voor de hele structuur was voltooid.

Model van de tabernakel in Timna Valley Park, Israël /
Bron: Ruk7, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hoe zag de Mishkan eruit?
De Tora/Bijbel geeft een gedetailleerde beschrijving hoe deze eruit heeft gezien. Verder staat te lezen dat Joden de Tabernakel begraven hebben onder de Tempel en dat deze pas wordt opgegraven als de Messias komt.
Binnenplaats
De Tabernakel stond op een grote binnenplaats die 100 el lang en 50 el breed was (1 el is 50 centimeter). De binnenplaats had houten palen waar een linnen scheidingswand aan vast zat. In het midden stond het koperen altaar met een lange hellingbaan waar dieren op geofferd werden. Het wasbekken, waar de priesters hun handen en voeten wasten, stond tussen het altaar en de ingang van de Tabernakel.
Mishkan
De Mishkan zelf was 30 el lang en 10 el breed. Het werd ommuurd door dikke, vergulde balken van acaciahout met zilveren voetjes op hun plaats gehouden door vergulde houten palen. Ze vormden drie zijden van een rechthoek. Aan de vierde zijde hing een gordijn. Een tapijt, van linnen en wol, vormde het dak. Daarop lag geitenhaar, ramshuid en tachash-huid (een tegenwoordig uitgestorven dier).
De Mishkan bestond uit twee delen, de voorkamer en de binnenste kamer, die gescheiden werden door een hangend tapijt.
Voorkamer
In de voorkamer (de Kodesh het Heilige) stond een gouden menora aan de zuidkant. Deze werd elke dag door de priesters aangestoken. Aan de noordkant stond een gouden tafel waar de toonbroden op lagen. Op een kleine gouden altaar werd tweemaal daags wierook geofferd.
Binnenste kamer
In de binnenste kamer (de Kodesh HaKadashim het Heilige der Heiligen) stond de ark: de gouden kist met de Stenen Tafelen, zowel de gebroken als de hele). Op de ark stonden twee cherubijnen met uitgestrekte vleugels. Verder stonden er nog verschillende andere heilige attributen. In deze kamer mocht alleen de Hoge Priester op Jom Kippoer komen.
De inhoud van de Mishkan werd gedragen met draagstokken of vervoerd met zes speciale wagons.
Opening Tabernakel op de eerste Nissan
Dikke wolk
Na een week oefenen zou de Tabernakel op de eerste Nissan, precies een jaar na de Uittocht uit Egypte, officieel geopend zijn. Daarna vulde de tent zich met G'ds Aanwezigheid via een dikke wolk; niemand kon toen naar binnen. De leiders van de twaalf stammen zouden daarna twaalf dagen lang offers gebracht hebben.
De Mishkan werd gebruikt tot de Tempel klaar was
Volgens de Tora/Bijbel reisde Tabernakel 40 jaar lang mee door de woestijn. Eenmaal in Israël aangekomen stond het heiligdom 14 jaar lang in Gilgal. Vervolgens kwam het in Silo terecht waar het 369 jaar verbleef. Daarna stond het nog in Nov en Givon.
Toen de Tempel in Jeruzalem werd gebouwd zouden de relikwieën van de Mishkan in de aarde onder de Tempel begraven zijn. De Tabernakel is volgens Tora/Bijbel nooit vernietigd en staat klaar voor G'd om daar weer in te verblijven.
Lees verder