Torastudie: Land van melk en honing Numeri 13:17-26

Torastudie: Land van melk en honing Numeri 13:17-26 Een "land dat stroomt van melk en honing" staat voor de vruchtbaarheid van het Beloofde Land. Israël is bovendien een land met een hogere spirituele frequentie dat weinig tolerantie heeft voor stagnerende zielen, volgens Chabad rabbijn Aron Moss. Alleen degenen die bereid zijn te groeien, kunnen zich daar thuis voelen. Het leven in Israël is niet altijd gemakkelijk. Maar voor een ziel die op weg is naar boven, is het echt een land dat stroomt van melk en honing.

Numeri 13:17

Ga omhoog door de Negev

Handelswaar

Dat was het vuil van het land. Dat is de manier van handelaren: ze tonen eerst de waren van mindere kwaliteit, en vervolgens tonen ze de eerste handelswaar. (Rashi; Midrash Tanchuma)

Numeri 13:18

Zie het land, wat het is

Soort land

Van welke soort is het? Want er zijn landen die sterke mensen produceren en landen die zwakke mensen produceren; landen die grote populaties produceren en landen die kleine populaties produceren. (Rashi; Midrash Tanchuma)

Numeri 13:22

Ze gingen omhoog en hij kwam te Hebron

Hebron

Had er niet moeten staan "en zij kwamen"? Maar het was Caleb die alleen naar Hebron ging, om te bidden bij de graven van de Patriarchen dat hij niet verleid werd om zich aan te sluiten bij de samenzwering van de spionnen. Zo staat er geschreven (Deuteronomium 1:36): "En aan hem (Caleb) zal ik het land geven waarop hij heeft getreden"; en er staat (Richteren 1:20): "Aan Caleb gaven zij Hebron" (als zijn deel in het Land van Israël). (Rashi; Talmoed, Sotah 34b)

Numeri 13:23

Ze droegen het op een paal, met z'n tweeën

Tros druiven

Ze hingen hem aan twee palen, elk met twee mannen aan elk uiteinde. Dus het vereiste acht mannen om de tros druiven te dragen; de een droeg een vijg en de andere een granaatappel. Jozua en Caleb namen geen vrucht aan, want het hele doel ervan was om het land te schande te maken: aangezien de vrucht abnormaal is, zijn zijn bewoners abnormaal groot en sterk. (Rasji)

Numeri 13:26

We kwamen naar het land waar je ons naartoe stuurde, en inderdaad stroomt het met melk en honing

Dat is de manier van lasteraars: ze beginnen met iets goeds te zeggen en besluiten met iets kwaad te zeggen. Rabbi Jochanan zei in de naam van Rabbi Meir: elk stuk laster dat in het begin geen enkele waarheid bevat, zal uiteindelijk niet voortduren. (Midrash Rabbah; Talmoed)

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Waarom wordt Israël het land van "melk en honing" genoemd?

Een "land dat stroomt van melk en honing" staat voor de vruchtbaarheid van het Beloofde Land. De Midrash meldt "dat melk superieure kwaliteit, rijkdom aan smaak en voeding symboliseert". Honing staat voor zoetheid. De goedheid van Israël is zowel voedzaam als aangenaam. Honing en melk symboliseren daarnaast ook een paradoxale kwaliteit. Honing zelf is kosher maar het wordt geproduceerd door een niet-kosher insect. Melk is kosher maar komt van koeien waarvan het vlees niet samen met de melk mag worden gegeten. De goedheid van Israël komt op plekken waarvan je het het minst verwacht. Israël is een land met een ziel waarop de goddelijke zegen rust. Als je de heiligheid van Israël niet verdient zul je je er niet prettig voelen, zegt Chabad rabbijn Aron Moss. Verdien je de heiligheid wel dan voel je je er prettig hoe hard het leven er ook is. Israël is een land met een hogere spirituele frequentie dat weinig tolerantie heeft voor stagnerende zielen. Alleen degenen die bereid zijn te groeien, kunnen zich daar thuis voelen. Het leven in Israël is niet altijd gemakkelijk. Maar voor een ziel dat op weg is naar boven, is het echt een land dat stroomt van melk en honing.

Waarom vermeldt Hashem bij de lof van het land, dat het stroomt met melk en honing?

Uiteindelijk zal het Joodse volk Eretz Yisrael erven door het weg te nemen van de naties die het in bezit hebben. Hashem vertelde het Joodse volk: "Oppervlakkig gezien is het land van Israël vergelijkbaar met elk ander land in de wereld, maar als je het zult erven, 'Ani etnenah' - op dat moment zal ik het land een geschenk geven (etnenah is van de hetzelfde stamwoord als Matana - geschenk): Ik zal het verbeteren met stromende melk en honing. Het land begiftigd met dit unieke geschenk zal echter 'lachem lareshet otah' zijn - een erfenis alleen voor u; mocht u, G'd verhoede, het bezit van het land verliezen en verbannen worden, dan zal de wonderbaarlijke eigenschap die op het land wordt geschonken als een geschenk samen met u het land verlaten."

Waarom kiest de Tora ervoor om melk en honing te benadrukken?

Er is een halacha (Sjoelchan Aroech, Yoreh Dei'ah 79: 2) dat iets dat van tumah komt ook tamei is. Een uitzondering op deze regel is melk. Melk wordt geproduceerd uit het bloed van het dier, dat is tamei, maar het is niettemin toegestaan. (Zie Bechorot 6b.) De Tora vertelt dat Eretz Yisrael een opmerkelijk land is, dat gezegend is met een unieke eigenschap: elke Jood die daar komt, zelfs als hij op bepaalde momenten de zuiverheid mist, zal merken dat de lucht van Eretz Yisrael hem zal helpen om tahor te worden. Het land van Israël wordt geprezen om "devash" (דבש) - "honing" - wat de numerieke waarde van 306 heeft. Dit is ook de numerieke waarde van de woorden "Av Harachaman" (אב הרחמן) - "Barmhartige Vader." Het unieke van Eretz Yisrael is dat het gezegend is met de genade van Gd, zoals de Tora zegt: "Een land dat G'd, je G'd, opzoekt, de ogen van G'd je G'd zijn er altijd op van het begin van het jaar tot het einde van het jaar "(Deuteronomium 11:12). Overigens is de melk waarnaar in de lof van Eretz Yisrael wordt verwezen niet koemelk maar geitenmelk en is de honing dadelshoning in plaats van bijenhoning (Shemot 13: 5, Rashi).Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
 1. Wat symboliseren melk en honing?
 2. Waarom symboliseren melk en honing een paradoxale kwaliteit?
 3. Welke zielen voelen zich thuis in Israël?
 4. Wat gebeurt er met Israël als de Joden worden verbannen?
 5. Waarom vermeldt Hashem bij de lof van het land, dat het stroomt met melk en honing?
 6. Waarom kiest de Tora ervoor om melk en honing te benadrukken?
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: de 9de Av is de Joodse treurdag Numeri 14:1Torastudie: de 9de Av is de Joodse treurdag Numeri 14:1De 9de Av wordt gezien als de belangrijkste Joodse treurdag van het jaar. In het jaar 1313 vanaf de Schepping werd op de…
Kinderrecepten: DrankjesNaast lekkere hapjes zijn er ook lekkere drankjes voor kinderen. Hieronder vindt je een aantal korte recepten die voor z…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoe…

Simson en Delila (Rechters 16): een narratieve exegeseSimson en Delila (Rechters 16): een narratieve exegeseSimson is de sterke Israëliet die tegen de Filistijnen strijdt. Het Bijbelboek Rechters, vroeger Richteren genoemd, vert…
Torastudie: Wie is Jozua? Numeri 13:16Torastudie: Wie is Jozua? Numeri 13:16Jozua wordt geboren als Hosea ben Nun in Egypte, in het jaar 2406 vanaf de schepping (1355 vóór de gewone jaartelling);…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
 • Rashi; Midrash Tanchuma
 • Rashi; Talmoed, Sotah 34b
 • Midrash Rabbah; Talmoed
 • http://www.jewishanswers.org/ask-the-rabbi-category/the-land-of-israel/land-of-our-heritage/?p=26
 • https://torah.org/torah-portion/nesivosshalom-5768-shlach/?printversion=1
 • https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/624194/jewish/Why-is-Israel-called-the-land-of-Milk-and-Honey.htm
 • https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/1224387/jewish/The-Land-of-Milk-and-Honey.htm
 • Dvar Torah
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 14-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.