Hoewel niet verboden kunnen Joden beter niet gokken

Hoewel niet verboden kunnen Joden beter niet gokken In de Joodse traditie wordt gokken afgekeurd, maar is niet verboden. De Talmoed heeft een interessante visie over gokken, namelijk dat de winnaar moreel gezien een verliezer is. Een winnaar steelt in feite het geld van de verliezer die zijn geld tegen zijn wil afgeeft en er niets voor terugkrijgt. Ook raadt de Talmoed gokken af omdat het een risicovolle financiële onderneming is die ook nog eens verslavend is. Gokken, of het nu om paarden, roulette of kaarten gaat, geeft alleen maar de illusie dat het bijdraagt aan de lokale economie. Uiteindelijk draagt het echter niets van waarde bij dat aanhoudt. De rabbijnen zeggen ook dat iemand die professioneel “met dobbelstenen speelt” niet kan optreden als getuige. Hij kan niets nuttigs bijdragen aan de wereld.

Wat is gokken?

Er wordt door het Trimbos Instituut onderscheid gemaakt tussen een gokspel en een behendigheidsspel. Een gokspel is een kansspel waarbij toeval bepaalt of je iets wint of niet. Je kunt weinig invloed uitoefenen. Bij een behendigheidsspel speelt behendigheid een rol, zoals bij bridge, schaken, een flipperkast, etc. Hier zijn geen geldprijzen mee te verdienen. Bij pokeren of sportweddenschappen speelt behendigheid ook een rol, maar volgens de Hoge Raad is toeval van grotere invloed. De Kansspelautoriteit houdt in Nederland toezicht op het gokken om illegale en criminele vormen van gokken en misleidende reclame tegen te gaan.

Wanneer wordt gokken toegestaan volgens de Joodse visie

Als gokken diefstal is, dan is het te allen tijde verboden, hetgeen de mening is van sommige rabbijnse autoriteiten. Zo zag de inmiddels overleden Israëlische Sefardische opperrabbijn Ovadia Yosef het kopen van loten als een vorm van diefstal omdat de koper van het lot ervan uitgaat dat hij zou winnen en daarom zijn geld ongewild uitgeeft. Maar de overleden Israëlische rabbijn Ovadia Hedaya heeft bepaald dat loterijen zijn toegestaan, omdat iemand geen geld rechtstreeks van een andere persoon neemt, maar eerder van een pool van geld. Loterijen voor liefdadigheidsdoeleinden worden niet als verboden beschouwd en er zijn veel voorbeelden, zowel historische als huidige, van Joodse gemeenschappen die loterijen uitvoeren voor fondsenwervende doeleinden (zoals het Joods Nationaal Fonds in Nederland elk jaar een loterij houdt).

Morele risico's van gokken voor Joden

Toch wijzen rabbijnen op de morele risico's van gokken voor Joden. Dwangmatige gokkers worden gezien als zondaars, beschuldigd van het schaden van het gezinsleven en het vergeten van G'd. De gewoonte is beschreven als afschuwelijk, lelijk, lichtzinnig en moreel onzuiver. Volgens de Tul HaAroch, een commentaar op de Tora door de middeleeuwse autoriteit Rabbi Jacob ben Asher, waarschuwde Mozes het Joodse volk vóór zijn dood om niet corrupt te worden door gokken. Er zijn gokkers geëxcommuniceerd, en kregen geseling en boetes als straffen bij gokmisdrijven. Historisch gezien werd het gokverbod versoepeld op minder belangrijke Joodse feestdagen zoals Chanoeka, Poerim en de maandelijkse heiliging van de nieuwe maan (Rosh Chodesh). Soortgelijke uitzonderingen werden gemaakt in middeleeuws Europa bij bruiloften en geboorten en op kerstavond, bekend in sommige orthodoxe gemeenschappen als "Nittel-Nacht."

Hoe gaan Joden om met gokverslaving?

In de huidige tijd zijn zorgen over de corrosieve effecten van gokken, vooral gokken als een verslaving, blijven bestaan. Gokken leidt tot problemen met geld. Gokkers kunnen door geldproblemen in de criminaliteit terechtkomen of hun huis moeten verkopen. Het kan ook leiden tot psychische problemen en in het ergste geval tot zelfmoord. Sociale en lichamelijke problemen kunnen zich ook voordoen. Vaak leidt gokken tot problemen op school of het werk.

Volgens Gamblers Anonymous zijn gokkers ernstig zieke mensen. De ziekte is progressief van aard en kan niet worden genezen. Wel kan het gokken worden ingedampt door een eenvoudig programma te volgen dat succesvol is gebleken voor duizenden mannen en vrouwen met een compulsief gokprobleem. Belangrijk is dat de gokker erkent ziek te zijn en de wil heeft om te stoppen met gokken.

Shmuly Yanklowitz, een Amerikaanse orthodoxe rabbijn en sociale rechtvaardigheidsactivist, heeft verschillende artikelen geschreven over aloude Joodse zorgen m.b.t. de gevaren van gokken, en ook studies die gokverslaving koppelen aan faillissement, huiselijk geweld, criminaliteit en zelfs het risico op zelfmoord. Een aantal Joodse groepen biedt gokbehandelingsprogramma's. Beit T'Shuvah, een Joods huisbehandelingsprogramma in Los Angeles, biedt hulp bij gokverslaving, evenals een aantal lokale Joodse familiedienstenorganisaties.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenGokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenVeel mensen vinden het leuk om af en toe eens te gokken. Gokken kent vele vormen, van het kopen van een staatslot tot go…
Het gevaar van het internetgokkenHet gevaar van het internetgokkenHet internet zit boordevol met sites die gericht zijn op het gokken op het internet. Deze illegale sites bieden allerlei…
Russische roulette: spelen met je levenRussische roulette, een extreem gokspel waarbij de deelnemers letterlijk met hun leven spelen. Het kwam op 23 maart 2010…
Online gokken kan verslavend werkenIn Nederland is uitsluitend Holland Casino bevoegd om online gokspelletjes aan te bieden. Toch is er een grote aanbod aa…

Het christendom in de laat-Romeinse tijdHet christendom in de laat-Romeinse tijdVandaag de dag is het christendom een wereldreligie met miljoenen aanhangers wereldwijd. Maar toen het christendom in de…
Torastudie: Uitstralen van de geest – Numeri 11:17Torastudie: Uitstralen van de geest – Numeri 11:17“En Ik zal uitstralen van de geest die op u is, en zal het aan hen schenken.” Deze tekst van Numeri 11:17 vertelt hoe G'…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/604309/jewish/What-is-the-Jewish-view-on-gambling.htm
  • https://www.thejc.com/comment/analysis/analysis-gambling-not-in-spirit-of-judaism-1.16271
  • https://www.gokkeninfo.nl/publiek/wat-is-gokken
  • https://www.gokkeninfo.nl/publiek/wat-zijn-de-risicos
  • https://www.myjewishlearning.com/article/gambling/
  • http://www.gamblersanonymous.org/ga/content/about-us
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 02-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.