Jodendom: waarom is de Berg Sinaï niet meer heilig?

Jodendom: waarom is de Berg Sinaï niet meer heilig? Er bestaan veel theorieën over de locatie van de Berg Sinaï maar geen is zelfs bijna overtuigend. Hoe komt het dat de Joodse wijzen niet melden waar de Berg Sinaï ligt, terwijl het ontvangen van de Tora op de Sinaï de belangrijkste gebeurtenis is in de wereldgeschiedenis volgens het Jodendom? Nadat het Joodse volk de Tora ontving is alleen de profeet Elia er honderden jaren later nog naar terug geweest toen hij vluchtte voor de goddeloze koningin Izebel en zijn toevlucht zocht in een grot op de “berg G'd, Horeb” die de Joodse wijzen identificeren als de berg Sinaï. Elia vindt G'd daar in de stilte. Dit wil zeggen dat G'd te vinden in onze stille, bescheiden dagelijkse handelingen. G'd zegt dat Elia niet thuishoort op de berg Sinaï. Hij moet terug gaan naar de mensen om hen te instrueren. De Sinaï was alleen heilig toen destijds de G'ddelijke tegenwoordigheid er was. Toen die was vertrokken was de plaats niet meer heilig.

Waar ligt de Berg Sinaï volgens bepaalde theorieën?

Er is niet bekend waar de Berg Sinaï ligt. In de loop der tijd zijn dertien verschillende theorieën ontwikkeld die proberen te verklaren waar de Berg Sinaï ligt maar geen enkele is overtuigend. Allerlei aanwijzingen die in de Bijbel staan zijn namelijk niet meer te plaatsen. Het is lastig om uit de Bijbel een compleet geografisch beeld op te maken zodat niet duidelijk wordt welke berg de Berg Sinaï is. De vijf bekendste theorieën zijn: Jebel Musa (de berg van Mozes), Jebel Sin Bishr, Har Karkom, Jebel el Lawz in Midjan, Jebel Badr in Arabië.

Ontvangst van de Tora op de Berg Sinaï

De Tora werd meer dan 3300 jaar geleden door G'd aan het Joodse volk op de berg Sinaï tijdens Sjavoeot gegeven. Elk jaar op de feestdag van Sjavoeot hernieuwen de Joden hun acceptatie van G'ds geschenk, en “geeft” G'd de Tora opnieuw. Het geven van de Tora was een verreikende geestelijke gebeurtenis - een gebeurtenis die voor altijd de essentie van de Joodse ziel raakte. De Joodse wijzen hebben het vergeleken met een bruiloft tussen G'd en het Joodse volk. Sjavoeot betekent ook 'eden', want op deze dag heeft G'd eeuwige toewijding aan het Joodse volk gezworen en de Joden hebben op hun beurt eeuwige loyaliteit jegens Hem beloofd.

Wat wordt onder de Tora verstaan?

Op de Berg Sinaï werden zowel de schriftelijke als mondelinge Tora gegeven. De schriftelijke Tora zijn de vijf boeken van Mozes (in ruimere zin: het geheel van Joodse religieuze leringen dat het hele lichaam van de Joodse wet, praktijk en traditie omvat). De mondelinge Tora is het commentaar op de schriftelijke Tora. De term Tora betekent instructies. Dit zijn de aanwijzingen die Joden hebben gekregen om G'd te dienen. In de Tora staan ook de Noachidische geboden die bedoeld zijn voor niet-Joden. De Tora is de blauwdruk van de Schepping. Daarin wordt aan Joden en niet-Joden instructies gegeven hoe met G'ds Schepping om te gaan.

De berg Sinaï was heilig; na het vertrek van de G'ddelijke tegenwoordigheid niet meer

Volgens de Talmoed (de Mondelinge Tora) is de heiligheid niet intrinsiek aan de plaats maar de G'ddelijke tegenwoordigheid die op de Berg Sinaï rustte. Toen het Joodse volk de Tora ontving en weer verder trok was de Sinaï niet langer heilig. De plaats werd toen vatbaar voor onheiligheid, meldt de Talmoed. De Sinaï had geen betekenis meer. Joden moesten de Tora leren en de alledaagse wereld verheffen en verfijnen.

De terugkeer van de Berg Sinaï

De Talmoed stelt dat in het Messiaanse tijdperk alle synagogen van de diaspora naar het Land Israël zullen worden getransporteerd. Omdat de G'ddelijke tegenwoordigheid op hen rustte en zij als heilige plaatsen werden beschouwd, wordt hun heiligheid nooit volledig gewist en zullen ze naar het Land Israël worden getransporteerd. Volgens de Lubavitcher Rebbe geldt dit ook voor de Berg Sinaï zelf die in zekere zin verantwoordelijk was voor het leren van de Tora en het leren van de volgende generaties uitvoering van mitswot (verplichtingen). Zodoende zal de berg Sinaï in het Messiaanse tijdperk zijn heiligheid herwinnen en naar het Land Israël worden getransporteerd.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de Tora? - de Geschreven en Mondelinge ToraDe Tora is de as waar omheen het Jodendom draait. Als je wilt weten wat de Joodse benadering is inzake een bepaalde kwes…

Ramadan bij moslims: tijd van vasten tot aan het SuikerfeestRamadan bij moslims: tijd van vasten tot aan het SuikerfeestDe ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims ter wereld. In deze maand vonden er de eerste openbaringen aan de…
Oorsprong, gebruik en aankoop van de doopkaarsOorsprong, gebruik en aankoop van de doopkaarsWanneer een kindje wordt gedoopt is het vaak de gewoonte dat de dooppeter of doopmeter een doopkaars schenken aan (de ou…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/4021233/jewish/Where-Is-Mount-Sinai.htm
  • https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/3361517/jewish/What-Is-Torah.htm
  • http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/subject?823
Jehoeda (679 artikelen)
Laatste update: 04-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.