Wat is de Mondelinge Tora?

Wat is de Mondelinge Tora? Er zijn twee Tora's: de Geschreven en de Mondelinge. Volgens de Joodse traditie werden beiden aan Mozes gegeven op de Berg Sinaï en onderwees hij het aan heel het volk. Zonder beide is het onmogelijk de traditionele Joodse leerstellingen te begrijpen. De Geschreven Tora noemt alle mitswot. De Mondelinge Tora vult de gaten in.

Voorbeelden van de aanvullende Mondelinge Tora

In Deuteronomium 6:8 staat: "Gij zult het ook tot een teken op uw hand binden en het zal u een voorhoofdband tussen uw ogen zijn."

Dit is de bron voor de plicht van de Tefillien, maar het vertelt niet zoveel. Hieruit kunnen we niet afleiden hoe de plicht moet worden uitgevoerd. Wat moeten we op de arm binden? Waarmee binden we het vast? Waar is het een teken van? Zonder de Mondelinge Wet is er geen mitswa van Tefillien. En zo staan er vele mitswot die zonder vorm van commentaar onduidelijk blijven. Er is een handleiding nodig die we de Mondelinge Wet noemen.

In Deuteronomium 12:21 staat: "Wanneer de plaats die de Here, uw God, verkiezen zal om daar zijn naam te vestigen, te ver voor u is, dan zult gij van de runderen en van het kleinvee, die de Here u gegeven heeft, slachten, zoals ik u geboden heb."

Deze passage informeert ons dat zelfs als we ver wonen van de Tempel, we nog steeds in staat zullen zijn van vlees te genieten (want de gehele 40 jaar in de woestijn aten de Joden slechts vlees van de Tempel/Tabernakel offers). Nu kan je de hele Bijbel doorzoeken, maar nergens vind je aangegeven hoe de slachting moet plaatsvinden. Welke techniek moet gebruikt worden? Ook daarvoor is de Mondelinge Tora noodzakelijk.

Waarom is de Mondelinge Tora opgeschreven?

Vanwege de vele vervolgingen die plaatsvonden tegen Joden, was het ondoenlijk om de Mondelinge Wet mondeling door te geven. Rabbi Jehoeda Nasi besloot om de basis op te schrijven in de Misjna. Een paar eeuwen vervolging verder zagen de rabbijnen in Babylonië in dat een meer gedetailleerde versie noodzakelijk was. Daaruit vloeide de Babylonische Talmoed voort. Ook in Palestina gingen rabbijnen aan de slag. Zij creëerden de Jeruzalems Talmoed. Deze werd echter nooit echt helemaal afgerond vanwege de Romeinse/christelijke vervolgingen.

Waarom werd het niet eerder opgeschreven? Er zijn een aantal redenen. De 613 mitswot moeten toepasbaar zijn op alle mogelijke omstandigheden in de geschiedenis (denk bijvoorbeeld aan het gebruik van elektriciteit en de Sjabbat). Iedere Jood is weer verschillend. Er moet een pad gevonden worden voor ware emotionele betrokkenheid in de vervulling van de Mitswot en Tora-studie. Dat pad wordt gevonden in de Mondelinge Tora. Om de Mondelinge Tora helemaal uit te schrijven heb je veel boeken nodig. Die kan je niet zomaar bij je dragen. De beste manier is het om van leraar op leraar door te geven. Echter, de hoeveelheid is zoveel geworden dat het niet meer te onthouden viel. Vandaar dat alles werd opgeschreven.

Is de Mondelinge Tora dan nog wel echt mondeling?

Ja, ondanks dat er geprinte versies van de Talmoed en vele andere boeken bestaan, is de Mondelinge Tora in haar essentie mondeling. Want zonder een levende leraar is het onmogelijk om de logica en de stijl van de Talmoed te bevatten. Hoe briljant je ook bent, en zelfs met een Nederlandse vertaling erbij, zal de Talmoed waarschijnlijk een verwarrende verzameling zijn van verschillende ideeën en tegenspraken. Daarom moeten we de Talmoed nemen met een dosis echte Mondelinge Tora.
© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de Tora? - de Geschreven en Mondelinge ToraDe Tora is de as waar omheen het Jodendom draait. Als je wilt weten wat de Joodse benadering is inzake een bepaalde kwes…
Bronnen en referenties
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.