Wat is Bar Mitswa? 13-jarige Joodse jongen als volwassene

Wat is Bar Mitswa? 13-jarige Joodse jongen als volwassene Wat is Bar Mitswa? In het Jodendom beschouwt men een 13-jarige jongen en een 12-jarig meisje (bat mitswa) als religieus volwassenen. Wat wint men erbij om tegen de realiteit in te gaan waarbij 12/13-jarigen als kinderen worden gezien en behandeld? De wet verbiedt jongeren veel dingen zoals autorijden, drinken, stemmen, etc. Waarom dan toch volwassen binnen het Jodendom?

Het verschil tussen een volwassene en een kind

Laten we even het verschil analyseren tussen een volwassene en een kind. Het verschil tussen de twee is niet een ongelijkheid in intelligentie -een kind kan een erg hoog IQ hebben, maar blijft desondanks wel een kind. Voor kennis geldt hetzelfde. Volwassenheid is eerder het in staat zijn vereiste kennis te integreren in het dagelijks leven en de informatie te gebruiken, verschaft door de hersenen de drang van het hart te onderdrukken. Het is de volwassene die de capaciteit heeft moeilijke beslissingen te maken gebaseerd op zijn begrip van de gevolgen van zijn handelingen. Het kind kan ook de gevolgen van zijn handelingen in theorie begrijpen; voor de volwassene zijn de gevolgen werkelijk, niet abstract. Om een chassidische terminologie te gebruiken: "De geest bestuurt het hart."

De geest bestuurt het hart

Dit is de innerlijke betekenis van de mitswa van de tefillien (gebedsriemen), de mitswa die het meest geïdentificeerd wordt met de Bar Mitswa. De armtefillien wordt geplaatst naast het hart, en de hoofdtefillien wordt direct gelegd boven de hersenen. De geest moet het hart constant leiden en beiden moeten onderworpen zijn aan een hoger autoriteit -Gods geboden die beschreven staan op de perkamenten binnen de lederen huisjes.

Rationele handelingen

God, de schepper van de mens, schiep een model die fysiek en emotioneel op bijna hetzelfde tijdstip rijp laat worden. Tegen de tijd dat de pubertijd wordt bereikt, is de mens theoretisch voorbereid om verantwoordelijk te zijn voor zijn handelingen. De nieuwe 'volwassene' heeft nu de noodzakelijke rijpheid om zijn handelingen op rationaliteit te baseren, in plaats van impulsen. Dit is niet alleen theorie; dit is feitelijk de manier zoals zaken waren tot het midden van de 20ste eeuw. Nog niet zo lang geleden gingen jonge adolescenten trouwen en steunden hun familie. De rijkdom nam toe.

Toegenomen rijkdom in de samenleving heeft twee kanten

Positieve bezien kwam met de rijkdom, naast materiële welvaart, een generatie van hoogopgeleide jeugd. Kinderen konden vrij studeren. Negatieve bezien werden kinderen steeds later volwassen. Hun warme maaltijd stond altijd klaar en ze hadden altijd onderdak.

De klok kan niet worden teruggedraaid. Maar dit betekent wel dat de werkelijke voorbereiding op de Bar/Bat Mitswa erg vroeg moet beginnen om de kinderen goede verantwoordelijkheid te leren voor hun handelingen. Het betekent de natuurlijke ouderlijke zorg om altijd klaar te staan te weerstaan. Het betekent consequent handelen van de ouders. Zo kunnen kinderen vroeg verantwoordelijk worden voor hun handelingen die ze moeten verrichten op de leeftijd van de Bar en Bat Mitswa.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: de logica van mitswot - wetten Exodus 21:1Torastudie: de logica van mitswot - wetten Exodus 21:1Globaal gesproken kunnen de mitswot (wetten) in twee categorieën worden verdeeld: de logische mishpatiem (wetten) en de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 777jew, Pixabay
  • Chabad
Jehoeda (661 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.