Gebruiken rond sterven en dood: islam

Gebruiken rond sterven en dood: islam Culturen verschillen en de gebruiken in verschillende culturen verschillen ook. Hier wil ik de gebruiken rond sterven en dood in de islam bespreken. Een moslim is van mening dat zijn lichaam niet van hemzelf is. Hij heeft het in bruikleen gekregen van God. Sommige moslims zien ziekte als een test. Wie daar met overgave mee omgaat, wordt door God beloond.

Ziekte

Op bezoek gaan bij een zieke is geen vrijblijvende vriendelijkheid, het wordt als een religieuze plicht gezien. De verzorging moet het liefst door iemand van hetzelfde geslacht gedaan worden, dit in verband met schaamtegevoelens.

Rond het afscheid

Het is heel erg belangrijk dat de stervende en zijn of haar omgeving elkaar wederzijds vergiffenis schenken. Op het moment van de dood is het door sommigen gewenst dat de geloofsbelijdenis in het oor gefluisterd wordt.

Rituelen

Sommigen vinden het belangrijk dat de stervende op de rechterzijde ligt, met het gezicht naar Mekka. Afleggen mag alleen door moslims gedaan worden. Het lichaam wordt ritueel gewassen door familie of door mensen van de moskee. Daarna wordt het lichaam in een lijkwade gewikkeld.

Er worden geen rouwbrieven verstuurd.

Dat er geen rouwbrieven worden verstuurd, kan een lastig effect hebben in de Nederlandse samenleving. Nederlanders zijn geneigd dit verkeerd te interpreteren. Nederlanders weten vaak niet dat er helemaal geen rouwbrieven verstuurd worden en denken dat het feit dat ze geen rouwbrief krijgen betekent dat ze niet welkom zijn.

Dit is niet juist: geen rouwbrief betekent niet dat u niet welkom bent.

Het is gebruikelijk en gewenst dat u spontaan komt.

Het lichaam wordt zo snel mogelijk begraven of naar het land waar de overledene vandaan komt gestuurd.

Het is ongebruikelijk dat niet-moslims bij de begrafenis aanwezig zijn.

Euthanasie

Euthanasie is geen optie. Het lichaam is geleend en God bepaalt wanneer iemand sterft. Pijnbestrijding is wel toegestaan.

Na de dood

Moslims geloven dat iedereen zich na de dood moet verantwoorden aan God. De overledene wordt door God opgenomen en bijzondere verdiensten worden door God beloond.

Gebed

Voor het bidden moet een moslim zich wassen: voeten, handen, onderarmen, gezicht en hals. De schoenen moeten uit en er wordt gebeden met het gezicht in de richting van Mekka. Het gaat hier om eerbewijzen aan God, niet om een dialoog met God. Er zijn vaste houdingen en vaste formuleringen. Dit behoort vijf maal per dag gedaan te worden.

Van belang bij behandeling en verpleging

  • Een islamitische vrouw moet bij voorkeur slechts door vrouwen behandeld en verzorgd worden. In ieder geval nooit door een man zonder de aanwezigheid van een andere vrouw.
  • Alles wat het lichaam afscheidt is onrein.
  • De zieke nooit bloot laten liggen.
  • Dieetverboden zijn: varkens- en paardenvlees, bloed bevattende en rauwe vleesproducten, alcohol. Tijdens de Ramadan is eten en drinken overdag verboden. Onder dit verbod vallen ook medicijnen en injecties, tenzij strikt medisch noodzakelijk.
  • Gebedstijden respecteren: 5, 12, 16, 18 en 20 uur. Vooral het gebed op vrijdagmiddag 12 uur is erg belangrijk, in het bijzonder tijdens de ramadan.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wahhabisme en ExtremismeWahhabisme is een extreme stroming binnen de Islam, die haar oorsprong vindt in de achtiende eeuw. Het koninkrijk Saoudi…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
Boeddha: Een biografie en de symboliek daarvanSiddharta Gautama, de stichter van het boeddhisme, beter bekend als 'de Boeddha', geboren in een koninklijke familie, ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • Cursus Westers gezin in vergelijkend en historisch perspectief. OU.
  • Levensbeschouwelijk spel voor werkers in de zorg. Stichting Geloofsovertuiging en Levensbeschouwing.
  • Keerzijde, A.G. van Gilse
Reacties

Malak Faris, 21-09-2014
Iedereen is 'welkom' op een begrafenis, dus bovenstaande zin ( Het is ongebruikelijk dat niet-moslims bij de begrafenis aanwezig zijn) klopt niet. Profeet Mohamed (vzmh) stond zelfs bij een Joodse begrafenis.
Zieken hoeven geen Ramadan te doen.
Wanneer men b.v. eenmaal per dag een medicijn moet nemen, kan men dat na de Iftar maaltijd doen in de Ramadan.
Gebedstijden veranderen bijna dagelijks, dus de bovenstaande tijden kloppen niet. Kan men opzoeken op internet (als er geen moskee in de buurt is).
Voor het bidden moet een moslim zich reinigen: Handen wassen, mond en neus spoelen, gezicht wassen, onderarmen, haren bevochtigen, nek, (achter en in de ) oren, voeten.
Paardenvlees en paardenmelk valt niet onder het verboden voedsel: “Op de dag van Khaybar verbood de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) het eten van het vlees van tamme ezels, maar hij verleende toestemming met betrekking tot paarden.”
Buchari/Muslim. Reactie infoteur, 23-09-2014
Dank u wel voor deze aanvulling.

Hanane, 11-05-2013
Is het toegestaan om als moslim een vrouwelijke overlijdene te wassen? Reactie infoteur, 12-05-2013
Nee, vrouwen worden door vrouwen verzorgd.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.