Gebruiken rond sterven en dood: boeddhisme

Gebruiken rond sterven en dood: boeddhisme Het boeddhisme is strikt genomen geen religie en de Boeddha was een leraar en geen godheid. Er zijn echter wel rituelen en gebruiken rond sterven en dood die ik hier bespreken wilt. Bewustzijn is belangrijk in het boeddhisme. Alles is vergankelijk, ziekte, ouderdom en dood horen daarom bij het leven. Het accepteren van lijden geeft de mogelijkheid om geestelijk te groeien.

Rond het afscheid

Bij het boeddhisme draait alles om bewustzijn. Een boeddhist wil het leven daarom het liefst bewust afsluiten. Hierdoor kan het voor komen dan een boeddhist liever het lijden bewust doorstaat en aanvaardt, dan dat hij of zij geestbenevelende middelen accepteert. Deze geesteshouding kan belangrijke consequenties hebben ten aanzien van pijnbestrijding, want het kan gebeuren dat een boeddhist er bewust voor kiest af te zien van pijnbestrijding.

Rituelen

In het boeddhisme zijn er een heleboel rituelen rond sterven en dood. Die rituelen zijn ontstaan in het land waar de specifieke boeddhistische stroming vandaan komt en kunnen daarom enorm van elkaar verschillen. Daarnaast hebben alle verschillende boeddhistische stromingen ook weer eigen rituelen en gebruiken.

Euthanasie en orgaandonatie

Euthanasie en orgaandonatie zijn geen taboes, boeddhisten zijn er echter ook niet enthousiast over. Volgens het boeddhisme zijn gehechtheid, haat en onwetendheid de oorzaken van het lijden. Deze drie oorzaken worden niet opgelost door euthanasie en orgaandonatie, dus deze middelen lossen het probleem van het lijden niet werkelijk op.

Gebed en meditatie

Meditatie is belangrijker dan gebed. Er zijn een heleboel soorten meditaties, o.a. de meditatie op liefdevolle warmte. Gebed is minder voor de hand liggend voor boeddhisten, omdat de Boeddha een mens was en geen godheid. Toch komt gebed voor, in de vorm van eerbewijzen. Dit kan samengaan met knielen en prostraties (buigen, knielen, languit op de grond gaan liggen en weer opstaan). Hierbij gaat het om eer te bewijzen aan de boeddha-natuur in jezelf.

Na de dood

Boeddhisten gaan uit van reïncarnatie: zolang je niet verlicht bent, word je opnieuw geboren. Deze wedergeboorte is een resultaat van verlangen naar zintuiglijke genietingen. Er is echter geen garantie dat je opnieuw als mens geboren zult worden. Een menselijk lichaam is moeilijk te verkrijgen en wordt verkregen als resultaat van ethisch gedrag. In wat voor soort lichaam je opnieuw geboren wordt, hangt af van je daden in dit leven en van je daden in vorige levens. Ben je verlicht, dan word je niet opnieuw geboren.

Tibetaans dodenboek

Sommige stromingen geloven dat de overledene na de dood nog kan horen. De instructies uit het Tibetaans dodenboek voorlezen kan de overledene het juiste inzicht geven waardoor hij of zij na de dood verlicht kan raken en niet opnieuw geboren hoeft te worden.

Wat kun je doen

Besef dat het wel kan lijken alsof van jullie tweeën de ander als eerste gaat, maar dat dit helemaal niet zeker is. Als je dit beseft is het gemakkelijker om je in te leven in de gevoelens van de stervende.

Schuldgevoelens

Stervenden kunnen schuldgevoelens hebben over alles wat ze fout gedaan hebben. Daar begin je zelf niet over, maar als een stervende erover begint, troost dan. Het verleden kan niet veranderd worden, maar spijt hebben over verkeerde handelingen uit het verleden is helend.

Goede herinneringen

Help de stervende om zich de goede zaken uit zijn of haar leven te herinneren. Help de stervende om zich tevreden te voelen over zijn of haar leven.

Sfeer

Zorg voor een goede, harmonieuze, positieve sfeer.

Preken

Doe dit alles met respect voor de religieuze overtuigingen van de stervende. Je kunt jezelf helpen om niet te gaan preken door jezelf voor te houden dat je niet wilt dat iets waar jijzelf waarde aan hecht voortkomt uit je contact met de stervende.

Lees verder

© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse mythologie: ShinigamiPersonificaties van de dood kent men in veel culturen en landen. Per folklore verschillen de kenmerken weer een beetje,…
Gebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken verschillen per cultuur en per religie. Gebruiken rond sterven en dood verschillen dus ook. Hier wil ik de geb…
Gebruiken rond sterven en dood: hindoeïsmeGebruiken rond sterven en dood: hindoeïsmeIedere cultuur en iedere religie kent eigen gebruiken rond de belangrijke gebeurtenissen van het leven. Hier wil ik de g…
Orgaandonatie Ja of nee: Boeddhisme en orgaandonatieIemand die zijn organen niet wil afstaan en daar ook voor uitkomt, lijkt een egoïst. Maar orgaandonatie is niet voor ied…
Het leven van de profeet Mohammed (vzmh)Binnen de Islam wordt de profeet Mohammed (vzmh) gezien als de laatste profeet. Hier volgt het levensverhaal van de prof…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sciencefreak, Pixabay
  • Cursus westers gezin in vergelijkend en historisch perspectief. OU.
  • Levensbeschouwelijk spel voor werkers in de zorg. Stichting Geloofsovertuiging en Levensbeschouwing.
  • Cursus Boeddhisme, Paula de Neve.
  • Lama Karta, Tibetaans Instituut.
  • Westerse Boeddhisten Orde.
  • Maitreya Instituut
Reactie

Dinekevanveenen, 12-09-2012
Ik heb gehoord dat in Amerika bij de boeddhisten de naam van de gestorvene 49 keer elke ochtend en avond genoemd wordt. Waarom en wat is de betekenis hiervan? Reactie infoteur, 13-09-2012
Het Boeddhisme gelooft in wedergeboorte.
De periode tussen 2 levens zou maximaal 49 dagen duren.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.