Gebruiken rond sterven en dood: hindoeïsme

Gebruiken rond sterven en dood: hindoeïsme Iedere cultuur en iedere religie kent eigen gebruiken rond de belangrijke gebeurtenissen van het leven. Hier wil ik de gebruiken rond sterven en dood van het hindoeïsme bespreken. Het hindoeïsme is een oude religie zonder stichter. Het hindoeïsme is een manier van leven met een aantal vaste geloofspunten. Er zijn ongeveer een miljard Hindoes waarvan er ongeveer 100.000 in Nederland wonen.

Ziekte

Alles in het leven, dus ook ziekte en gezondheid, wordt gezien als Karma. Ziekte hoort erbij omdat alles groeit, bloeit en sterft. Hindoes doen wel van alles om weer beter te worden, want ziekte wordt gezien als een verstoring in der relatie tussen lichaam en geest met als oorzaak een verkeerde levenshouding. Hierbij gaat het niet om schuld of straf, maar om oorzaak en gevolg. Hierdoor is er een grote acceptatie van ziekte die eruit kan zien als gebrek aan vechtlust.

Visie op de dood

Leven en dood horen bij elkaar en maken deel uit van de grotere cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Dood is de overgang naar een nieuw leven: reïncarnatie. Sterven wordt gezien als een verheven ervaring.

Rond het afscheid

Familiebanden zijn voor hindoes belangrijk. Een hindoe voelt zich deel uit maken van het grote geheel dat de familie is. Die verbondenheid laat zich uiteraard ook voelen bij de belangrijke gebeurtenissen in het leven. Ernstig zieken en stervenden laat men daarom liever niet alleen.

Rituelen

Over het algemeen wordt de overledene door de eigen familie afgelegd. De overledene wordt op zijn rug gelegd
met het hoofd naar het noorden, de ogen en mond gesloten, de armen gestrekt langs het lichaam met de handpalmen geopend naar boven. De benen worden gestrekt en de grote tenen aan elkaar gebonden.

Pandit

Een pandit kan rituelen uitvoeren om de stervende te helpen zich op de dood voor te bereiden. Bij een man wordt het hoofdhaar afgeschoren op een klein plukje na, bij de kruin. Daarna krijgt een man een tulband op. Bij een vrouw kamt men het haar en het wordt daarna met een sluier bedekt.

Offers

Ook na het overlijden worden rituelen uitgevoerd en er worden offers meegegeven, zoals bloemen en rijstkorrels.

Crematie

Daarna volgt een crematie in de open lucht. Dit moet in de open lucht, omdat de ziel dan weg kan. In Nederland kan dit niet, daarom zet men (vooraf afspreken) de deur een stukje open zodat er een verbinding is met de open lucht. Het gebruik is dat de oudste zoon hierbij de brandstapel aansteekt. De rouwkleur is wit. In India wordt de as verstrooid in de heilige rivier de Ganges. In Nederland wordt de as over het algemeen verstrooid in zee.

Euthanasie en orgaandonatie

Euthanasie en orgaandonatie zijn niet volledig taboe, maar men is er ook niet enthousiast over.

Na de dood

Hindoes geloven in reïncarnatie. De kwaliteit van het volgende leven wordt bepaald door de daden in dit leven. Na heel veel levens volgt bevrijding, moksha. Men wordt dan niet meer opnieuw geboren maar gaat op in het goddelijke. Dat is een resultaat van geestelijke groei en die geestelijke groei is een resultaat van goed en waardig leven.

Gebed

Hindoes mediteren en bidden. Het gebed is een manier om eer te bewijzen aan de goden, het is geen gesprek met de goden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Gebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken verschillen per cultuur en per religie. Gebruiken rond sterven en dood verschillen dus ook. Hier wil ik de geb…
Goden in het HindoeïsmeGoden in het HindoeïsmeHindoes zitten over de gehele wereld, maar de meeste hindoes vinden we terug in India. Het enige land waar de meerderhei…
Japanse mythologie: ShinigamiPersonificaties van de dood kent men in veel culturen en landen. Per folklore verschillen de kenmerken weer een beetje,…

Vrouwen in de IslamMoslima's worden door hun man en familie onderdrukt, hebben geen recht op een eigen mening en moeten een hoofddoek drage…
De religieuze betekenis van Evita PeronDe religieuze betekenis van Evita PeronZe had geweigerd zich te laten behandelen aan kanker en was als een heilige gestorven. In een sfeer van massahysterie na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mssrusso0, Pixabay
  • Cursus westers gezin in vergelijkend en historisch perspectief. OU.
  • Levensbeschouwelijk kaartspel voor werkers in de zorg, Stichting Geloofsovertuiging en Levensbeschouwing.
  • Hindoe Centrum Sewa Dhaam
  • Netwerk Palliatieve Zorg - Hindoeisme pdf
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.