Torastudie 47: Jozef bestuurder Egypte-Genesis (41:48-55)

Torastudie 47: Jozef bestuurder Egypte-Genesis (41:48-55) In Genesis 41:48-55 wordt verteld hoe Jozef als onderkoning van Egypte al het koren opspaarde in de tijd van overvloed. Toen de hongersnood eenmaal uitbrak in het Midden-Oosten en er alleen in Egypte brood was, regelde Jozef de verdeling van het koren onder de Egyptenaren.

Genesis 41:48-55

En hij verzamelde al het voedsel van de zeven jaren, dat in het land Egypte was, en hij sloeg het voedsel in steden op; de opbrengst van de velden die om elke stad gelegen waren, sloeg hij daarin op. En Jozef hoopte koren op als zand der zee, geweldig veel, zodat men op hield te tellen, want er was geen tellen aan...Toen de zeven jaren van overvloed, die er in het land Egypte geweest was, verstreken waren, begonnen de zeven jaren van de hongersnood te komen, zoals Jozef gezegd had; in alle landen was hongersnood, maar in het gehele land Egypte was brood. Toen het gehele land Egypte honger leed, en het volk tot Farao om brood riep, zei Farao tot alle Egyptenaren: Gaat tot Jozef; doet wat hij u zegt.

De tekst in het Hebreeuws luidt:

מח וַיִּקְבֹּץ אֶת-כָּל-אֹכֶל שֶׁבַע שָׁנִים אֲשֶׁר הָיוּ בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם וַיִּתֶּן-אֹכֶל בֶּעָרִים אֹכֶל שְׂדֵה-הָעִיר אֲשֶׁר סְבִיבֹתֶיהָ נָתַן בְּתוֹכָהּ. מט וַיִּצְבֹּר יוֹסֵף בָּר כְּחוֹל הַיָּם הַרְבֵּה מְאֹד עַד כִּי-חָדַל לִסְפֹּר כִּי-אֵין מִסְפָּר. נ וּלְיוֹסֵף יֻלַּד שְׁנֵי בָנִים בְּטֶרֶם תָּבוֹא שְׁנַת הָרָעָב אֲשֶׁר יָלְדָה-לּוֹ אָסְנַת בַּת-פּוֹטִי פֶרַע כֹּהֵן אוֹן. נא וַיִּקְרָא יוֹסֵף אֶת-שֵׁם הַבְּכוֹר מְנַשֶּׁה כִּי-נַשַּׁנִי אֱלֹהִים אֶת-כָּל-עֲמָלִי וְאֵת כָּל-בֵּית אָבִי. נב וְאֵת שֵׁם הַשֵּׁנִי קָרָא אֶפְרָיִם כִּי-הִפְרַנִי אֱלֹהִים בְּאֶרֶץ עָנְיִי. נג וַתִּכְלֶינָה שֶׁבַע שְׁנֵי הַשָּׂבָע אֲשֶׁר הָיָה בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם. נד וַתְּחִלֶּינָה שֶׁבַע שְׁנֵי הָרָעָב לָבוֹא כַּאֲשֶׁר אָמַר יוֹסֵף וַיְהִי רָעָב בְּכָל-הָאֲרָצוֹת וּבְכָל-אֶרֶץ מִצְרַיִם הָיָה לָחֶם. נה וַתִּרְעַב כָּל-אֶרֶץ מִצְרַיִם וַיִּצְעַק הָעָם אֶל-פַּרְעֹה לַלָּחֶם וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה לְכָל-מִצְרַיִם לְכוּ אֶל-יוֹסֵף אֲשֶׁר-יֹאמַר לָכֶם תַּעֲשׂוּ.

Genesis 41:48

Verzamelde hij (Jozef) alle spijs van de zeven jaren, die in het land Egypte waren, en legde de spijs in de steden.

opbrengst:
Elk deel van het land handhaaft zijn eigen opbrengst; men mengt de lokale stof in graan en weerhoudt het van verspillen

prestatie van personen:
Ook de opbrengst van de mens vereist enige 'lokale stof' als een conservering, tenzij het verrot is.

Hoe groter de prestaties van personen, hoe meer vatbaar ze zijn voor corruptie. Een vruchtbare opbrengst in het leven -materieel of stoffelijk- kan arrogantie verwekken die alles dat goed en Goddelijk is aantast. De oplossing is een dosis stof. Iemand die zijn succes met nederigheid koestert, garandeert hun conservering als positieve en constructieve krachten in zijn eigen leven en in de levens van zijn naasten.

Genesis 41:50

En aan Jozef werden geboren twee zonen...

Galoet

In de Galoet (verbanning), wordt een persoon zijn 'huis' ontnomen van zijn omgeving dat zijn geloof handhaaft, zijn groei voedt en zijn prestaties aanmoedigt. Maar juist omdat het hem de steun van zijn natuurlijke omgeving ontneemt, dwingt de staat van Galoet de persoon zich te wenden tot zijn innerlijke bereiken van zijn ziel en van hieruit reserves van toewijding en beslissing te trekken die nooit getapt kunnen worden in rustige tijden.

Dit is één positieve functie van Galoet. Bovendien verbreedt ballingschap de horizon van een persoon door hem in contact te brengen met dingen en omstandigheden die hij thuis nooit getroffen zou hebben. Veel van deze zijn negatieve dingen en omstandigheden, tegengesteld aan de waarden van zijn thuisland en traditie; maar alles in Gods wereld bezit een positieve potentieel. Wanneer een persoon leert de negatieve aspecten van deze vreemde dingen te weren en te verwerpen, kan hij dan de 'vonken van heiligheid' terugkopen die zij koesteren bij hun kern door hun essentie te gebruiken richting goede en Goddelijke doeleinden.

Jozef ervoer in Egypte deze twee stadia in de positieve exploitatie van de Galoet. Door zijn eerste zoon Manasse (vergeten) te noemen, verwees Jozef naar zijn strijd in een omgeving bedoeld om al zijn herinnering aan huis en haard te verwijderen en hoe zijn strijd tegen vergeten en ontbinding zijn diepste potenties blootlegde. Zijn tweede zoon, Efraïm, die zo genoemd werd "omdat God me veroorzaakte vruchtbaar te zijn in het land van mijn kwelling", vertegenwoordigt de tweede dividend van de Galoet -de manier waarin het "land van kwelling" zichzelf exploiteerde als een bron van groei en productiviteit.

Genesis 41:55

En het volk Farao schreeuwde om brood; zei Farao tot heel Egypte: gaat naar Jozef, wat hij u zeggen zal, doet.

Hongersnood in Egypte

Toen de hongersnood in Egypte zwaar werd, gingen de Egyptenaren naar Jozef en schreeuwden: "Geef ons brood". "Wee mij dat ik de onbesneden mensen moet voeden," riep hij uit. "Ga en besnijdt jezelf," zei hij tegen ze.
Dus zij gingen naar Farao en schreeuwden voor hem. "Ga naar Jozef," zei hij tegen hen. "We zijn naar hem gegaan," antwoordden ze, "en hij beval ons onszelf te besnijden. Hebben we je niet verteld dat hij een Hebreeër is en het is niet goed dat een Hebreeër ons bestuur?"
"Dwazen," zei Farao "verklaarde een boodschapper niet voor hem gedurende zeven jaar van overvloed, 'een hongersnood komt, een hongersnood komt!' waarom hebben jullie geen reserve bewaard van de opbrengst voor een jaar of twee?"
Zij barsten in tranen en riepen: "Zelfs de graan die we thuis hebben is verrot." "Is er geen tarwe over van gisteren en de dag ervoor?" vroeg hij. "Zelfs de brood in onze manden is bedorven," vertelden zij hem.
"Dwazen," antwoordde hij. "Als de graan verrot op zijn decreet, wat zal er gebeuren als hij tegen ons een decreet uitvaardigt en we sterven! Ga liever naar hem en zelfs als hij je vertelt iets van je vlees te snijden, gehoorzaam hem en doe alles wat hij vraagt."Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Waarom is het noodzakelijk om successen met nederigheid te benaderen?
  2. Wat is één van de positieve functies van de Galoet?
  3. Wat moet een Jood doen met de negatieve dingen en omstandigheden van de Galoet?
  4. Hoe exploiteerde Jozef de Galoet positief?

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Joodse Bijbel: Jakob en zijn familie naar EgypteJoodse Bijbel: Jakob en zijn familie naar EgypteJakob is overdonderd wanneer hij van zijn zoons verneemt dat Jozef nog in leven is. Hij aanvaardt de uitnodiging om in E…
Joodse Bijbel: Jozef als bestuurder van EgypteJoodse Bijbel: Jozef als bestuurder van EgypteJozef komt vrij uit de gevangenis wanneer de Farao hem vraagt zijn dromen te verklaren. Met hulp van G'd vertelt Jozef w…
Grenzen van Israël: vanaf Abraham tot rijk van SalomoDe klassieke Joodse bronnen (de Joodse Bijbel en de Talmoed) onderscheiden drie grenzen. (1) De grenzen van de Aartsvade…
Torastudie 56: Studiehuis in Egypte - Genesis 46Torastudie 56: Studiehuis in Egypte - Genesis 46In Genesis 46 wordt verteld dat Jakob naar Egypte verhuist en Juda vooruit stuurt om een studiehuis te vestigen voor het…

Het leven van de profeet Mohammed (vzmh)Binnen de Islam wordt de profeet Mohammed (vzmh) gezien als de laatste profeet. Hier volgt het levensverhaal van de prof…
Vrouwen in de IslamMoslima's worden door hun man en familie onderdrukt, hebben geen recht op een eigen mening en moeten een hoofddoek drage…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Rashi
  • Lubavitcher Rebbe
  • Midrash Rabbah

Reageer op het artikel "Torastudie 47: Jozef bestuurder Egypte-Genesis (41:48-55)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Yoris, 12-03-2009 09:31 #1
Waarneer leefde Jozef (zoon van Jacob)? Reactie infoteur, 24-04-2012
Jozef leefde van 1562-1452 voor het begin van de gewone jaartelling.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 10-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Torastudie
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!