Joodse Bijbel: Laatste jaren van Koning Achab

Joodse Bijbel: Laatste jaren van Koning Achab De interne strijd tussen het Jodendom en de afgodendienst wordt spoedig overschaduwd door de dreiging van oorlog vanuit het noorden. De koning van Syrië begint een oorlog tegen Israël. Maar Koning Achab biedt weerstand en overwint. Toch keert Achab niet terug naar G'd. Hij blijft onder sterke invloed van zijn vrouw Jezebel. Zij zorgt dat hij de wijngaard van Naboth in zijn bezit krijgt. Naboth wordt gestenigd door de Oudsten van Israël. De profeet Elia komt met een dreigende boodschap van G'd voor Achab. Alleen via oprechte berouw weet Achab het onheil te voorkomen. Uiteindelijk vindt Achab toch de dood wanneer hij niet naar de waarschuwing van profeet Micha luistert.

De invasie van Benhadad

De interne strijd tussen het Jodendom en de afgodendienst wordt spoedig overschaduwd door de dreiging van oorlog vanuit Syrië. Benhadad, de koning van Syrië, begint een grote oorlog tegen Israël. Hij bezet Samaria. Dan zendt hij een bericht naar Koning Achab waarin staat: "Jouw zilver en jouw goud zijn van mij; jouw vrouwen en jouw kinderen zijn ook van mij!" Achab stemt ermee in. Maar Benhadad wil sowieso oorlog. Hij zendt een ander bericht waarin hij het paleis van Achab eist, het doorzoeken wil, en wil nemen wat hij wil. Achab wordt boos en wijst de eisen af.

Bevrijding van de stad

Achabs weerstand wordt verder aangemoedigd door een profeet van G'd die voor de koning verschijnt en hem vertelt niet bang te zijn voor de overweldigende superioriteit van de bezettende troepen. Op die dag, belooft de profeet, zal G'd de vijand in zijn handen leveren, zodat hij erkent dat G'd de Eeuwige is. Geïnspireerd door deze blije boodschap voert Achab een aanval uit tegen Benhadad wanneer de Syrische koning in zijn hut ligt. Het leger van Benhadad wordt verrast en vlucht in paniek weg waarbij velen dood en gewond op het slagveld achterblijven. Benhadad zelf vlucht op een snel paard.

Gevechten in de vlakten

Een jaar later keert Benhadad terug en zoekt wraak voor zijn schaamtevolle nederlaag. Dit keer vermijdt hij een strijd in de bergen omdat zijn astrologen hem voorzeggen dat de G'd van Israël sterk is in de bergen en alleen in de vlakten verslagen kan worden. De twee oneven legers ontmoeten elkaar in de vlakte van Afek. Vanuit het Syrisch oogpunt verschijnt het Hebreeuwse leger "als twee zwermen kinderen". De situatie lijkt er hopeloos uit te zien voor de Joden. Maar opnieuw komt een man van G'd naar Achab en vertelt hem zich geen zorgen te maken "omdat het volk van de Syriërs zeggen dat Ik alleen een G'd ben van de berg en niet van de vallei, zal Ik dit grote leger in je handen geven zodat je misschien erkent dat Ik de Almachtige G'd ben."

De overwinning van Achab

Zes dagen lang gebeurt er niets tussen beide legers, maar op de zevende dag barsten de gevechten los. Het Syrische leger wordt totaal weggevaagd. Er vallen honderdduizend doden aan Syrische zijde. Benhadad vlucht uit de stad Afek om zijn mannen te verzamelen en te beslissen wat te doen. Zijn volgelingen adviseren hem in zakken te kleden en as op zijn hoofd te strooien en naar Koning Achab te gaan om om vergeving te vragen. "Want we weten dat de koningen van Israël barmhartig zijn." Benhadad volgt hun advies op en smeekt Achab hem zijn leven te sparen. Achab is ontroerd door de nederigheid van de machtige koning van Syrië. Hij sluit vriendschap met hem en laat hem vrij, nadat hij beloofd heeft alle steden die zijn vader had ingenomen van Omri (de vader van Achab) terug te geven.

Achab begeert de wijngaard van Naboth

De tekenen van genade en vriendelijkheid die G'd aan Achab heeft getoond leidt er niet toe dat Achab tot G'd terugkeert. De invloed van Jezebel is nog even sterk. Naast het paleis van Achab in Jisraeel ligt een mooie wijngaard die aan Naboth toebehoort. Op een dag vraagt Achab aan Naboth hem de wijngaard te verkopen omdat het vlak naast het paleis ligt en omdat hij het wil veranderen in een groentetuin. Maar Naboth weigert zijn eigendom op te geven voor geld en zelfs voor een beter stuk grond elders. Hij heeft het land van zijn voorvaderen geërfd en is vastbesloten het zolang mogelijk in bezit te houden. Achab is boos en keert naar zijn paleis terug en gaat naar bed zonder iets te eten. Jezebel vraagt aan Achab wat er aan de hand is. Hij vertelt het haar en ze besluit Naboths wijngaard voor hem af te pakken.

De misdaad van Jezebel

Koningin Jezebel besluit de vastendag voor haar eigen doelen te gebruiken. In naam van Achab stuurt ze een brief naar de Oudsten van Israël. In de brief eist ze van de raad van Ouden een vastendag uit te roepen en Naboth als hun leider te kiezen. Ze beveelt verder aan dat ze twee mannen moeten huren die tegen Naboth getuigen dat hij blasfemie tegen G'd en de koning heeft gepleegd en dat hij hiervoor gestenigd moet worden. De Oudsten van Israël voeren het verzoek van de koningin uit en informeren haar dat Naboth dood is. Ze vertelt het aan Achab en dat hij de wijngaard van Naboth in bezit kan nemen.

Elia's vermaning

Achab gaat naar zijn wijngaard. Plotseling wordt hij geconfronteerd met de profeet Elia en hoort een boodschap waar hij van rilt. Elia vertelt hem dat G'd over hem onheil zal uitstorten en zijn huis net zoals het huis van Jeroboam en van Baasha zal vernietigen. De honden zullen zijn bloed likken en ook Koningin Jezebel zal door de honden gegeten worden. Wanneer Achab deze woorden hoort heeft hij meteen berouw. G'd ziet dat zijn berouw oprecht is en dat Achab tot G'd teruggekeerd is. Het onheil zal hem bespaard worden. Maar zijn zoon die het huis van hem zal overnemen zal wel ellende over zich heen krijgen, zo bepaalt G'd.

Bondgenootschap met Juda

Benhadad wordt vrijgelaten door Achab en er is drie jaar vrede tussen Israël en Syrië. Benhadad weigert echter de stad Ramoth-Gilead terug te geven ondanks dat hij dat verplicht is onder het verdrag. Achab gaat op zoek naar een bondgenoot om het Syrische gevaar voor eens en voor altijd te elimineren. Hij benadert koning Jehoshafat van Juda en vraagt advies van zijn profeten.

Conflicterende profetieën

Achab vraagt zijn 400 profeten of hij tegen Syrië moet vechten. Deze valse profeten voorspelen hem de overwinning. Jehoshafat wil echter een echte profeet raadplegen. De profeet Micha, die gehaat wordt door Achab, arriveert. Deze zegt namens G'd dat er geen oorlog gevoerd moet worden. Achab gooit hem in de gevangenis.

De dood van Achab

Achab en Jehoshafat gaan oorlog voeren tegen Syrië. Koning Jehoshafat is gekleed als koning maar koning Achab is gekleed als een gewone soldaat. Achab wordt gedood door een boogschutter. 's Avonds wordt hij naar Samaria gebracht. Wanneer de strijdwagen wordt schoongemaakt in het meer van Samaria likken de honden het bloed van Achab. De voorspelling van de profeet Elia wordt letterlijk vervuld.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Hoe weet Koning Achab dat hij de oorlog tegen de Syrische Koning Benhadad gaat winnen?
  2. Wat vertellen de astrologen aan Koning Benhadad als hij opnieuw ten strijde trekt tegen Koning Achab?
  3. Hoe komt Koning Achab in het bezit van de wijngaard van Naboth?
  4. Wat profeteert Elia? Komt deze profetie uit?
  5. Waarom verliest Koning Achab wel de derde oorlog tegen Koning Benhadad?
© 2014 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joodse Bijbel: Samaria onder belegJoodse Bijbel: Samaria onder belegOnder de heerschappij van Jehoram lijdt het volk Israël zeven opeenvolgende jaren onder hongersnood. Ondertussen probere…
Geschiedenis Jodendom: verval van het Koninkrijk IsraëlGeschiedenis Jodendom: verval van het Koninkrijk IsraëlJerobeam (931-910) uit de stam Efraïm begon een opstand die het rijk van Salomo definitief tot ontbinding bracht en tens…
Joodse Bijbel: Einde van het Huis van OmriJoodse Bijbel: Einde van het Huis van OmriDe profeet Jona zalft in het geheim Jehu, de commandant van de Joodse legers, als volgende koning van Israël. Jona profe…
Joodse Bijbel: Baasha, Zimri, Omri, AchabJoodse Bijbel: Baasha, Zimri, Omri, AchabZoals de profeet Ahija heeft voorspeld begint Koning Baasha zijn regeerperiode met bloedvergieten. Hij vernietigt het he…

Torastudie: Mag je plezier maken van God? - Numeri 6:11Torastudie: Mag je plezier maken van God? - Numeri 6:11In de commentaren op de Tora worden verschillende antwoorden gegeven op de vraag of G'd ons plezier gunt. De verschillen…
Torastudie: Nazierschap/priesterlijke zegen - Numeri 6:4-27Torastudie: Nazierschap/priesterlijke zegen - Numeri 6:4-27In deze Torastudie aandacht voor het nazierschap en de priesterlijke zegen (Birkat kohaniem). Hierover staat te lezen in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Our People, history of the Jews - Jacob Isaacs
  • Tenach
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 08-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.