Torastudie: twee zielen Numeri 5:12-28

Torastudie: twee zielen Numeri 5:12-28 Elke Jood, rechtvaardig of goddeloos, heeft twee zielen. Een dierlijke ziel in het bloed van een persoon om het lichaam te vergezellen. Het is de bron van egocentrische krachten en verlangens. De Goddelijke ziel maakt letterlijk deel uit van God. Deze streeft naar eenheid met God.

Tekst Numeri 5:12-28

Spreek tot de kinderen Israëls en zeg tot hen: wanneer van welke man ook, de vrouw afdwaalt en ontrouw tegen hem pleegt, en een man haar vleselijke bijwoont en het voor de ogen van haar man verborgen was en zij in het geheim gehandeld heeft en zij verontreinigd werd, en er geen getuige tegen haar is en zij niet aangegrepen werd;
..
..
En heeft hij haar te drinken gegeven, dan zal het zijn: indien zij verontreinigd werd en ontrouw heeft gepleegd jegens haar man, dan zal het vloekbrengende water in haar komen tot bitterheid en zal haar buik opzwellen en haar heup invallen, en zal de vrouw tot vloek zijn te midden van haar volk. Indien de vrouw echter niet verontreinigd werd en zij rein is, dan zal zij vrij zijn en met kroost gezegend worden.

Tekst in het Hebreeuws

יב דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אִישׁ אִישׁ כִּי-תִשְׂטֶה אִשְׁתּוֹ וּמָעֲלָה בוֹ מָעַל. יג וְשָׁכַב אִישׁ אֹתָהּ שִׁכְבַת-זֶרַע וְנֶעְלַם מֵעֵינֵי אִישָׁהּ וְנִסְתְּרָה וְהִיא נִטְמָאָה וְעֵד אֵין בָּהּ וְהִוא לֹא נִתְפָּשָׂה. יד וְעָבַר עָלָיו רוּחַ-קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת-אִשְׁתּוֹ וְהִוא נִטְמָאָה אוֹ-עָבַר עָלָיו רוּחַ-קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת-אִשְׁתּוֹ וְהִיא לֹא נִטְמָאָה. טו וְהֵבִיא הָאִישׁ אֶת-אִשְׁתּוֹ אֶל-הַכֹּהֵן וְהֵבִיא אֶת-קָרְבָּנָהּ עָלֶיהָ עֲשִׂירִת הָאֵיפָה קֶמַח שְׂעֹרִים לֹא-יִצֹק עָלָיו שֶׁמֶן וְלֹא-יִתֵּן עָלָיו לְבֹנָה כִּי-מִנְחַת קְנָאֹת הוּא מִנְחַת זִכָּרוֹן מַזְכֶּרֶת עָו‍ֹן. טז וְהִקְרִיב אֹתָהּ הַכֹּהֵן וְהֶעֱמִדָהּ לִפְנֵי יְהוָה. יז וְלָקַח הַכֹּהֵן מַיִם קְדֹשִׁים בִּכְלִי-חָרֶשׂ וּמִן-הֶעָפָר אֲשֶׁר יִהְיֶה בְּקַרְקַע הַמִּשְׁכָּן יִקַּח הַכֹּהֵן וְנָתַן אֶל-הַמָּיִם. יח וְהֶעֱמִיד הַכֹּהֵן אֶת-הָאִשָּׁה לִפְנֵי יְהוָה וּפָרַע אֶת-רֹאשׁ הָאִשָּׁה וְנָתַן עַל-כַּפֶּיהָ אֵת מִנְחַת הַזִּכָּרוֹן מִנְחַת קְנָאֹת הִוא וּבְיַד הַכֹּהֵן יִהְיוּ מֵי הַמָּרִים הַמְאָרְרִים. יט וְהִשְׁבִּיעַ אֹתָהּ הַכֹּהֵן וְאָמַר אֶל-הָאִשָּׁה אִם-לֹא שָׁכַב אִישׁ אֹתָךְ וְאִם-לֹא שָׂטִית טֻמְאָה תַּחַת אִישֵׁךְ הִנָּקִי מִמֵּי הַמָּרִים הַמְאָרְרִים הָאֵלֶּה. כ וְאַתְּ כִּי שָׂטִית תַּחַת אִישֵׁךְ וְכִי נִטְמֵאת וַיִּתֵּן אִישׁ בָּךְ אֶת-שְׁכָבְתּוֹ מִבַּלְעֲדֵי אִישֵׁךְ. כא וְהִשְׁבִּיעַ הַכֹּהֵן אֶת-הָאִשָּׁה בִּשְׁבֻעַת הָאָלָה וְאָמַר הַכֹּהֵן לָאִשָּׁה יִתֵּן יְהוָה אוֹתָךְ לְאָלָה וְלִשְׁבֻעָה בְּתוֹךְ עַמֵּךְ בְּתֵת יְהוָה אֶת-יְרֵכֵךְ נֹפֶלֶת וְאֶת-בִּטְנֵךְ צָבָה. כב וּבָאוּ הַמַּיִם הַמְאָרְרִים הָאֵלֶּה בְּמֵעַיִךְ לַצְבּוֹת בֶּטֶן וְלַנְפִּל יָרֵךְ וְאָמְרָה הָאִשָּׁה אָמֵן אָמֵן. כג וְכָתַב אֶת-הָאָלֹת הָאֵלֶּה הַכֹּהֵן בַּסֵּפֶר וּמָחָה אֶל-מֵי הַמָּרִים. כד וְהִשְׁקָה אֶת-הָאִשָּׁה אֶת-מֵי הַמָּרִים הַמְאָרְרִים וּבָאוּ בָהּ הַמַּיִם הַמְאָרְרִים לְמָרִים. כה וְלָקַח הַכֹּהֵן מִיַּד הָאִשָּׁה אֵת מִנְחַת הַקְּנָאֹת וְהֵנִיף אֶת-הַמִּנְחָה לִפְנֵי יְהוָה וְהִקְרִיב אֹתָהּ אֶל-הַמִּזְבֵּחַ. כו וְקָמַץ הַכֹּהֵן מִן-הַמִּנְחָה אֶת-אַזְכָּרָתָהּ וְהִקְטִיר הַמִּזְבֵּחָה וְאַחַר יַשְׁקֶה אֶת-הָאִשָּׁה אֶת-הַמָּיִם. כז וְהִשְׁקָהּ אֶת-הַמַּיִם וְהָיְתָה אִם-נִטְמְאָה וַתִּמְעֹל מַעַל בְּאִישָׁהּ וּבָאוּ בָהּ הַמַּיִם הַמְאָרְרִים לְמָרִים וְצָבְתָה בִטְנָהּ וְנָפְלָה יְרֵכָהּ וְהָיְתָה הָאִשָּׁה לְאָלָה בְּקֶרֶב עַמָּהּ. כח וְאִם-לֹא נִטְמְאָה הָאִשָּׁה וּטְהֹרָה הִוא וְנִקְּתָה וְנִזְרְעָה זָרַע.

Numeri 5:12

Wanneer van welke man ook, de vrouw afdwaalt.

dwaze geest

Een persoon zondigt niet tenzij een dwaze geest in hem komt. De Tora gebruikt voor 'die afdwaalt', shtoet, dat ook 'dwaas' en 'krankzinnigheid' betekent.

Numeri 5:15

Dan zal de man zijn vrouw brengen tot de priester, en als haar offer brengen harentwege een tiende van een Epha gerstemeel.

twee zielen

Elke Jood, rechtvaardig of goddeloos, heeft twee zielen. Een dierlijke ziel zit in het bloed van een persoon om het lichaam te vergezellen. Het is de bron van egocentrische krachten en verlangens. De tweede ziel is letterlijk deel van God. Het is de bron van het streven van een persoon naar eenheid met God.

Het lichaam wordt 'een kleine stad' genoemd. Twee koningen vechten om een stad en willen deze in bezit hebben en de inwoners besturen volgens zijn wil zodat ze hem gehoorzamen in alles wat hij hen oplegt. Zo ook vechten de twee zielen (de Goddelijke en de dierlijke ziel) om het lichaam. De Goddelijke ziel wil over het lichaam heersen, net zoals de dierlijke ziel dit wil. Ze staan tegenover elkaar.

Numeri 5:23

Hierop zal de priester deze vloeken in een boek schrijven en het uitwissen in het bittere water.

vrede

Geweldig is vrede! Want om vrede te maken tussen man en vrouw, instrueert de Tora dat de naam van God, geschreven in heiligheid, uitwist dient te worden in het water (de tekst van de eed bevat de Goddelijke naam).

Numeri 5:27

Dan zal het zijn: indien zij verontreinigd werd en ontrouw heeft gepleegd.... zal haar buik opzwellen en haar heup invallen.

testen

Net zoals het water haar test, test zij hem (bijvoorbeeld als zij schuldig is, gebeurt hetzelfde met de echtbreker).

Numeri 5:28

Indien de vrouw echter niet verontreinigd werd en zij rein is, dan zal zij vrij zijn en met kroost gezegend worden.

compensatie

God compenseert haar voor haar vernedering. Als ze niet zwanger was, zal ze nu zwanger worden. Als ze een moeilijke bevalling had, zal ze nu pijnloos bevallen. Als ze geboorte gaf aan onaantrekkelijke kinderen, zal ze nu geboorte geven aan mooie kinderen.Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

We willen nader ingaan op de Goddelijke en dierlijke ziel. Ook gaan we in op de 'Joodse ziel'. Wat is dit?

Alles heeft een ziel, zowel levende als levenloze dingen. Een ziel is niet alleen de motor van het leven, het belichaamt ook het waarom van het bestaan van een ding, haar betekenis en doel. Het is de 'innerlijke identiteit'. Elke ziel is een uitdrukking van Gods intentie en visie in het scheppen ervan.

De menselijke ziel is het meest complexe van alle zielen. Het bestaat uit vijf lagen. Nefesh (ziel) is de ziel als de motor van het fysieke leven. Roeach (geest) is de persoonlijkheid. Neshama (adem) is het intellectuele ego. Chaya (leven) is het supra-nationale ego (de wil, het verlangen, toewijding en geloof). Yechida is de eenheid van de ziel.

De ziel bestaat uit de dierlijke en Goddelijke ziel. De dierlijke ziel is uit op zelfbehoud. De Goddelijke ziel probeert het contact met zijn Bron te herstellen. Beide zielen voeren een strijd met elkaar. De Goddelijke ziel is omsloten door de dierlijke ziel. De Tora geeft instructies aan de ziel voor diens missie. Elke keer als de ziel een mitswa verricht handelt het als partner in Gods schepping. Na het overlijden verblijft de ziel in een puur spirituele toestand. In de Komende Wereld keert de ziel in het lichaam terug waarbij het eeuwig zal leven en de dood overwonnen is.

Dat Joden een andere ziel hebben dan niet-Joden is omdat de wereld divers is geschapen. Deze diversiteit zorgt voor eenheid. Zo bestaat er ook een verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke ziel. En tussen alle zielen onderling. Ieder mens voert zijn/haar taak uit in de wereld. De majesteit van God wordt geopenbaard wanneer ieder individu en gemeenschap zich vanuit zijn/haar/hun unieke positie met God verbindt. Er is een bijdrage die jij alleen kan maken in Gods masterplan. Daarom ben je geboren zoals je bent.

Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
 1. Wanneer zondigt een mens?
 2. Hoeveel zielen heeft een Jood?
 3. Wat is het verschil tussen een dierlijke en Goddelijke ziel?
 4. Uit hoeveel lagen bestaat een menselijke ziel?
© 2014 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torastudie: Dierlijke en goddelijke ziel Leviticus 11Torastudie: Dierlijke en goddelijke ziel Leviticus 11De Lubavitcher Rebbe heeft een interessante studie geschreven over de menselijke biosfeer op basis van Leviticus 11. In…
Torastudie: Menora Numeri 8:2Torastudie: Menora Numeri 8:2Numeri 8:2 handelt over de Menora die bestaat uit zeven lampen. In deze Torastudie wordt op verschillende manieren uitge…
Kabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdKabbala - de Tanya: Het boek van de Beinoni genoemdDe Tanya is één van de grootste moessar boeken aller tijden. Hoewel Rabbijn Schneur Zalman het boek geschreven heeft voo…
Persoonlijke groei: gelukkiger door verandering gedachtenmijn kijk opPersoonlijke groei: gelukkiger door verandering gedachtenUit recent onderzoek blijkt dat geluk een keuze is. Het zit binnen onze eigen controle en is ongeacht de omstandigheden…

Evolutie en geloof: evolutietheorie is een mythe, geen feitmijn kijk opEvolutie en geloof: evolutietheorie is een mythe, geen feitEvolutie en geloof: er is voor de evolutietheorie meer (blind) geloof nodig dan evolutiegelovigen zouden willen toegeven…
Tehilliem: Psalm 48 een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 48 een Joodse uitlegPsalm 48 gaat over Jeruzalem. De psalmist profeteert over de Messiaanse periode en bejubelt de herbouw van de Heilige Te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
 • Talmoed, Sotah 3a
 • Talmoed, Sotah 14b
 • Tanja
 • Talmoed, Choelin 141a
 • Talmoed, Sotah 27b
 • Jeruzalem Talmoed, Sotah 3:4
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 15-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.