Tora lezing - Parasha: Genesis

De Tora lezing in de synagoge begint met het Bijbelboek Genesis. De volgende parashot komen aan de orde: Parsha Bereishit (in het begin); Parsha Noach; Parsha Lech Lecha (ga (voor jezelf)); Parsha Vayeira (en God verscheen); Parsha Chayei Sarah (het leven van Sara); Parsha Toldot (geslachten); Parsha Vayeitzei (en hij ging weg); Parsha Vayishlach (en hij zond); Parsha Vayeishev (en hij woonde); Parsha Mikeitz (aan het einde); Parsha Vayigash (en toen naderde); Parsha Vayechi (en hij leefde).

Parsha Bereishit (in het begin)

Bijbeltekst

Genesis 1:1-6:8

Inhoud

De Schepping/Adam en Eva/Het Paradijs/De Zondeval/Vertrek uit het Paradijs/Kaïn en Abel/Noach.

Gegevens

eerste parsja van de Tora/de eerste van het eerste Tora-boek, Bereesjiet/bestaat uit 23 parsjiot,afdelingen waarvan 10 open en 13 gesloten zijn/telt 146 pesoekiem, verzen/1931 woorden/7235 letters en is hiermee de achtste na langste parsja/geen mitsvot, geboden.Parsha Noach

Bijbeltekst

Genesis 6:9-11:32

Inhoud

De Zondvloed/Noach verlaat de Ark/God belooft de aarde nooit meer te vernietigen/Toren van Babel.

Gegevens

tweede parsja van de Tora/de tweede van het eerste Tora-boek, Bereesjiet/bestaat uit 18 parsjiot, afdelingen waarvan 5 open en 13 gesloten zijn/telt 153 pesoekiem, verzen/1861 woorden, 6907 letters en is hiermee de vijftiende na langste parsja/geen mitsvot, geboden.Parsha Lech Lecha (ga (voor jezelf))

Bijbeltekst

Genesis 12:117:27

Inhoud

Abram verlaat zijn geboorte land/Abram daalt af naar Egypte vanwege hongersnood/Abram geeft Lot de keuze waar zich te vestigen (in Sedom)/Abram verwekt een kind (Ismael) bij Hagar de slavin van Sarai/God belooft Abram en Sarai een kind.

Gegevens

derde van de 12 parsjiot van het eerste boek van de Tora, Bereesjiet/bevat 126 pesoekiem (verzen)/1 mitswa: de Briet-Mila.Parsha Vayeira (en God verscheen)

Bijbeltekst

Genesis 18:1-22:24

Inhoud

Engelen vertellen aan Abraham en Sara dat ze een zoon krijgen/Jitschak wordt geboren/Jismaeel een Hagar worden de woestijn ingestuurd/God vraagt Abraham zijn zoon Jitschak te offeren.

Gegevens

vierde parsja in de Tora/telt 147 pesoekiem en is hiermee de 7e langste parsja.Parsha Chayei Sarah (het leven van Sara)

Bijbeltekst

Genesis 23:1-25:18

Inhoud

Sara overlijdt op 127-jarige leeftijd/Abraham koopt de Spelonk van Machpela en begraaft daar Sara/De knecht van Abraham reist naar Aram Naharajiem en vindt Rebekka als vrouw voor Jitschak/Abraham trouwt met Ketoera en zij krijgen 6 kinderen/Abraham sterft op 175-jarige leeftijd; hij wordt door Ismaël en Jitschak in de Spelonk van Machpela begraven.

Gegevens

telt 105 pesoekiem, verzen en 1402 woorden/32e na langste parsja/het bevat geen mitsvot, geboden.Parsha Toldot (geslachten)

Bijbeltekst

Genesis 25:19-28:9

Inhoud

Rebekka verwacht een tweeling waarvan God zegt dat hun wegen ver uiteen zullen gaan/Ezau en Jakob worden geboren/Ezau verkoopt aan Jakob zijn eerste geboorterecht/Via een list ontvangt Jakob van Jitschak de eerstgeboren-zegen
Ezau wil Jakob doden/Jakob vlucht naar Laban (de broer van Rebekka).

Gegevens

telt 106 pesoekiem, verzen, 1432 woorden en 5426 letters/geen mitsvot, geboden.Parsha Vayeitzei (en hij ging weg)

Bijbeltekst

Genesis 28:10-32:3

Inhoud

Jakob op weg naar Charan/Jakob heeft een droom over een ladder waar engelen op- en afklimmen/Jakob werkt 7 jaar om met Rachel te trouwen, maar krijgt haar zus Lea/Jakob trouwt een week daarna met Rachel waar hij nog 7 jaar voor moet werken/Jakob krijgt kinderen van zijn vrouwen en slavinnen/Na 20 jaar vertrekt Jakob bij Laban.

Gegevens

telt 146 pesoekiem, verzen/2021 woorden en 7512 letters/de 4e na langste parsja/het bevat geen mitsvot, geboden.Parsha Vayishlach (en hij zond)

Bijbeltekst

Genesis 32:4-36:43

Inhoud

Jakob vecht met een engel en krijgt de naam Israël/Jakob en Ezau ontmoeten elkaar weer/Jakob koopt land van Chamor, de vorst van Sjechem/Dina wordt verkracht en haar broers Simon en Levie nemen wraak door alle mannen van Sjechem te doden/Rachel sterft/Jitschak sterft op 183-jarige leeftijd.

Gegevens

telt 9 parsjiot, 9 afdelingen, waarvan 6 open, petoechot en 3 gesloten, setoemot/153 relatief korte pesoekiem, verzen/1976 woorden, 7458 letters/4e na langste parsja/Vajisjlach bevat het verbod van gied hanasje, de verwrongen spier die wij niet mogen eten.Parsha Vayeishev (en hij woonde)

Bijbeltekst

Genesis 37:140:23

Inhoud

Jozef krijgt van zijn vader Jakob een mooie mantel/Jozef vertelt dromen aan zijn broers en ze besluiten hem te doden/Ruben stelt voor hem in een put te gooien/Wanneer een karavaan langskomt wordt hij verkocht en komt zo in Egypte terecht
Jakob is ontroostbaar omdat hij denkt dat Jozef dood is/Het verhaal wordt onderbroken door de geschiedenis van Juda/De vrouw van Potifar probeert Jozef te verleiden. Jozef weigert en komt in de gevangenis terecht/In de gevangenis verklaart hij dromen van de wijnschenker en de bakker.

Gegevens

telt 4 parsjiot, kleine afdelingen, waarvan 3 open, petoechot en 1 gesloten, setoema/112 pesoekiem, verzen/1558 woorden, 5972 letters/ de 24e na langste parsja/Vajeesjev bevat geen ge- of verboden uit de Tora.Parsha Mikeitz (aan het einde)

Bijbeltekst

Genesis 41:1-44:17

Inhoud

Jozef verklaart de dromen van Farao/Jozef wordt onderkoning van Egypte/De zonen van Jakob gaan naar Egypte i.v.m. hongersnood/Jozef beschuldigt hen van spionage/Simon is gijzelaar totdat Benjamin naar Egypte wordt gebracht/Benjamin wordt door Jozef beschuldigd van het stelen van zijn beker/Juda stelt voor dat alle broers slaven worden. Jozef weigert dit.

Gegevens

een lange petoecha, open parsja/telt 146 pesoekiem, verzen/2022 woorden, 7914 letters/de 5e na langste parsja/Mikeets bevat geen ge- of verboden uit de Tora.Parsha Vayigash (en toen naderde)

Bijbeltekst

Genesis 44:18-47:27

Inhoud

Juda houdt een redevoering en pleit voor de vrijlating van Benjamin/Jozef realiseert zich dat zijn broers tot inkeer zijn gekomen en maakt zich bekend aan zijn broers/Jozef vertelt hen dat het volgens Gods plan was/Jakob komt naar Egypte (Gosjen) waar God hem tot een groot volk zal maken/Jakob zegent Farao.

Gegevens

bestaat uit 3 gesloten stukken, parsjiot setoemot/telt 106 pesoekiem, verzen/1480 woorden, 5680 letters en is hiermee de 24e na langste parsja/Vajigasj bevat geen ge- of verboden.Parsha Vayechi (en hij leefde)

Bijbeltekst

Genesis 47:28-50:26

Inhoud

Jakob leeft 17 jaar in Egypte/Hij voelt zijn einde naderen en zegent de zonen van Jozef: Efraïm en Menashe/Jakob zegent al zijn zonen/Jakob wordt in de Machpela begraven/Jozef neemt geen wraak op zijn broers/Jozef sterft op 110 jarige leeftijd.

Gegevens

bestaat uit 12 parsjiot, waarvan 7 open en 5 gesloten stukken, parsjiot setoemot/telt 85 pesoekiem, verzen/1158 woorden, 4448 letters en is hiermee de 44e na langste parsja/Vajechi bevat geen ge- of verboden.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De komst van de Masjiach (messias) bespoedigenDe komst van de Masjiach (messias) bespoedigenEr zijn een aantal manieren om de komst van de Masjiach te bevorden voor zijn laatste dag. In het algemeen gesproken bet…
Tora en Masjiach: Genesis 1:2/5:1-2 Joodse uitlegHet Joodse concept van de Masjiach (Messias) bestaat al van vóór de Schepping. Het bevat niet alleen het basis principe…
Wat is de Tora? - de Geschreven en Mondelinge ToraDe Tora is de as waar omheen het Jodendom draait. Als je wilt weten wat de Joodse benadering is inzake een bepaalde kwes…
Torastudie: dames ontvingen Tora eerst - Exodus 19:3Torastudie: dames ontvingen Tora eerst - Exodus 19:3Het is heel beleefd om dames voor te laten gaan. Of het nu gaat om de toegang tot een danszaal of het verlaten van een z…

Tora lezing - Parasha: ExodusExodus is het tweede Bijbelboek. De volgende parashot worden gelezen: Parsha Shemot (namen), Parsha Va'eira (en ik versc…
Joods gebed: het Achttiengebed (Amida)  tekstJoods gebed: het Achttiengebed (Amida) tekstWe geven hier de Ashkenazische versie van het Achttiengebed weer. Het betreft de basistekst zonder toevoegingen en varia…
Bronnen en referenties
  • Chabad
  • NIK - Rabbijn mr. drs. R. Evers
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 14-06-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.