Wachten op de Masjiach (messias)

Er bestaat een verplichting om op de komst van de Masjiach (messias) te wachten. Deze kan elk moment komen. Ook moeten we de komst van de Masjiach eisen. God wil zelfs dat we er om smeken.

De verplichting te wachten

"Wel wacht het visioen nog op vervulling, maar het beslissende ogenblik komt, wees daar zeker van. Hoe lang het ook duurt, blijf wachten, komen zal het. En niet te laat." (Habakuk 2:3)

In Zefanja 3:8) en Jesaja 30:18 staan soort gelijke visioenen. Wachten op de Masjiach is niet simpel een deugd maar een religieuze plicht. Rambam (Maimonides) stelt dat wie niet uitkijkt naar de komst van de Masjiach, in feite de hele Tora ontkent, al de profeten beginnend met Mozes.

De eerste vraag die gesteld gaat worden bij het Goddelijk Oordeel is: "Tzipita liyeshu’ah" -keek je uit naar de verlossing?

"Te geloven" in de komst van de Masjiach en "te wachten" erop zijn twee gescheiden concepten:"te geloven" is een bevestiging; "te wachten" is een actieve anticipatie op de verlossing. Wanneer de tijd komt voor de glorie van God te worden openbaard in de wereld door de komst van onze rechtvaardige Masjiach, zullen er zeker leiders van Israël zijn die de massa erop aandringen hun geloof te versterken en terug te keren met berouw.

Kivoej: De verdienste en het effect van het wachten

"Wanneer de Israëlieten de synagogen en de studiehuizen binnengaan zeggen ze tegen de Heilige: 'Verlos ons!' Hij antwoordt hen; 'Zijn er rechtvaardigen onder jullie? Zijn er Godvrezende mensen onder julie? Zij antwoorden: 'In het verleden...waren er...Tegenwoordig wordt het donkerder voor ons...' De Heilige zegt dan tegen hen: "Vertrouw in mijn naam en ik zal jullie bijstaan...want ik zal ieder redden die in Mijn Naam vertrouwt.' (Midrash Tehilim 40:114)

Vragen om de Masjiach

Ware geloof in de Messiaanse verlossing wordt gereflecteerd en geverifieerd in echte anticipatie, en het werkelijk uitkijken naar de komst van de Masjiach. Op zijn beurt wordt de echtheid van deze hoop en het wachten getest door wat wordt gedaan het te bereiken. Voor iets werkelijk verlangd, zal men vragen en smeken, eisen en al het mogelijke doen om het te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor de verplichting te wachten en te anticiperen op de Masjiach.

God staat erop dat we de eerlijkheid van onze claim de Masjiach te willen bewijzen door alles te doen wat in onze macht licht het voort te brengen, inclusief de bestorming van de Poorten van de Hemel met eisen voor de verlossing. Zie ook Hosea (3:4-5).

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De komst van de Masjiach (messias) bespoedigenDe komst van de Masjiach (messias) bespoedigenEr zijn een aantal manieren om de komst van de Masjiach te bevorden voor zijn laatste dag. In het algemeen gesproken bet…
Torastudie 72: Mozes en de Messias - Exodus (4:13)Torastudie 72: Mozes en de Messias - Exodus (4:13)De Joodse wijzen stellen dat de eerste verlosser de laatste verlosser zal zijn. Dit wil niet zeggen dat Mozes en de Masj…
De tijd vlak voor de komst van de Masjiach (messias)De tijd vlak voor de komst van de Masjiach (messias)De tijd vlak voor de komst van de Messias wordt 'Ikvot Meshicha' genoemd. De tijd bepaald door God voor de Messiaanse ve…
Kabbala 8: Kabbala - Masjiach - Messias - Messiaanse TijdJesaja 11:9 beschrijft de Messiaanse Tijd als een periode waarin de aarde vervuld zal zijn met kennis van God. Volgens d…

Torastudie 19: Geboorte Joods geloof - Genesis (12:2)Torastudie 19: Geboorte Joods geloof - Genesis (12:2)Hoe kwam het Joodse geloof tot stand? Dit is te lezen in Genesis (12:2) 'En God zei tegen Abraham: "Ga van je land, je g…
Torastudie 15: De Zondvloed - Genesis (7:11)Torastudie 15: De Zondvloed - Genesis (7:11)In Genesis 7:11 staat: 'In het zeshonderdste jaar van het leven van Noach.....braken los al de wellen van de grote afgro…
Bronnen en referenties
  • J. Immanuel Schochet (Chabad-Chassidisme)

Reageer op het artikel "Wachten op de Masjiach (messias)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 11-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Masjiach (Messias)
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!