Torastudie: Verbond Abraham - Genesis 16:7-11 en 17:5

Torastudie: Verbond Abraham - Genesis 16:7-11 en 17:5 Abrams naam verandering, tezamen met zijn besnijdenis en verbond met God, markeerde een duidelijk keerpunt in zijn leven. Tot dit punt was Abrahams leven zijn spirituele relatie met God; vanaf nu werd hij de leider van massa's, een leraar van de Goddelijke waarheid tot de velen. Dus de Hebreeuwse letter 'He' werd toegevoegd aan zijn naam. Abram (Avram in het Hebreeuws) is een acroniem van av ram dat betekent verheven vader: Abraham staat voor av hamon goyim -een vader van volkeren. In dit artikel de commentaren van Joodse wijzen.

Genesis 16:7-11

En de Engel des Heren trof haar aan bij een waterbron in de woestijn, bij de bron aan de weg Sur. En Hij zei: Hagar, slavin van Sarai, vanwaar komt gij en waarheen gaat gij? En zij zei: Ik ben op de vlucht voor mijn meesteres Sarai. En de Engel des Heren zei tot haar: Keer naar uw meesteres terug en verneder u onder haar hand. En de Engel des Heren zei tot haar: Ik zal uw nageslacht zeer talrijk maken, zodat het vanwege de menigte niet geteld kan worden. Voorts zei de Engel des Heren tot haar: Zie gij zijt zwanger, en zult een zoon baren, en hem Ismaël noemen, want de Here heeft naar uw ellende gehoord.

De tekst in het Hebreeuws luidt:

ו וַיֹּאמֶר אַבְרָם אֶל-שָׂרַי הִנֵּה שִׁפְחָתֵךְ בְּיָדֵךְ עֲשִׂי-לָהּ הַטּוֹב בְּעֵינָיִךְ וַתְּעַנֶּהָ שָׂרַי וַתִּבְרַח מִפָּנֶיהָ. ז וַיִּמְצָאָהּ מַלְאַךְ יְהוָה עַל-עֵין הַמַּיִם בַּמִּדְבָּר עַל-הָעַיִן בְּדֶרֶךְ שׁוּר. ח וַיֹּאמַר הָגָר שִׁפְחַת שָׂרַי אֵי-מִזֶּה בָאת וְאָנָה תֵלֵכִי וַתֹּאמֶר מִפְּנֵי שָׂרַי גְּבִרְתִּי אָנֹכִי בֹּרַחַת. ט וַיֹּאמֶר לָהּ מַלְאַךְ יְהוָה שׁוּבִי אֶל-גְּבִרְתֵּךְ וְהִתְעַנִּי תַּחַת יָדֶיהָ. י וַיֹּאמֶר לָהּ מַלְאַךְ יְהוָה הַרְבָּה אַרְבֶּה אֶת-זַרְעֵךְ וְלֹא יִסָּפֵר מֵרֹב. יא וַיֹּאמֶר לָהּ מַלְאַךְ יְהוָה הִנָּךְ הָרָה וְיֹלַדְתְּ בֵּן וְקָרָאת שְׁמוֹ יִשְׁמָעֵאל כִּי-שָׁמַע יְהוָה אֶל-עָנְיֵךְ.

Genesis 17:5

En gij zult niet meer Abram genoemd worden, maar uw naam zal zijn Abraham, omdat Ik u tot een vader van een menigte volken gesteld heb.

De tekst in het Hebreeuws luidt:

ה וְלֹא-יִקָּרֵא עוֹד אֶת-שִׁמְךָ אַבְרָם וְהָיָה שִׁמְךָ אַבְרָהָם כִּי אַב-הֲמוֹן גּוֹיִם נְתַתִּיךָ. ו וְהִפְרֵתִי אֹתְךָ בִּמְאֹד מְאֹד וּנְתַתִּיךָ לְגוֹיִם וּמְלָכִים מִמְּךָ יֵצֵאוּ.

Genesis 16:7-11

En een engel van God vond haar. En hij zei...

Hagar en engelen

Hoeveel engelen ontmoette zij? Rabbi Yossi bar Chananiah zei: vijf; elke keer dat het zegt: "en hij zei", was het een andere engel. De andere wijzen zeggen: vier; elke keer wanneer het zegt: "een engel", was het een andere engel.

Rabbi Chiya zei: Zie het verschil tussen de vroegere en de latere generaties! Manoach zei tegen zijn vrouw: "We zullen zeker sterven, want we hebben een engel gezien (Richteren 13:22); maar Hagar de slavin van Sarai ziet vijf engelen één na de ander en is niet bang voor hen." Rabbi Yitzchak zegt: "De leden van Abrahams gezin waren allemaal profeten -zij was gewend ze te zien."

Genesis 17:5

En voortaan zal uw naam niet genoemd worden: Abram, maar uw naam zal zijn Abraham; want tot vader van een menigte volkeren maak Ik u.

vader van vele naties

Abrahams naam verandering, tezamen met zijn besnijdenis en verbond met God, markeerde een duidelijk keerpunt in zijn leven. Tot dit punt was de insteek van Abrahams leven zijn spirituele relatie met God; vanaf dit punt werd hij de leider van massa's, een leraar van de Goddelijke waarheid tot de velen. Dus de Hebreeuwse letter 'He' werd toegevoegd aan zijn naam. Abram (Avram in het Hebreeuws) is een acroniem van av ram dat betekent verheven vader: Abraham staat voor av hamon goyim -een vader van vele naties.

Maar volgens dit moest zijn veranderd worden in Abraham. Waarom werd de letter 'reish', dat staat voor de ram (verheven) in zijn naam, toegevoegd? Er is geen 'reish in de frase 'een vader van vele naties.'

Vaak is er een tendens voor leraren en leiders hun bericht naar hun bestanddelen te besprenkelen. Voor hen zelf hebben ze de hoogste maatstaven. Maar voor anderen is het moeilijk hetzelfde te verwachten. Als ik spreek over zulke zaken en zulke eisen maak, zal ik slechts waarnemen als buiten de aanraking van realiteit. Inderdaad, het zeldzame inzicht en vreemd gedrag dat ik verkregen heb zal alleen worden ruw gemaakt en vervalst door zijn communicatie tot de massa's.

Daarin ligt de les van de 'niet verplaatsbare reish' in Abrahams naam. God voegde een 'he' toe, daarmee aangevend als een leider voor de menigten, maar liet de 'reish' weg. Want het ware kenmerk van een leraar is die de meest sublieme waarheden kan overbrengen naar de meest gewone geesten, en het ware kenmerk van een leider is degene die de meest verheven aspiraties kan inspireren in de meest wereldse harten. Zo'n leraar en leider was Abraham en zo is de kwaliteit van leiderschap die hij naliet aan zijn erfgenamen in hun rol als een licht voor de naties.Samenvatting - vragen

Om voor uzelf te controleren of u de tekst goed begrepen heeft volgt hier een aantal vragen. De antwoorden vindt u terug in bovenstaande tekst.
  1. Hoeveel engelen ontmoette Hagar?
  2. Hoe kwam het dat Hagar engelen kon zien?
  3. Abrahams naam verandering, tezamen met zijn besnijdenis en verbond met God, markeerde een duidelijk keerpunt in zijn leven. Verklaar dit nader.
  4. Waarom voegde God de letter 'he' aan Abrahams naam toe en liet Hij de 'reish' weg?
© 2007 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Midrash Rabbah
  • Lubavitcher Rebbe
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 15-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.