Torastudie: De Toren van Babel - Genesis 11:4-5

Torastudie: De Toren van Babel - Genesis 11:4-5 In Genesis 11:4-5 wordt verteld over de Toren van Babel. De mensen wilden een toren bouwen die reikte tot aan de hemel. Zij wilden naam maken om de continuïteit van het menselijke ras te laten voortbestaan. Hun fout was dat zij overleven als doel stelden. De mensen hadden echter betekenis moeten geven aan hun overleving. Dat deden ze niet. God verwarde daarom de mensen door ze allemaal een verschillende taal te laten spreken. Zo kon de Toren van Babel niet afgemaakt worden.

Genesis 11:4-5

Ook zeiden zij: Welaan, laten wij ons een stad bouwen met een toren, waarvan de top tot de hemel reikt, en laten wij ons een naam maken, opdat wij niet over de gehele aarde verstrooid worden. Toen daalde de Here neder om de stad en de toren, die de mensenkinderen bouwden, te bezien.

De tekst in het Hebreeuws luidt:

ד וַיֹּאמְרוּ הָבָה נִבְנֶה-לָּנוּ עִיר וּמִגְדָּל וְרֹאשׁוֹ בַשָּׁמַיִם וְנַעֲשֶׂה-לָּנוּ שֵׁם פֶּן-נָפוּץ עַל-פְּנֵי כָל-הָאָרֶץ. ה וַיֵּרֶד יְהוָה לִרְאֹת אֶת-הָעִיר וְאֶת-הַמִּגְדָּל אֲשֶׁר בָּנוּ בְּנֵי הָאָדָם.

Genesis 11:4

En zei zeiden: welaan! laat ons bouwen een stad en een toren, waarvan de spits in de hemel is, en ons een naam maken.

Wat was de zonde van de mensen die de Toren van Babel bouwden?

Wat was hun zonde? Zie hier de visie van rabbijn Schneerson. Hun motieven een toren te bouwen met een top die naar de hemel reikt lijkt erg begrijpbaar. De mensheid was zichzelf alleen aan het herstellen na de Zondvloed dat het hele menselijke ras had weggevaagd met uitzondering van Noach en zijn familie. Als de mensheid moest overleven, was eenheid en samenwerking van kritiek belang. Dus zij begonnen een gemeenschappelijk stad te bouwen om zichzelf in een enkele gemeenschap te verenigen. In het centrum richten zij een toren op die op kilometers afstand zichtbaar was. Alles wat zij wilden was "ons een naam maken" -om de continuïteit van het menselijke ras te continueren.

En toch verslechterde hun project om de mensheid te handhaven in een verwerping van alles waar de mensheid voorstaat en een open rebellie tegen hun Schepper en doel. Hun zoektocht voor eenheid resulteerde in het opbreken van de mensheid in clans en partijen en het begin van vierduizend jaar misverstanden, vreemdelingenhaat door de scheiding van ras, taal en cultuur. Waar maakten ze de fout?

Maar precies dat was hun fout: zij zagen overleven als een einddoel in zichzelf. Laat ons een naam maken voor onszelf, ze zeiden: laat ons verzekeren dat er toekomstige generaties zijn die ons lezen in geschiedenisboeken. Maar waarom overleven? Voor welk doel behoorde de mensheid de aarde te bewonen? Wat is de inhoud van de naam en nalatenschap waarvoor ze werkten om te handhaven? Over dit zeiden ze, dachten ze, en deden ze niets. Voor hen was het leven zelf een ideaal.

Dit was het begin van het einde. Geen fysiek systeem zal lang een vacuüm handhaven, en dit geldt ook voor spirituele realiteiten: tenzij een ziel of oorzaak wordt gevuld met positieve inhoud, zal corruptie er uiteindelijk insijpelen. Een uitgeholde naam en gedenkteken werd een Toren van Babel.

Nooit heeft de les van de Toren van Babel meer betekenis voor ons volk dan heden. We zijn ook een generatie die vecht te herstellen na een holocaust van vernietiging. Herstel en overleving zijn in onze gedachten en met Gods hulp slagen we erin.

In een tijd als deze is het zeer belangrijk niet de fout te herhalen van de bouwers van Babel. We moeten herbouwen, maar het doel moet meer zijn dat een voortdurende naam, een grotere stad, een hogere toren. Als we moeten overleven moeten we betekenis geven aan onze overleving, het waarom van ons bestaan. We moeten onze naam vullen met waarde, onze stad met betekenis, en de toren kronen met een hoger doel waarvoor we werden geschapen.

Genesis 11:5

En de Eeuwige daalde af, om te zien de stad en de toren, die de mensenkinderen gebouwd hadden.

De Eeuwige daalde af:
Het is duidelijk dat God niet naar beneden hoefde om hun misdaad te zien: maar hij wenste alle toekomstige rechters te leren niet een verdachte te veroordelen tot zij het geval gezien hebben en begrepen hebben.
© 2007 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Toren van BabelDe Toren van BabelIedereen kent het begrip: De Toren van Babel. Maar wat houdt deze toren nu werkelijk in? Heeft het te maken met de taal…
Bezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiBezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiOp 200 meter van de kust van Üsküdar, Istanboel is een speciale toren op zee te zien. Een toren met een hele interessant…
Torastudie: Noach en de Ark - Genesis 6:9-14Torastudie: Noach en de Ark - Genesis 6:9-14In Genesis 6:9-14 wordt verteld dat Noach de enige rechtvaardige is op aarde. God besluit om de mensheid te vernietigen.…
De priester in de Babylonische godsdienstDe priester in de Babylonische godsdienstDe basis van de Babylonische beschaving is gelegd door de Amoritische koning Hammurabi. Hij vereerde de god Marduk. Hamm…

Torastudie: Noach, Sem, Cham en Jafet - Genesis 9:20-23Torastudie: Noach, Sem, Cham en Jafet - Genesis 9:20-23In Genesis 9:20-23 wordt een stukje behandeld dat gaat over Noach en zijn zonen Sem, Cham en Jafet. Noach plantte een wi…
Torastudie: Noach en de Zondvloed - Genesis 7-9Torastudie: Noach en de Zondvloed - Genesis 7-9Genesis 7:1-9:6 vertelt over Noach en de Zondvloed. Nadat Noach de Ark klaar heeft gemaakt (het duurde 120 jaar), krijgt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tdjgordon, Pixabay
  • Lubavitcher Rebbe
  • Rashi
Jehoeda (522 artikelen)
Laatste update: 05-01-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.