Chabad-Lubavitcher Chassidisch Jodendom

Chabad-Lubavitcher Chassidisch Jodendom De Chabad-Lubavitch is een filosofie, een beweging en een organisatie. Het wordt beschouwd als de meest dynamische kracht in het tegenwoordige Jodendom. De beweging kent vele aanhangers. Het is 250 jaar geleden opgericht als tak van het Chassidisme, een orthodoxe Joodse stroming opgericht door de Baal Shem Tov.

De filosofie

'Lubavitch' betekent 'de stad van broederlijke liefde'. Het woord 'Chabad' is een Hebreeuwse acroniem voor de drie intellectuele onderdelen: chachma (wijsheid), bina (verstand) en da'at (kennis). Het systeem van de beweging van Joodse religieuze filosofie, de diepste dimensie van Gods Tora, leert de Schepper te begrijpen en te erkennen, de rol en het doel van de Schepping, en de belangrijkheid en unieke missie van elke Schepsel. Deze filosofie leidt een persoon al zijn of haar handelingen te bestuderen en voelen door wijsheid, verstand en kennis.

Het woord 'Lubavitch', is de naam van een stad in Wit-Rusland waar de beweging meer dan een eeuw geleden zijn basis had. De naam Lubavitch deelt de essentie van de verantwoordelijkheid en liefde mede voortgebracht door de Chabad filosofie richting elke Jood.

De beweging

Vanaf het begin 250 jaar geleden, verspreidde de Chabad-Lubavitch beweging (een tak van het Chassisime) zich door Rusland en omliggende landen. Het verschafte geleerden antwoorden die hen waren ontgaan en simpele boeren een liefde die hen was ontkend. Uiteindelijke bereikte de filosofie van Chabad-Lubavitch bijna elke uithoek in de wereld en tastte bijna ieder facet aan van het Joodse leven.

Leiderschap

Geen persoon of detail was te klein of onbetekenend voor hun liefde en toewijding. De beweging wordt geleid door de leerstellingen van zijn zeven leiders (Rebbes), beginnend met Rabbi Schneur Zalman van Liadi (1745-1812). Deze leiders zette de meest gezuiverde en delicate aspecten van de Joodse mystiek uiteen, en beslaat duizenden boeken. Het belangrijkste boek is de Tanya. De leiders verpersoonlijkten de eeuwen oude Bijbelse kwaliteiten van vroomheid en leiderschap. En zij hielden zich niet alleen bezig met de Chabad-Lubavitch, maar met de totaliteit van het Joodse leven, spiritueel en fysiek.

In onze generatie, leidde de Lubavitcher rebbe (rabbi Menachem Mendel Schneerson), het na-oorlogse Jodendom vanuit de verwoesting van de Holocaust.

De organisatie

De oorsprong van de Chabad-Lubvitcher organisatie kan teruggeleid worden tot de beginjaren 1940 toen de zesde Lubavitcher Rebbe, Rabbi Josef Jitschak Schneerson, zijn schoonzoon en latere opvolger, Rabbi Menachem Mendel Schneerson, aan het hoofd stelde van het nieuw opgerichte educatie en sociale dienst centrum van de beweging.

Tegenwoordig zijn er 4000 zendingsgezinnen leiden meer dan 3300 instituties. Tienduizenden Joden houden zich bezig met het welzijn van het Joodse volk wereldwijd.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kabbala: Chabad chassidisme en Kabbala (Tanja)Kabbala: Chabad chassidisme en Kabbala (Tanja)Na de Baal Shem Tov en zijn opvolger Rabbijn Dovber, ontwikkelden volgelingen van Rabbijn Dovber verschillende richtinge…
Wat is een tsaddiek? Heilige en mystieke Joodse leiderWat is een tsaddiek? Heilige en mystieke Joodse leiderHet chassidisme is groot geworden dankzij de tsaddiekiem (heiligen en mystici). Naast de Baal Shem Tov was zijn leerling…
Boekrecensie: De revolutie der vromen - Daniël MeijersrecensieBoekrecensie: De revolutie der vromen - Daniël MeijersDe revolutie der vromen (1989) gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van het chassidisme. Het behandelt de instituti…
Boekrecensie: Chassidisme - Sjef LaenenrecensieBoekrecensie: Chassidisme - Sjef LaenenIn het boek chassidisme wordt door drs. J.H. (Sjef) Laenen een beschrijving gegeven van het chassidisme, een charedische…

Het scheppingsverhaalHet scheppingsverhaalHet scheppingsverhaal is een verhaal dat in de bijbel staat in het boek Genesis. Het verhaal gaat over het ontstaan van…
Jodendom: Stichting van het ChassidismeJodendom: Stichting van het ChassidismeIn 1734 (Joodse jaar 5494) werd door de Baal Shem Tov het Chassidisme gesticht. In die dagen was de leer van de Tora het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Chabad
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.