De doodstraf binnen het Jodendom en in Israël

De doodstraf binnen het Jodendom en in Israël Over de doodstraf is altijd veel controversie. Zo werd bijvoorbeeld Saddam Hoessein de doodstraf opgelegd. De Verenigde Staten, die zelf ook de doodstraf hebben, waren voor, maar de EU was tegen. In de Tora wordt veel aandacht besteed aan Sedom en Gomorra. Abraham houdt een vurig pleidooi om de steden te redden. Maar G'd vernietigt uiteindelijk de twee plaatsen. Hoe kijkt het Jodendom aan tegen de doodstraf? En hoe is de situatie in het moderne Israël? Terwijl Israël een wet heeft die de doodstraf toestaat, zijn er sinds de executie in 1962 van de Nazi SS-officier Adolf Eichmann geen executies uitgevoerd in de Joodse staat. Volgens de huidige wetgeving mag de doodstraf alleen bij unanimiteit worden opgelegd. Maar er gaan anno 2017/2018 ook stemmen in Israël op om de doodstraf op te leggen voor terroristen als afschrikkingsmiddel. Het Opperrabbinaat is tegen omdat het tegen de Joodse wet is. Bij de veiligheidsdiensten bestaat ook weerstand.

De doodstraf

De doodstraf is in sommige landen een door de rechter opgelegde straf. De uitvoering ervan heet executie. De ter dood veroordeelde wordt meestal een tijd in de dodencel vastgehouden. De executie vindt op een speciale plek plaats. Dit gebeurt volgens een bepaald protocol door een bevoegd persoon. Voorbeelden van de doodstraf zijn een dodelijke injectie, de elektrische stoel en een vuurpeloton.

Voorstanders en tegenstanders

Er is heel wat te doen om de doodstraf. Voorstanders vinden het een afschrikwekkende methode. Het voorkomt herhaling en de dader moet maar de consequenties dragen. Bovendien is het goedkoper dan een levenslange gevangenisstraf. Tegenstanders vinden de doodstraf te zwaar. Er is nooit aangetoond dat het afschrikwekkender zou werken. Bovendien kunnen gerechtelijke fouten zijn gemaakt en kan het met de doodstraf niet meer rechtgezet worden. Het zou ook niet goedkoper zijn omdat de processen al veel geld kosten. Daarnaast moet een straf er zijn om van te leren en dat kan niet bij de doodstraf.

De Joodse visie

Hoe staat het Jodendom tegenover de doodstraf? In de Bijbel staat: "Wie het bloed van mensen vergiet, zijn bloed zal door de mensen vergoten worden. Want G’d heeft de mens naar Zijn beeld gemaakt". De doodstraf lijkt een dwingende noodzaak. Voorstanders menen dat het respect voor menselijk leven meebrengt, dat de mens niet zomaar gedood kan worden. Echter in de Tora vindt niet altijd de doodstraf plaats na een moord. Kaïn, David en Achab worden wel gestraft maar niet met de dood. Het Sanhedrien (Joods gerechtshof) te Jeruzalem was reeds 40 jaar vóór de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 gestopt met het toepassen van de doodstraf (vergelijk Nederland pas in 1870)

In de Talmoed wordt de doodstraf nauwelijks gehanteerd. Zo wordt de wet van 'de weerspannige zoon' in de Talmoed besproken (Babylonische Talmoed Sanhedrien 68b-72a) maar op het eind wordt geconcludeerd dat het geval van 'de weerspannige zoon' nooit is voorgekomen en ook nooit zal voorkomen. Deze wet werd alleen voor studie gebruikt. In de praktijk werd deze niet toegepast. Toch is Rabbi Jonatan tegen en stelt: "Ik heb een weerspannige zoon gezien en op zijn graf gezeten". In de Babylonische Talmoed Sanhedrien 51b wordt het bestuderen van de doodstraffen vergeleken met het bestuderen van de offers, die ook in de praktijk niet meer uitgevoerd worden. In de Misjna Makkot (1:10) staat dat een Sanhedrien (Joodse rechtbank), dat iemand één keer per zeven jaar ter dood veroordeelt, als een bloedbank wordt beschouwd. Maar er zijn ook rabbijnen die helemaal tegen zijn. Rabbi Sjimon ben Gamli'eel stelt echter dat dit averechts zou werken: "Met zo een opstelling zouden er veel moordenaars onder Israël zijn".

In de Middeleeuwen is de doodstraf onder Joodse rechtbanken in Spanje nog weleens toegepast. Maar de Joodse geleerde Maimonides was tegen.

De situatie in Israël

In het huidige Israël is alleen nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann ter dood veroordeeld.1 Dit was een uitzondering. Er bestaat geen doodstraf in Israël. Toch zijn er politici die de doodstraf willen invoeren voor Palestijnse terroristen. Een eerste lezing in de Knesset van een wetsvoorstel inzake de doodstraf voor terroristen op 3 januari 2018 is met een kleine meerderheid aangenomen. Verenigd Tora Jodendom heeft zich van stemming onthouden omdat het er niet in slaagde een overeenkomst met minister van defensie Avigdor Lieberman te sluiten over een ander stuk wetgeving dat door de Shas-partij was voorgesteld.

De Sefardische Opperrabbijn van Israël, Rabbijn Yitzhak Josef, sprak zich op 6 januari 2018 uit tegen de doodstraf n.a.v. een wetsvoorstel om de doodstraf in te voeren voor terroristen. Volgens de Kikar Shabbat-website waarschuwde Rabbijn Joseef in zijn wekelijkse shioer (Torah les) dat als de wet wordt goedgekeurd, dit Joden in gevaar zou kunnen brengen, niet alleen in Israël maar ook over de hele wereld, omdat het zou betekenen dat Joden die terroristische aanslagen zouden plegen ook ter dood gebracht zouden worden, wat tegen halacha (Joodse wet) zou zijn. Ook een voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth, Yoram Cohen, sprak zich al eerder uit tegen de doodstraf. Hij is van mening dat dit zal leiden tot kidnapping van Israëliërs.

Voetnoot

1 Bij Wikipedia wordt gemeld dat ook IDF soldaat Meir Tobianski op 30 juni 1948 ter dood is veroordeeld. Hij zou gevoelige informatie aan de vijand hebben verstrekt. Zijn ondervragers hadden zelf een militaire rechtbank opgericht en hem zonder fatsoenlijk proces ter dood veroordeeld. Zijn lichaam werd in een nabijgelegen gat gedumpt. Zijn vrouw kreeg zijn lot slechts een paar dagen later te horen. Deze executie was evenwel niet goedgekeurd door het officiële rechtssysteem van Israël. Eén van de ondervragers, Issar Beeri, is hier later voor veroordeeld. Hij zat slechts één dag in de gevangenis en kreeg toen gratie van de president. Meir Tobianski is later gerehabiliteerd en op de militaire begraafplaats Mount Herlz in Jeruzalem herbegraven.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerechtigheid zonder beulmijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…
De geschiedenis van de doodstrafDe doodstraf bestaat al heel lang, duizenden jaren, in die jaren heeft de doodstraf een vorm van transformatie doorgemaa…
Amerikaanse rechtsstaat; de doodstrafDe rechtsstaat in Nederland is erop gebouwd om mensen weer “beter” te maken en terug te laten keren in de maatschappij,…
De afschaffing van de doodstraf in NederlandDe afschaffing van de doodstraf in NederlandOp 31 oktober 1860 werd in Maastricht Johannes Nathan terechtgesteld. Hij was de laatste in Nederland die onder het gewo…

De moslimbroederschap"Allah is ons doel, de profeet is onze leider, de Koran is onze wet, Jihad is onze manier. Sterven voor Allah is onze gr…
Kabbala: reïncarnatie in het JodendomIs er een verband tussen zielen die nu leven en die vroeger bestonden? In het Jodendom wordt niet door iedereen in reïnc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Wikipedia
  • Rabbijn R. Evers
  • Former Shin Bet head opposes death penalty for terrorists - INN
  • Chief Rabbi speaks out against death penalty for terrorists - INN
  • https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-tobianski-affair
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 26-06-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.