InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Regelingen > De nieuwe leerplicht: kwalificatieplicht
nieuws uitgelicht

De nieuwe leerplicht: kwalificatieplicht

De nieuwe leerplicht: kwalificatieplicht ‘Jij moet verder leren dan je neus lang is’. Zo klinkt de nieuwe motto voor de leerplicht. De leeftijdsgrens is verhoogd en de voorwaarden, waaronder je eerder van school mag, zijn veranderd. Deze aanpassing op de leerplichtwet ging vanaf 1 augustus 2007 van start.

Waarom de leerplichtwet?

Omdat onderwijs voor zowel het kind als onze samenleving van groot belang, ging 1 januari 1901 voor het eerst de leerplichtwet van start. In tussentijd is de leerplichtwet al een aantal keer aangepast. Zo werd onder anderen de leeftijdsgrens een paar keer verhoogd. Ook steeds minder groepen kinderen werden uitgesloten. Zo moesten ook de meisjes naar school en konden ze door middel van trouwen niet meer onder deze wet uit.

Tegenwoordig zijn er nog te veel jongeren die te vroeg stoppen met school. Rond de pubertijd hebben veel jongeren even geen zin meer in school. Veel jongeren stoppen of rommelen maar aan, waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt verspillen. Omdat de kinderen de toekomst zijn, is deze leerwet opnieuw aangepast.

Wat houdt de nieuwe leerplicht in?

De leerplichtwet houdt in dat je verplicht bent te leren tot je 17e verjaardag. Vanaf 1 augustus 2007 komt hier de kwalificatieplicht achteraan. Simpel gezegd houdt dit in dat iedereen tot hij of zij 18 jaar is, een volledig onderwijsprogramma moet volgen, gericht op het behalen van een ‘startkwalificatie’. Onder een startkwalificatie wordt verstaan: een MBO2-, HAVO, of VWO-opleiding.

Je bent dus klaar met de leerplicht, maar je bent nog geen 18 en je hebt nog geen startkwalificatie behaald, dan moet je doorleren. Heb je al voor je 17e een startkwalificatie behaald, dan is de kwalificatieplicht voor jou niet van toepassing. Ben je 16, dan geldt nog de leerplichtwet.

Doorleren betekent niet persee in de schoolbanken zitten. Je kunt deze kwalificatieplicht ook uitzitten door werkend te leren! Volg hiervoor bijvoorbeeld een BBL- of BOL-opleiding.

Elke gemeente een leerplichtambtenaar. Deze houdt in de gaten of alle leerplichtigen zich wel hieraan houden. Houden ze zich hier niet aan, dan volgt er een straf.

De overgangsregeling

Voor kinderen die in het schooljaar 2006-2007 17 jaar zijn, geldt de kwalificatiewet nog niet. Vanaf 1 augustus 2007 zijn deze dus niet meer leerplichtig. Dit komt omdat voor hun, bij het ontvangen van dit bericht, te kort dag is om nog in te schrijven bij een nieuwe opleiding. Om problemen bij de scholen en voor de kinderen zelf te voorkomen, worden hun vrijgesteld van deze nieuwe regeling.

Uitzonderingen

Natuurlijk gelden voor deze nieuwe regeling ook uitzonderingen. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld door lichamelijke of psychische belemmeringen niet aan de leerplichtwet of kwalificatieplicht kan worden voldaan.
Vanaf 14 jaar is er een alternatieve leerplicht mogelijk. Vraag hiernaar bij uw school of gemeente.
© 2007 - 2018 Meetie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dag van de Leerplicht - Recht op onderwijsDag van de Leerplicht - Recht op onderwijsTijdens de Dag van de Leerplicht wordt in Nederland stilgestaan bij het recht op onderwijs. De Dag van de Leerplicht wor…
De leerplicht en LeerplichtwetIeder kind in Nederland moet van zijn 5e tot en met zijn 18e jaar naar school toe. Dit komt door de Leerplichtwet. In de…
Schoolverlaters en de aanpakSchoolverlaters en de aanpakSchoolverlaters, het voortijdig stoppen met school. Dit woord komt helaas teveel in de maatschappij voor. Vooral onder 1…
Wat houdt leerplicht in?De leerplicht geldt voor kinderen van 5 jaar tot en met het einde van het schooljaar waarin het kind 16 jaar is geworden…
Leerplicht in NederlandLeerplicht in NederlandIn Nederland is het verplicht dat alle kinderen goed worden opgeleid. Ze moeten worden voorbereid op de maatschappij en…
Bronnen en referenties
  • www.jijmoetverderleren.nl
  • www.minocw.nl
  • www.postbus51.nl

Reageer op het artikel "De nieuwe leerplicht: kwalificatieplicht"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Etsel (infoteur), 09-09-2007 17:54 #1
De leerplicht zou ook meer kwaliteit moeten bieden. Door bijvoorbeeld spiritueel onderwijs te verstrekken (zie mijn artikel 'De noodzaak van spiritueel onderwijs) leren leerlingen dat er meer is tussen hemel en aarde en het geeft de maatschappij bovendien een beter opgeleide jeugd die vorm kan geven aan een waardige samenleving. Kennis over materiële zaken is niet voldoende. Je moet ook leren om er op een goede manier mee om te gaan. Daarvoor is geestelijke vorming van essentieel belang. Reactie infoteur, 09-09-2007
Ik ben het er mee eens dat mensen wat meer moeten nadenken dan hun neus lang is, maar niet iedereen gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde. Dit kun je ze ook niet dwingen te geloven. In het vwo wordt er bijvoorbeeld het vak filosofie gegeven. Of in de brugklas het vak levensbeschouwing. Zulke vakken moeten standaard worden.

Infoteur: Meetie
Gepubliceerd: 09-09-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!