InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Regelingen > Rookverbod in de horeca: ja of nee?
nieuws uitgelicht

Rookverbod in de horeca: ja of nee?

Rookverbod in de horeca: ja of nee? Is het rookverbod in de horeca wel goed? Het brengt veel nadelen met zich mee. Het is slecht voor het personeel en zeker voor de omzet van de horecabedrijven. En dit is niet zomaar een gok van een paar rokers. Het is al voorgekomen in het buitenland, waar ook een rookverbod was ingesteld. In Duitsland ging de omzet omlaag. In Wales zullen er over een tijdje geen pubs meer zijn en veel gezellige cafés in de Verenigde Staten sluiten ook.

Recht op een rookvrije werkplek

Vanaf 1 januari 2004 heb je in Nederland recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden aan tabaksrook. Dit geldt voor alle ruimten waar werknemers kunnen komen. Ook trappen, hallen, gangen, liften, toiletten en kantines horen hier bij. Een uitzondering ihietop is (eventueel) een speciale, afgesloten rookruimte. Maar tot juli 2008 was de horecabranche daar nog steeds een uitzondering op. Nu dit is afgeschaft, zijn er voor- en tegenstanders.

Horecabedrijven

Sommige kleine horecabedrijven hebben helemaal geen personeel en heeft deze wet dus geen nut meer. De eigenaren mogen toch wel zelf weten of ze in de rook willen zitten of niet? Dat vinden zij zelf ook en daarom zijn ze met 476 kleine horeca-eigenaren op 2 juli 2008 naar de rechter gestapt.

De omzet zal door dit verbod flink achteruitgaan en bij sommige bedrijven zelfs faillissement veroorzaken. Het rookverbod heeft in de Duitse horeca al tot lagere omzetten geleid. En ook in Wales, Groot-Brittannië, zullen de komende 6 maanden 100 pubs moeten sluiten. In de VS gebeurt hetzelfde.

Dit verbod beschermt de werknemers niet, het zorgt voor werkeloosheid. Als een horecabedrijf failliet gaat of minder geld heeft voor personeel, staan ze gelijk op straat. Dan zijn ze echter helemaal beschermd van een rokerige baan. Ze hebben dan niet eens een baan. Misschien gaat de gezondheid van de Nederlandse bevolking er wel op vooruit, maar dit heeft weinig zin als de economie dan tien keer zo hard op achteruitgaat.

Voor en nadelen rookverbod

Zijn er ook voordelen aan het rookverbod? Jaarlijks gaan enkele duizenden mensen dood aan meeroken. Dit zal nu zeker afnemen. Maar weegt dit op tegen al deze nadelen?

Aan de ene kant heeft de regering deze wet ingesteld, maar aan de andere kant rookt een raadslid wel in het stadshuis in Nijmegen. Zo zie je wel dat zelf de regering er eigenlijk niet mee eens is. Waarom zouden wij dat wel moeten zijn?

Voordelen rookverbod

 • Veel beter voor de gezondheid van personeel en (niet-rokende) klanten.
 • Werknemers krijgen eindelijk het recht op een rookvrije werkplek.
 • 69% van de mensen zijn vóór.
 • Eerst hadden we geen keuze om rookvrij uit te gaan en met dit verbod wel.
 • 72% van de Nederlandse bevolking rookt niet.
 • Ongeveer 60% van de werknemers in de horeca rookt niet.

Nadelen rookverbod

 • Grote afname van omzetten.
 • Veel faillissementsgevallen.
 • Als gevolg van bovenstaande: werkeloosheid.
 • Doel is bescherming van personeel, dus eigenlijk niet voor kleine horecabedrijven zonder werknemers.
© 2008 - 2018 Judogirl, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rookverbod 1 juli 2008Iedereen is er inmiddels van op de hoogte. Per 1 juli gaat een algemeen rookverbod voor de horeca in. In geen enkele hor…
Niet meer roken in de kroeg, eindelijk!mijn kijk opNiet meer roken in de kroeg, eindelijk!Op 6 juni 2007 was het zover: eindelijk zou er een rookverbod komen voor de horeca. Het enige nadeel was dat het pas rui…
Smirten; roken en flirtenDoor het rookverbod in Ierland, hebben de café en clubbezoekers een nieuwe bezigheid uitgevonden, waar ook een eigen wer…
Rookverbod per 2008Rookverbod per 2008Per 1 juli 2008 worden alle openbare gelegenheden rook-vrij. Kortom, in deze openbare gebouwen is het straks verboden te…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Bronnen en referenties
 • Kleinehoreca.info
 • www.horecarookvrij.nl

Reageer op het artikel "Rookverbod in de horeca: ja of nee?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Yessica, 29-06-2015 12:35 #6
JA.
Ik wil niet meeroken en ik wil graag ook buiten op terras kunnen zitten zonder mee te roken en genieten van de zon buiten met de vitamine D en als ik eet wil niet binnen krijgen de geur van de nicotine waardoor mijn eten minder lekker smaakt… omdat de smaak via de neus komt… dus weg met de sigaret in de openbaar ruimtes… ook bij de bushaltes omdat de niet rokers en kinderen er zijn grote slachtoffers van zijn.

Steenbok, 28-02-2011 14:33 #5
Ja, ik ben een tegenstander van het roken in de horeca en alle andere openbare gebouwen. Ik vind dat er in de kleine zgn eenmanshoreca net zo goed dat rookverbod moet gelden, zodat een antiroker geen last heeft van de rokende klanten. De regering zou ook een voorbeeld moeten nemen aan die landen die er geen rare uitzonderingen op nahouden, maar die wel het beleid perfect uitvoeren waarvoor het bedoeld is.

Herman, 19-10-2010 07:51 #4
Rookverbod in de Horeca; JA!
ook in de kleine cafe's, geen uitzonderingen.
Ben astmapatient en kan daardoor geen cafe bezoeken zonder dat ik daar dagen benauwd van ben…
rokers zijn vaak erg asociaal, tonen vaak geen begrip; "zo erg is 't toch niet?"… dit om hun eigen verslaving te verbloemen. als ik 'n stinkbom in zo'n rokerscafe gooi, word ik eruit gegooid… dat mag dan weer niet, terwijl 't precies 't zelfde is!

Laura, 03-05-2010 17:49 #3
Ik was zwaar gechoqueerd toen ik de volgende zinnen las: Jaarlijks gaan enkele duizenden mensen dood aan meeroken. Dit zal nu zeker afnemen. Maar weegt dit op tegen al deze nadelen?"

Alleen al het feit dat mensen zich de vraag stellen ofdat verbeterde gezondheid wel opweegt tegenover de economie, is heel verontrustend. Ik kan U met zekerheid zeggen dat de gezondheid van de bevolking van uw land, veel belangrijker is dan economie. Je doodt toch ook geen mensen omdat dat dan voordelig is voor de economie?

Marijn, 02-01-2009 13:13 #2
"Zijn er ook voordelen aan het rookverbod? Jaarlijks gaan enkele duizenden mensen dood aan meeroken. Dit zal nu zeker afnemen. Maar weegt dit op tegen al deze nadelen?"
Er liggen in Nederland een paar miljoen irritante drempels op de wegen. Er vallen nog steeds een paar verkeersdoden per jaar binnen de bebouwde kom. Rechtvaardigd dat meer drempels?
Bij roken gaat het om een luxe-product waarvoor een vrije keuze is en dat per definitie andere overlast veroorzaakt. Is het zo gek dat de niet-roker daarvoor de wet bepaald in openbare ruimtes? Dat we in een gek verleden het ooit hebben getollereerd is erg jammer en fout te noemen, maar laten we nu niet terug gaan in het stenen-tijdperk.

Als de roker voorzieningen wil, prima, dan moeten die er komen, maar dan wel betaald uit het potje van de roker. En kom dan niet met de belasting welke al op de sigaretten gehanteerd wordt, want dat geld hebben we al lang nodig om de peuken van de straat te vegen, de schade uit huurhuizen en lease-autos van rokers te halen en de ziekenhuisopnames van rokers en meerokers te financieren.

Cafe Du Commerce Elle van Dijk, 30-09-2008 15:31 #1
Geen rookverbod we willen ook nog gezellig werken.

Infoteur: Judogirl
Gepubliceerd: 03-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!