Het gevoel van winnen

Het gevoel van winnen Het gevoel van winnen is voor vele mensen een prettig gevoel. Maar waarom houden we nu zo van winnen en hoe herkennen we winnaar? Winnen kan gedefinieerd worden als; ‘de beste uit een wedstrijd’. Ofwel het bereiken van de eerste plaats tijdens een spel of sport. Maar ook in het bedrijfsleven is winnen een veelgebruikte term, zoals het winnen van een aanbesteding.

Door te winnen stijg je boven de middenmoot uit en hiervoor worden beloond. De beste sporters, directeuren, artiesten verdienen allemaal meer dan gemiddeld. Het gevoel van winnen levert eer op, wat gepaard gaat met een trots gevoel. Mensen beseffen het niet altijd, maar de behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen vormt vaak de belangrijkste drijfveer om te willen winnen.

Negatieve zijde

De negatieve zijde aan winnen is de potentiele agressiviteit die opkomt bij de winnaar tegen de verliezer. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat winnaars graag laten merken dat ze hebben gewonnen door de verliezer dwars te zitten. Arrogantie leidt echter vaak tot het onderschatten van je tegenstander en dit kan er juist weer voor zorgen dat de volgende keer je juist gaat verliezen.

Herkennen van een winnaar

Een winnaar is vaak niet enkel goed in de activiteit, maar beschikt ook over bepaalde karaktereigenschappen die maken dat hij of zij meermaals kan winnen. Samengevat zijn dit de volgende eigenschappen:
  • Zelfvertrouwen, geloven in het idee dat je kunt winnen en dit ook uitstralen
  • Harde werker, zowel in de activiteit / sport om te winnen alswel in de drive continu jezelf te willen verbeteren
  • Menselijkheid, respect voor je tegenstander en beseffen dat je niet altijd de beste bent.
  • Motivatie, om door te zetten en niet op te geven. Het leven van een winnaar bestaat veelal uit obstakels die overwonnen dienen te worden, zonder motivatie is dit niet haalbaar.

Winnende dieren

Niet alleen de mensheid ervaart winnen als een fijn gevoel, ook dieren kennen het. Wanneer een dwergpinguïn een conflict wint, laat hij dit graag nog even horen door zeer luidruchtig te zijn, blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek. De onderzoekers concludeerden dan ook dat luidruchtig zijn een functie heeft voor de pinguïns. Ze werken hiermee aan hun reputatie om bekend te worden als winnaar. Op deze manier hopen ze dat andere pinguïns in de toekomst een conflict uit de weggaan.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Reiner Knizia: "Het doel van spelen is om te winnen"Hoe fanatiek moet een bordspel gespeeld worden? Is het fout te balen wanneer je verloren hebt? Of moet je het alleen als…
Win for life - Hoeveel kans heb je om te winnen?Win for life - Hoeveel kans heb je om te winnen?Iedereen in België kent het wel, het krasspel van de Nationale loterij. Kras de vakjes weg en kijk of het winnende cijfe…
Kleine kans om miljoenen te winnenKleine kans om miljoenen te winnenVele mensen dromen ervan om van de ene op de andere dag miljonair te worden. De kans hierop is echter zeer klein. De wen…
Affirmed - laatste Triple Crown winnaarAffirmed wist in 1978 de Triple Crown te winnen. Tot op de dag van vandaag is hij de laatste die dat lukte.

Burn-out op jonge leeftijdSteeds meer werkende jongeren kampen met burn-out klachten. Zo neemt het aantal bekende gevallen met burn-out klachten t…
Geluk willen omarmenGeluk willen omarmenWe willen het allemaal ... het geluk omarmen. Toch is de mens ook goed in het wegstoten. Maar laten we vooral niet verge…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrijewerker.nl/waarom-jij-de-beste-van-jouw-wereld-moet-worden/
  • http://www.zelfkennis.nl/columns/gevoelige-egos
  • http://www.scientias.nl/winnen-maakt-agressief-tegen-verliezer/57166
  • http://www.scientias.nl/zo-herkent-u-een-winnaar/4063
  • http://www.scientias.nl/winnende-pinguin-maakt-triomftocht/57971

Reageer op het artikel "Het gevoel van winnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 09-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!