Negatieve gedachten tegengaan

Negatieve gedachten tegengaan “Het is de schuld van iemand anders,” of “Het gaat toch wel fout,” zijn bekende uitroepen van iemand vol met negatieve gedachten. Hebt u nog de controle over uw eigen leven, of laat u uw leven leiden door uw negatieve gedachten? Denkt u dat u niet in staat bent om uw leven te veranderen? Ziet u falen als iets vreselijks? Denkt u dat u iets kan bereiken zonder er iets voor te hoeven doen? Vooroordelen, faalangst, uitvluchten verzinnen en fatalisme, wat kunnen we er tegen doen?

Gemakkelijk

Het kan gemakkelijk voor iemand zijn om negatieve gedachten te hebben. Gemakkelijker dan er iets aan te doen. Als iemand veel negatieve gedachten bezit kan dat een reden zijn tot:
  • Veel smoezen en uitvluchten verzinnen,
  • Grote vormen van zelfmedelijden,
  • De schuld altijd bij anderen neerleggen,
  • Een zelf vervullende voorspelling (“Het gaat toch wel fout,”) die altijd uitkomt.
Als u gelooft dat u gaat falen, dan gaat u ook falen. Een topsporter zal u echter iets anders kunnen zeggen: "De enige manier om te winnen is om te geloven dat u gaat winnen.”

Uitvluchten

“Het is altijd de schuld van iemand anders.” Komt u dat bekent voor? Het is een gegeven dat mensen die veel negatieve gedachten hebben, de schuld altijd bij anderen neerleggen. U bent echter verantwoordelijk voor uw eigen leven. Als u graag in deze “comfortabele” zone wil blijven vertoeven waar u volop uitvluchten en smoesjes kan verzinnen, een slachtofferrol kan aannemen en de schuld wil blijven neerleggen bij anderen, is dat uw goed recht. U kunt ook tegen uzelf zeggen dat u de controle over uw leven wil hebben en dat niet de negatieve gedachten de controle overneemt.

Fatalisme

Een van de ergste negatieve gedachten van iemand kan het fatalisme zijn. Wat is fatalisme? Een mens met fatalisme is er van overtuigd dat hij niet bij machte is om iets in zijn leven te veranderen. Zulke mensen zijn in staat om te zeggen: “Je moet geluk hebben eer er iets veranderd,” Het is de afwachtende houding die opvalt. Alles wat gebeurd is toevallig.

Wat kunt u tegen fatalisme doen?

U moet beseffen, en dat kan enige tijd in beslag nemen, dat niet het lot verantwoordelijk is over uw eigen leven, maar dat u zelf verantwoordelijk bent over uw eigen leven. Door kleine stapjes te nemen, heel kleine veranderingen door te voeren in uw leven, een voor een, zult u langzaam maar zeker veranderingen in uw leven zien. Veranderingen die u zelf gedaan hebt, niet het lot. U moet zelf de stappen in uw leven nemen. Professionele hulp door een coach of psycholoog kan u verder helpen het fatalisme te overwinnen.

Faalangst

Wat is faalangst? Iemand met faalangst kent zeer grote belemmeringen in zijn leven. Alsof er een rem op zijn leven zit. Constant wordt er hard op de rem getrapt. Zij zien falen als iets verschrikkelijks, er bestaat niets ergers dan te falen.

Wat kunt u tegen faalangst doen?

Allereerst moet u gaan beseffen dat u niet de enige bent met faalangst. Beseft u dat (bijvoorbeeld) rijke, beroemde, maar ook topsporters eerst moesten falen, eer ze rijk werden, beroemd werden en de wedstrijd wonnen? U moet gaan beseffen dat niemand succesvol kan zijn en worden, zonder eerst een flink aantal keren met mislukkingen in het leven zijn tegengekomen. Iemand die het eindelijk gemaakt heeft, eindelijk succesvol werd, ziet na al die mislukkingen het falen als iets om van te leren.
Professionele hulp van een coach of psycholoog, kan u verder helpen de faalangst te overwinnen.

Zelfbedrog

Wat is zelfbedrog? Iemand met zelfbedrog hebben een foutieve logica over henzelf en over de wereld. Een mens met zelfbedrog kan (bijvoorbeeld) denken dat hij iets kan bereiken zonder er iets voor te hoeven doen. Een universitaire studie afronden zonder te hoeven studeren. Iemand met zelfbedrog willen dat de dingen zijn zoals zij dat zelf willen dat ze zijn. Zo zit – helaas – de wereld niet in elkaar. Het geeft een verwrongen wereldbeeld en leidt tot grote (vervelende!) verrassingen als de realiteit doordringt.

Wat kunt u tegen zelfbedrog doen?

Zodra u beseft dat er in uw leven veel zelfbedrog voorkomt, moet u uzelf gaan uitdagen. U zou moeten beseffen dat u geen stap voor uit komt met deze zelf bedriegende gedachten. Wordt u eerst bewust van deze negatieve gedachten en probeer uzelf vervolgens uit te dagen. Visualiseer uzelf als afgestudeerde van uw universitaire opleiding terwijl u wel degelijk hebt gestudeerd. Hoe voelt dat? Professionele hulp zoals een coach of een psycholoog kan u verder helpen uw zelfbedrog te overwinnen.

Vooroordelen

Wat zijn vooroordelen? Iemand met vooroordelen heeft ergens zijn mening over aangenomen en blijft daar bij. Het is een luie manier van denken omdat deze mening nooit herzien wordt. Er wordt niet meer gekeken of de mening nog wel klopt. Het is een luie manier van denken die u behoed tot het maken van een stap voorwaarts.

Wat kunt u tegen vooroordelen doen?

U moet gaan beseffen waar deze meningen, deze vooroordelen vandaan komen. Was er een oorzaak in uw leven waardoor u zo scherp en volhardend reageert? Professionele hulp door een coach of een psycholoog kan u verder helpen uw vooroordeel te overwinnen.

Zelfvertrouwen

Zit u vol met negatieve gedachten? Dit is een oorzaak van het gebrek aan zelfvertrouwen bij heel veel mensen! Probeer te werken aan deze negatieve gedachten en als u hulp nodig heeft, schakel een deskundige in! Heel veel succes!

Lees verder

© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…
Spanning en angsten in (top)sportWanneer je zelf sport beoefent of competitie gespeeld hebt, ken je waarschijnlijk wel gevoelens van verhoogde arousal en…

Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Relaxed achter het stuurRelaxed achter het stuurMenig man of vrouw kan de irritatie achter het stuur niet binnen houden en vloekt, wordt agressief of vertoont ander ong…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 11-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.