Zelfacceptatie: de sleutel tot vrijheid

Zelfacceptatie: de sleutel tot vrijheid Zelfacceptatie kan een lastig proces zijn als je dit in je eentje wilt doen. Er is echter een andere weg: je kunt al je sociale contacten benutten om jezelf zelfacceptatie te onderwijzen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het principe dat je ontvangt wat je geeft. Je ontvangt wat je geeft, omdat het nou eenmaal zo is dat eerst iets moet hebben voordat je het kunt geven.

Zelfacceptatie

Omdat alleen kunt geven wat je hebt, is geven daarom het bewijs van hebben. Je gaat dus acceptatie geven aan anderen. En terwijl je dat doet, zul je merken dat je je zelfacceptatie ontvangen hebt. Je hoeft je dus niet in te spannen om allerlei vervelende dingen van jezelf te accepteren, je geeft die acceptatie aan anderen en de rest gaat vanzelf.

Opgelegde beperkingen

Als je er aanspraak op wilt maken te mogen zijn wie je werkelijk bent, dan is het redelijk dat jij het ook anderen toestaat te zijn wie ze werkelijk zijn. Dat betekent dat jij het jezelf dan niet mag toestaan anderen beperkingen op te leggen. Dat is de eerlijke prijs die je bereid moet zijn te betalen voor je aanspraak te mogen zijn wie je werkelijk bent. Anderen geen beperkingen opleggen, is vrijheid geven. Doordat je vrijheid geeft, zul je ervaren dat je jouw vrijheid ontvangt.

Onschuld

Omdat je, op grond van jouw aanspraak te mogen zijn wie je bent, anderen vrij moet laten, kun jij het je niet permitteren anderen ergens van te beschuldigen. Het zien van de onschuld van de ander is jouw verantwoordelijkheid geworden, op grond van je aanspraak te mogen zijn wie je bent. Er verantwoordelijkheid voor nemen dat de ander in jouw ogen onschuldig is, is hetzelfde als verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Je zorgt ervoor dat jij niet het gevoel krijgt dat een ander jou iets heeft aangedaan. Hier verantwoordelijkheid voor nemen is onschuld geven. Doordat je onschuld geeft, zul je ervaren dat je je schuldgevoelens kwijtraakt.

Ieder van ons kan voorbeelden noemen van mensen van wie we de onschuld onmogelijk kunnen zien. Het is belangrijk niet met deze mensen te beginnen. Begin met mensen in je eigen omgeving, begin met je eigen sociale contacten.

Afwijzingen

Als jij door anderen geaccepteerd wilt worden zoals je werkelijk bent, dan is het redelijk van jou te vragen dat jij anderen accepteert precies zoals ze zijn. Dit betekent dat jij het je niet kunt permitteren anderen af te wijzen, omwille van je aanspraak te mogen zijn wie je werkelijk bent. Hiermee geef je acceptatie. Doordat je acceptatie geeft, zul je ervaren dat je jezelf steeds leuker en aardiger gaat vinden.

Gedragscode

Samengevat: je zult ervaren dat je mag zijn wie je werkelijk bent, als je bereid bent je aan de volgende gedragscode te houden:
  • je staat het jezelf niet toe anderen beperkingen op te leggen en je geeft hiermee vrijheid
  • je staat het jezelf niet toe anderen te beschuldigen en je geeft hiermee onschuld
  • je staat het jezelf niet toe anderen af te wijzen en je geeft hiermee acceptatie

Voorzichtig

Als je dit wilt gaan uitvoeren, is het, zeker in het begin, belangrijk dat je heel erg voorzichtig bent. Niet iedereen zal de vrijheid en de acceptatie die jij geeft kunnen hanteren en mensen die zelf moeite hebben zichzelf te accepteren, kunnen jou gaan beschuldigen. Als dit gebeurt is het belangrijk dat je ook dit als onschuldig ziet en je niet verdedigt. Daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen die je beter op een afstand kunt houden. Daar zul je een strategie voor moeten ontwikkelen, want het zien van hun onschuld is jouw verantwoordelijkheid geworden en je mag ze niet helemaal afwijzen.

Om alle misverstanden te voorkomen, dit is niet de enige manier. Het is een manier om jezelf te leren accepteren en in balans te komen.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheid in een relatieVrijheid in een relatieIedereen heeft in een meer of mindere mate behoefte aan vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, v…
Het ego wordt bepaald door egogevoelensHet ego wordt bepaald door egogevoelensHet ego wordt bepaald door onze egogevoelens, egogevoelens zijn emoties die een rol spelen bij het functioneren van iede…
Het DaltononderwijsJe kind gaat naar de basisschool. Er moet een belangrijke keuze gemaakt worden. Naar welke school gaat je kind en wat vo…
Nationale Bevrijdingsdag5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het…

Opvoeding - Pubertijd, hoe ermee om te gaanOpvoeding - Pubertijd, hoe ermee om te gaanDe pubertijd wordt door veel mensen omschreven als de slechtste periode uit hun leven. Waarom is dat? En waarom zijn er…
Antidepressiva: de verschillende soorten en hun werkingAntidepressiva: de verschillende soorten en hun werkingEen depressie is een psychische stoornis die men kan behandelen met zowel gesprekstherapie als medicatie. De meest voorg…
Bronnen en referenties
  • Een cursus in wonderen
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.