Het ego wordt bepaald door egogevoelens

Het ego wordt bepaald door egogevoelens Het ego wordt bepaald door onze egogevoelens, egogevoelens zijn emoties die een rol spelen bij het functioneren van ieder mens. Zonder andere mensen hebben we geen vergelijkingsmateriaal en speelt ons ego geen rol, je hebt er dan ook niets aan als je in je eentje op een onbewoond eiland zit. Egogevoelens kunnen soms goed van pas komen, maar ze kunnen je ook geweldig dwarszitten in het leven en in de omgang met andere mensen. Egogevoelens spelen een rol als we met anderen te maken hebben, als je in je eentje op een onbewoond eiland zit heb je er weinig aan. Dan spelen onze oergevoelens een rol.

Het ego wordt bepaald door egogevoelens

  • aandacht
  • erkenning
  • waardering
  • acceptatie
  • besluitvaardigheid
  • creativiteit
  • Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
    doelgerichtheid
  • individualisatie
  • intelligentie
  • materieel welzijn
  • perfectionisme
  • vertrouwen
  • verwachtingen
  • vrijheid

Aandacht

Kleine kinderen hebben al snel door dat ze aandacht krijgen als ze leuke dingen doen, maar ook als ze minder leuke dingen doen. Die behoefte aan aandacht is voor volwassenen niet anders. Positieve aandacht zal een kind stimuleren om de leuke dingen te herhalen, andersom kan ook. Als een kind geen of te weinig aandacht krijgt kan het ook ondeugend zijn om toch maar aandacht te krijgen, negatieve aandacht is immers ook aandacht.

Erkenning

Bij positieve aandacht voel je jezelf erkend, je mag zijn die je bent. Sociale contacten worden gemakkelijker en de samenwerking verloopt soepeler. Het is bovendien goed voor het zelfvertrouwen en het motiveert om door te gaan op de ingeslagen weg. Meestal wordt erkenning in verband gebracht met prestaties.

Waardering

Waardering is het gevoel dat je krijgt over hoe andere mensen je inschatten en ook het eigen gevoel over anderen. Meer dan bij erkenning het geval is is waardering verbonden aan wie je bent als mens.

Aandacht, erkenning en waardering liggen dicht bij elkaar. En mens kan niet zonder en als je het niet krijgt ga je op zoek. Zonder aandacht, erkenning en waardering is er geen zelfvertrouwen en ontstaat er een negatief zelfbeeld. Er is minder motivatie om te presteren, het negatieve zelfbeeld wordt steeds negatiever waardoor er depressies kunnen ontstaan en er geen zin meer is om wat te doen of te ondernemen. Gevolg is eenzaamheid, nog meer verlies van zelfvertrouwen en zo is de cirkel rond. Maar de behoefte aan waardering kan ook te overheersend zijn, zodanig dat iemand zichzelf in bochten wringt om maar gewaardeerd te worden. Het is prettig om gewaardeerd te worden door anderen maar het is niet goed om afhankelijk te zijn van die waardering. Hierover meer bij: Afhankelijkheid en onafhankelijkheid.

Acceptatie

Het is fijn om geaccepteerd te worden door anderen, we kunnen niet zonder elkaar en onze vrienden zijn belangrijk voor ons. We kunnen geaccepteerd worden en ons geaccepteerd voelen. Op wat we zeggen of doen wordt door anderen gereageerd, het kan zijn dat iemand ons accepteert om wat we doen maar niet om de persoon die we zijn. Maar echte acceptatie heeft niets te maken met wat we doen, het is onvoorwaardelijk en iemand die tevreden is met zichzelf en met zijn bestaan zoekt geen bevestiging van anderen. Onze plek in de maatschappij voelt pas goed als we daarin ons eigen plekje hebben gevonden.

Iemand accepteren zoals hij is

Het is niet altijd makkelijk om de ander te accepteren, zeker niet als hij/zij over verschillende zaken anders denkt dan wij zelf doen. Dat kan onzeker maken en we kunnen het gevoel krijgen dat we onszelf kwijtraken.

Zelfacceptatie

In onze maatschappij leven we niet alleen. We zijn onderdeel van een gezin, een familie, we zijn lid van een club of we hebben collega´s. Om erbij te horen doen we hetzelfde en houden we ons aan dezelfde regels. Hoe we onszelf zien wordt beïnvloed door hoe we tegen anderen aankijken en hoe anderen tegen ons aankijken. Denk daarbij aan de invloed van reclame op televisie of aan de invloed van popsterren.

Zelfacceptatie heeft te maken met hoe wij er uitzien en wat we van onszelf denken. Dat is voor iedereen anders en dat zelfbeeld kan weer veranderen onder invloed van (ingrijpende) gebeurtenissen in ons leven of doordat wij onszelf ontwikkelen.

Besluitvaardigheid

Het leven bestaat uit het maken van keuzes en meestal zijn we vrij om te beslissen. Als het om onze gevoelens gaat zijn we ook daarin meestal vrij, maar in werkelijkheid ervaren we dat niet zo. Want wat is een juiste keuze? Eigenlijk kun je achteraf pas zeggen of iets een juiste beslissing is geweest.

Wat geeft de meeste stress, wel een besluit nemen of geen besluit nemen?

Soms geeft het ontzettend veel spanning om tot een besluit te komen, maar het kan ook een opluchting zijn om die knoop eindelijk door te hakken. Soms nemen mensen een besluit waarbij ze heel veel tegenwerking krijgen. Toch wordt er doorgezet omdat ze ondanks alles in zichzelf geloven. Dat vraagt moed en zelfvertrouwen.

Zekerheid

Vroeger accepteerde men sneller dat het leven niet maakbaar is, nu willen mensen veel meer de controle houden over hun eigen leven. Daarom bouwen we zekerheden in en proberen we zoveel mogelijk te bereiken.

Creativiteit

Voor groei en ontwikkeling is creativiteit nodig. Als een mens zijn creativiteit niet gebruikt dan staat hij zijn eigen groei en ontwikkeling in de weg. Iemand die leert van de zaken die op zijn pad komen en die kennis inzet om verder te komen gebruikt zijn creativiteit wel.

Doelgerichtheid

Om problemen op te kunnen lossen hebben mensen een uitdaging of een doel nodig. Het is wel belangrijk dat een doel haalbaar is en als het doel niet wordt bereikt het te accepteren en naar een nieuwe uitdaging te zoeken.

Individualisatie

Jezelf mogen en willen zijn. Het is de behoefte van een mens om ergens bij te willen horen, het is tegenstrijdig en niet haalbaar om voor de volle 100% jezelf te zijn. Jezelf zijn kun je alleen als je compromissen sluit. Het gaat erom te voelen dat je mag zijn wie je bent en toch door je omgeving geaccepteerd worden.

De behoefte om ergens bij te horen

We hebben allemaal iemand nodig, daarvoor zijn we mens. Zelfs de grootste individualist heeft van tijd tot tijd iemand nodig. Individualisatie is een proces. Wanneer dat begint is voor iedereen verschillend en gaat vaak samen met vallen en opstaan.

Loskomen van de groep

Loslaten is een van de moeilijkste dingen die er bestaan. Het oude vertrouwde is heel belangrijk. Iedereen ontwikkelt zich binnen een kader van opgelegde waarden en normen, als je daar afstand van neemt word je dat kwalijk genomen.

Intelligentie

Er bestaat verstandelijke intelligentie, het goed kunnen leren, maar er zijn ook andere vormen van intelligentie: sociale intelligentie, een goede kijk op mensen of mensen goed in kunnen schatten en emotionele intelligentie, het vermogen om je in te leven in situaties of personen.

Materieel welzijn

In onze westerse wereld speelt status een belangrijke rol. Als de ene persoon meer kan dan de ander kan dat gevoelens van afgunst, minderwaardigheid of gebrek aan aandacht en erkenning oproepen. Sommige verwachtingen die we hebben kunnen we niet waarmaken. Mensen met wie we te maken krijgen zullen zich superieur, gelijkwaardig of minderwaardig aan ons voelen. Meestal wordt er alleen naar meetbare zaken gekeken, zoals naar wat iemand doet, zegt of bezit.

Perfectionisme

Omdat het doel dat perfectionisten nastreven meestal niet wordt bereikt zijn perfectionisten bijna nooit tevreden. Perfectie bestaat niet, het leven is niet maakbaar zoals wij graag zouden willen. Het gaat uiteindelijk om de balans.

Vertrouwen

Er zijn weinig mensen die vol zelfvertrouwen beslissingen durven nemen. Zelfvertrouwen is een gevoel, geen zekerheid. Vertrouwen is hopen zonder zekerheid te hebben. "Diep in onszelf dragen wij de hoop. Als dat niet het geval is, is er geen hoop meer. Hoop is een kwaliteit van de ziel en hangt niet af van wat er in de wereld gebeurt", aldus Vaclav Havel.

Verwachtingen

We verwachten wat van anderen en de ander verwacht iets van ons. Soms zijn er afspraken gemaakt of iets is een gewoonte (geworden). In elke verwachting zit ook het risico van een teleurstelling opgesloten.

Vrijheid

We leven in vrijheid maar we moeten wel heel veel. Het gevoel nodig te zijn en iets voor een ander te kunnen betekenen is belangrijk voor onze eigenwaarde. Eigenwaarde geeft vrijheid, waardoor we ons vrij voelen.

Er is niets mis met een gezond ego, maar van zelfoverschatting wordt niemand gelukkig, de omgeving zeker niet.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afhankelijk zijn en onafhankelijk voelenAfhankelijk zijn en onafhankelijk voelenIn zekere zin zijn we allemaal afhankelijk van anderen, we zijn immers niet alleen op deze aardbol en maken deel uit van…
Nederlandse veteranenNederlandse veteranenDe Nederlandse veteranen zijn oud-militairen die Nederland hebben gediend in oorlogsomstandigheden of in vredesmissies.…
Erkenning en waardering zijn basisbehoeften van ieder mensErkenning en waardering zijn basisbehoeften van ieder mensEten, drinken, veiligheid, warmte en seks zijn zo ongeveer de belangrijkste primaire basisbehoeften van de mens. Maar vr…
Maslow's behoeftepyramideDe piramide van Maslow, ofwel behoeftepiramide, ofwel the hierarchy of needs triangle, is een theorie van Abraham Maslow…

Omgaan met familieconflicten tijdens de eindejaarsfeestenOmgaan met familieconflicten tijdens de eindejaarsfeestenDe maatschappij wil dat wij de eindejaarsfeesten zien als een periode van gedeelde vreugde en vooral een familie en vrie…
Ego depletion: verminderde controle over jezelfEgo depletion: verminderde controle over jezelfControle over jezelf en je eigen handelen is een groot goed. De wereld zou er heel anders uitzien wanneer we onszelf nie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Jaap Croese en Wiebe Monsma: Counselling in de praktijk
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 13-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.