Bang om dood te gaan

Bang om dood te gaan Bang om dood te gaan is een normaal verschijnsel: iedereen voelt wel eens een lichte angst of onzekerheid over de dood. Sommigen zijn bang dat dit gebeurt tijdens of na de bevalling of tijdens de slaap. Anderen hopen juist dat dit tijdens de slaap gebeurt. Wist je dat de meeste mensen sterven aan kanker of hart-en vaatziekten? Er zijn mensen die een bucket list maken: een lijstje van dingen die ze willen doen voor ze dood gaan. Dit kan helpen om positiever in het leven te staan. Slechts een klein aantal mensen heeft psychische hulp nodig als gevolg van een extreme angst of fobie om te sterven, thanatofobie.

Dood gaan we allemaal

Het klinkt heel cliché maar het is de waarheid: dood gaan we allemaal. De een eerder dan de ander, en we weten vaak niet wanneer dit gaat gebeuren en op welke manier. Juist die onzekerheid maakt dat we soms angst voelen voor de dood. Dieren kennen deze angstgevoelens niet. Wel kunnen ze doosangsten uitstaan: ze raken volledig in paniek. De menselijke denkwijze en emoties zorgen ervoor dat we vaker stilstaan bij de dood. Iets om over na te denken.

Is er leven na de dood?

Veel mensen vragen zich af of er leven is na de dood. Maar waarom willen we zo graag blijven leven? Omdat we er geen vrede mee kunnen hebben dat ons leven ooit eindigt. We willen geen afscheid nemen van onze dierbaren en ons leven. We willen nog zoveel doelen stellen en behalen. Het leven is hier vaak te kort voor.

Leven na de dood is nooit wetenschappelijk bewezen. Het valt tot nu toe dan nog steeds onder het geloof. Maar het geloof in een leven na de dood kan voor sommige mensen de dood wel aanvaardbaar maken. Veel mensen hebben ook vrede met het verlies van een dierbare wanneer ze geloven dat hun dierbare een prettig leven na de dood heeft, in het hiernamaals. Andersom kan de gedachte aan een leven na de dood ook angst opwekken. Zo geloven katholieken dat slechte mensen na hun dood naar de hel gaan. Geen mooi vooruitzicht.

Doet doodgaan pijn?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is, en mede daarom angst inboezemt. De mooiste dood is die waarbij we onopgemerkt tijdens de slaap wegglijden. Het liefst op een leeftijd die respectabel is, een leven achterlatend dat geleefd is. Deze manier van doodgaan is echter maar voor weinigen weggelegd. De meeste mensen sterven als gevolg van een ziekte. Zo zijn de meeste sterfgevallen te wijten aan kanker (32%), hart-en vaatziekten (28%), ziekte van de luchtwegen (10%), psychische stoornissen (7%), ongevallen (4%), infecties (2%) en overige (17%). Veel ziekten gaan gepaard met ongemak of pijn. Tegenwoordig zijn medici uitstekend in staat om pijn te bestrijden. Wat niet wegneemt dat doodgaan wel pijnlijk kan zijn. Erg zieke mensen (terminaal) zullen in het laatste stadium vaak in een erg diepe slaap tot coma raken. Pijn wordt dan niet meer gevoeld.

Wanneer gebeurt het?

De gemiddelde leeftijd bij overlijden ligt in 2014 voor mannen op 74,8 en voor vrouwen op 80,2. In het jaar 1950 stierven mannen bij een gemiddelde leeftijd van 59,3 en vrouwen bij een leeftijd van 63,2. In 65 jaar tijd is de levensverwachting dus flink gestegen. Niemand kan van te voren zeggen op welke leeftijd hij of zij zal sterven. Ook een waarzegster/ paragnost kan en mag dit niet voorspellen. Het heeft dan ook geen zin om elke dag stil te gaan staan bij de vraag wanneer je dood gaat.

Bang voor de bevalling

Angst voor de bevalling komt vooral voor bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, of een eerdere traumatische bevalling hebben meegemaakt. Dit is een vrij normaal verschijnsel. Maar bang om dood te gaan tijdens de bevalling is een heel ander verhaal. De tijd dat vrouwen tijdens de bevalling of in het kraambed stierven, ligt ver achter ons. Jaarlijks sterven er slechts tien vrouwen tijdens of na de bevalling (kraambed). Vaak is dit te wijten aan complicaties die op zijn getreden tijdens de zwangerschap zoals hoge bloeddruk of andere ziekten. Allochtone vrouwen van niet-westerse afkomst sterven twee keer zo vaak rondom de bevalling.

The Bucket List

Een bucket list is een lijstje met dingen die je nog wil doen voordat je dood gaat. Terminale patiënten hebben vaak zo een lijstje opgesteld, maar ook gezonde mensen werken een degelijk lijstje vaak af. Een bucket list geeft mensen vaak meer voldoening over hun leven, waardoor doodgaan minder eng wordt. Om een lijst op te stellen moet je jezelf afvragen wat je nog zou doen als je nog maar één dag te leven had. Met wie zou je die door brengen? Waar zou je naartoe gaan? Welke ervaring is belangrijk? Wat als geld geen rol zou spelen?

Thanatofobie

Mensen die aan thanatofobie lijden hebben te maken met een fobie oftewel sterke angst voor de dood. Hierdoor wordt het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Sommigen durven zelfs niet meer ergens naartoe of andere zaken te ondernemen, uit angst om hieraan dood te gaan. Dit kan dan ook gepaard gaan met ander fobieën of angsten. Daarnaast worden begrafenissen sterk vermeden. Wanneer angst voor de dood onrealistisch wordt en het dagelijkse leven bepaald, dan is psychische hulp een goede raadgever.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang voor de doodBang voor de doodBang voor de dood: onbewust voelt iedereen wel eens angst om dood te gaan. Dit is een normaal verschijnsel. Vervelend wo…
Angststoornissen bij kinderenAngststoornissen bij kinderenElk kind is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst zet ons aan tot beweging, het motiveert ons tot het uitvoeren v…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…

Motivatie, een hersenzaakMotivatie, een hersenzaakHoewel motivatie een abstract begrip is heeft een ieder wel een idee wat het zoal inhoudt. Er is en wordt veel over gesc…
Een bijna-doodervaringEen bijna-doodervaringHet is door de ervaringsdeskundige vaak moeilijk te omschrijven. Je bent in een veranderde staat van bewustzijn tijdens…
Bronnen en referenties
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37979ned&D1=0-1,6-8,11,14,17,20-21,23-25,28-29&D2=0,5,10,15,20,25,30,35,40,45,50,57-l&HD=100614-1440&HDR=G1&STB=T
  • http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=7052_95&D1=0-1,7,34,42,49,63,71,79&D2=a&D3=0&D4=(l-2)-l&HD=080703-1543&HDR=T&STB=G2,G1,G3
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.