InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Politiek > Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SP

Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SP

Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SP De SP heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten van de SP? Waar gaat de SP op bezuinigen? Wat doet de SP voor de Nederlandse burgers? Hoe gaat Roemer de staatsschuld verlagen en het begrotingstekort verminderen? 6 miljard lastenverzwaring, hypotheekrenteaftrek beperken, inkomensafhankelijke zorgpremie en kinderbijslag, gratis toegang tot musea, afschaffen UWV en overige maatregelen. Een overzicht in dit artikel.

Hoofdpunten programma verkiezingen 2010 andere partijen


SP

De SP heeft met het oog op de verkiezingen voor de tweede kamer op 9 juni 2010, het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Hieruit kan worden opgemaakt, wat de SP van plan is en waar de Nederlandse werknemers en burgers rekening mee moeten houden, mocht de SP bij de verkiezingen voldoende stemmen krijgen om te mogen regeren. Het programma is niet bijzonder gewijzigd ten opzichte van het programma van 2006, waardoor twijfel bestaat of het programma voldoende is toegespitst op de problemen van nu en de oplossingen die nodig zijn.

Bezuinigingen

De SP wil enerzijds 14 miljard bezuinigen door te kiezen voor 6 miljard lastenverzwaring, maar wil vervolgens ook 10 miljard extra uitgeven. Dit resulteert in een begrotingstekort in 2015: 1,25%.

Hypotheekrenteaftrek

De SP wil graag de hypotheekrenteaftrek beperken tot maximaal 350.000 euro.

AOW Leeftijd

De SP wil graag de AOW leeftijd op 65 houden en is tegen verhoging naar 67.

JSF & Defensie

De SP is tegen de aanschaf van de JSF en wil daarnaast flink bezuinigen op defensie. Hierbij is het van belang dat Nederland minder vaak deelneemt aan internationale missies.

Zorgpremie inkomensafhankelijk

De SP wil minder geld uitgeven aan de zorg, door een inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren. De minima betalen dan zoals nu een jaarlijkse zorgpremie van ongeveer 1.500,00 en iedereen die meer verdient dan bijstandsniveau of minimumloon, gaat dan flink meer betalen.

Kinderbijslag inkomensafhankelijk

De SP wil kinderbijslag beperken door het maximum alleen beschikbaar te stellen voor de minima.

Eigen risico in de zorg

De SP wil het eigen risico in de zorg geheel afschaffen. Naast de inkomensafhankelijke zorgpremie, is volgens de SP geen eigen risico noodzakelijk.

Ontslagrechtversoepeling

De SP is tegen ontslagrechtversoepeling.

Gratis Musea

De SP wil rijksmusea gratis maken, net als het Historisch museum.

Uitkeringen georganiseerd door gemeenten

De SP wil uitkeringsinstantie UWV opheffen. De WW kan door de gemeenten worden uitgevoerd, net als de bijstand.
© 2010 - 2019 Alex, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 D66D66 heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten va…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 CDAPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 CDAHet CDA heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachte…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDAPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDADe Partij van de Arbeid heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kun…
Emile Roemer: nieuwe fractieleider SPEmile Roemer: nieuwe fractieleider SPNa het besluit van Agnes Kant om op te stappen als fractievoorzitter en lijsttrekker van de SP na de nederlaag bij de ge…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDDe VVD heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten…

Reageer op het artikel "Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SP"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeanne, 19-05-2010 20:55 #3
Ik sta volkomen achter de punten die jullie hier aanvoeren.
Maar wat gaan jullie doen aan al die Europese werknemers die ons land binnenstromen en al het werk op MBOniveau voor de neus van onze Nederlanderse werknemers wegkapen omdat ze beneden de prijs werken.
Er rijzen overal in het land grote hotels voor ze op, puur Nederlandse projecten zoals de tweede Maasvlakte geven de voorkeur aan Europeanen van buiten Nederland.
Triest voor onze jongens en meiden die nu met hun vakbekwaamheid thuis van een uitkering moeten leven.
Hoe bedoel je besparen als al die buitenlandse Europeanen hier zonder al te veel belastingen hun geld verdienen en het vervolgens in hun eigen land uitgeven?
Hoe bedoel je besparen als de wegen in Nederland voor ruim de helft vol zitten met buitenlandse kentekens, betalen zij ook wegenbelasting?
Ik ben heel benieuwd naar uw reactie. M.vr.gr. Jeanne.

Miranda, 18-05-2010 13:00 #2
UWV opheffen, ga eerst maar eens langs om te ervaren wat voor werk ze daar aan het doen zijn laat staan de rompslomp en chaos die er uit voort komt als je dat overzet naar de gemeenten, je kan er zeker van zijn dat dit gigantisch fout gaat lopen. Denk maar aan de verandering naar de huurtoeslag. Mensen die het niet konden missen hebben lang moeten wachten totdat ze weer wat kregen. Als je dat doet met een WAO uitkering dan krijg je mensen die hun huur etc. niet meer kunnen betalen omdat de administratie bij de gemeente en de UWV gedurende de overheveling niet compleet is etc.

Even iets anders: kattenbelasting invoeren, in zn geheel gelijkstellen aan honden. Goed voor de (o.a. administratieve) werkgelegenheid en de schatkist.

Rob, 10-04-2010 18:47 #1
Bezuinigingen / Lastenverzwaring / Zorgpremie:
Dat er bezuinigd moet worden prima, je kunt een bedrijf alleen draaiende houden als inkomsten en uitgaven in balans zijn, maar waarom moeten degene die hard werken en zich hiermee aan het minimumloon hebben ontvochten weer opdraaien voor deze lastenverzwaring. Dat de sterkste schouders de lasten moeten dragen is al jarenlang de slogan, een slogan die niet echt motiverend is voor degene in en " te verbeteren" positie. Waarom zou iemand met een minimumloon zich willen verbetren als hij vervolgens een hele regen van extra kosten over zich heen krijgt. De kinderen kunnen iet meer GRATIS naar de muziekschool, premies en heffingen worden hoger. Kortom je wordt gestraft voor je inzet.
Als je echt wil bezuinigen en dit " Failliete" bedrijf dat Nederland heet van de ondergang wilt redden, zonder eerst het personeel (=belastingbetaler) uit te melken, zou je m.i. eerst moeten gaan schrappen in de kosten die niets voor het bedrijf opleveren. Schrappen van de JSF is daar inderdaad en goed voorbeeld van. Zo zijn er nog legio kostenposten op te noemen waar " we" voorlopig geen geld voor hebben. Ik zeg hier uitdrukkelijk voorlopig. Laten we eerst eens zorgen dat " onze" financiën op orde zijn voordat er geld uitgegeven wordt aan zaken die ons niet direkt raken.

Infoteur: Alex
Laatste update: 22-07-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Reacties: 3
Schrijf mee!