InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Politiek > Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 D66

Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 D66

D66 heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten van D66? Waar gaat D66 op bezuinigen? Wat doet D66 voor de Nederlandse burgers? Hoe gaat Pechtold de staatsschuld verlagen en het begrotingstekort verminderen? Inkomensafhankelijke huur, AOW leeftijd snel naar 67, beperken hypotheekrenteaftrek, studiefinanciering wordt lening, eigen risico in de zorg naar 400,00 en overige maatregelen. Een overzicht in dit artikel.

Hoofdpunten programma verkiezingen 2010 andere partijen


D66

D66 heeft met het oog op de verkiezingen voor de tweede kamer op 9 juni 2010, het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Hieruit kan worden opgemaakt, wat D66 van plan is en waar de Nederlandse werknemers en burgers rekening mee moeten houden, mocht de D66 bij de verkiezingen voldoende stemmen krijgen om te mogen regeren.

Bezuinigen

D66 wil de komende kabinetsperiode 15 miljard euro bezuinigen.

Eigen risico in de zorg

D66 wil het eigen risico in de zorg direct verhogen naar 400,00. Naast de verplichte zorgpremie van gemiddeld 1.600,00 per jaar, moet de Nederlander indien men iets overkomt eerst zelf vierhonderd euro betalen alvorens er aanspraak kan worden gemaakt op een vergoeding uit het zorgpakket.

Zorgpremie oude dag

D66 wil een zorgpremie invoeren om te 'sparen' voor de oude dag, zoals men nu voor een pensioen spaart. Naast de jaarlijks stijgende zorgpremie van duizenden euro's per jaar, het sterk stijgende eigen risico, moet de Nederlander dan verplicht een extra zorgpremie betalen voor de oude dag. Dat staat dus gelijk aan een extra 'zorgbelasting' dat D66 wil invoeren.

AOW leeftijd moet snel naar 67

D66 wil dat de verhoging van de AOW leeftijd versneld wordt ingevoerd, zodat werknemers zo snel mogelijk door moeten blijven werken tot minimaal 67 jarige leeftijd.

Beperken hypotheekrenteaftrek

Als D66 het voldoende stemmen krijgt om te mogen regeren, wil de partij de hypotheekrenteaftrek beperken. In 22 jaar tijd, moet de aftrek worden beperkt tot maximaal 30%. Was de hypotheekrenteaftrek voorheen onbespreekbaar, omdat er geen draagvlak onder de bevolking voor is, blijkt nu hét moment te zijn deze maatregel door te voeren, omdat Nederlanders blijkbaar door de crisis alles gelaten accepteren.

Huur wordt inkomensafhankelijk

Bij een huurwoning wordt de hoogte van de huur inkomensafhankelijk. Wie meer verdient, moet meer huur betalen voor dezelfde woning als iemand die minder verdient. Mensen met een inkomen, hoger dan het minimumloon, moeten als het aan D66 ligt meer huur gaan betalen, dan nu het geval is. Voor iedereen een lastenverzwaring.

Dat zijn de hoofdpunten uit het programma 2010 van D66. Daarnaast wil D66 nog 2,5 miljard extra investeren in het onderwijs en de WW verkorten naar maximaal 6 tot 12 maanden, maar wel de hoogte van de WW uitkering verhogen gedurende de eerste maanden.
D66 snijdt verder niet in eigen vlees. De bezuinigingen worden niet bij de overheid gezocht, maar bij de burger.
© 2010 - 2018 Alex, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 TONPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 TONTrots op Nederland heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen w…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 CDAPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 CDAHet CDA heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachte…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDAPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDADe Partij van de Arbeid heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kun…
Alexander Pechtold, politicus en lijsttrekker D66Alexander Pechtold werd geboren op 16 december 1965 te Delft. Pechtold is bekend als politicus in de tweede kamer voor d…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDDe VVD heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten…

Reageer op het artikel "Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 D66"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Alex
Laatste update: 22-07-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Schrijf mee!