InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Politiek > Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDA

Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDA

Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDA De Partij van de Arbeid heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten van de PvdA? Waar gaat de PvdA op bezuinigen? Wat doet de Partij van de Arbeid voor de Nederlandse arbeiders? Hoe gaat Cohen de staatsschuld verlagen en het begrotingstekort verminderen? Verhoging van AOW leeftijd naar 67, belasting verhoging, beperken hypotheekrenteaftrek, inkomensafhankelijke zorgpremie en overige maatregelen. Een overzicht in dit artikel.

Hoofdpunten programma verkiezingen 2010 andere partijen


Partij van de Arbeid

De PvdA heeft met het oog op de verkiezingen voor de tweede kamer op 9 juni 2010, het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Hieruit kan worden opgemaakt, wat de PvdA van plan is en waar de Nederlandse werknemers en burgers rekening mee moeten houden, mocht de PvdA bij de verkiezingen voldoende stemmen krijgen om te mogen regeren.

Job Cohen is de lijsttrekker en partijleider voor de Partij van de Arbeid en heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Hij is niet-democratisch door Wouter Bos als opvolger aangewezen. Er heeft geen interne kandidaatstelling of verkiezing plaatsgevonden, zoals bij het aantreden van Bos enkele jaren geleden wel het geval was. Hiermee heeft de PvdA de tijdelijke democratie van toen, direct geheel losgelaten.

Verhoging AOW-leeftijd

De Partij van de Arbeid is van oorsprong een partij waarvoor de belangen van de arbeiders voorop staan. Toch vindt de PvdA het een goed idee om de AOW-leeftijd te verhogen, zodat iedereen pas op 67 jarige leeftijd met pensioen kan gaan. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dan ook, dat de AOW- en Pensioenleeftijd verhoogd zal worden naar 67.

Belasting verhogen

Nederland heeft de hoogste belastingen ter wereld. Het hoogste tarief is op dit moment 52%. Van het salaris dat verdiend wordt door hard te werken, moet dan meer dan de helft worden afgestaan aan de belastingdienst. Volgens de PvdA is het een goed idee om dit tarief verder te verhogen. Wie in Nederland meer dan 150.000 euro per jaar verdient, moet daar als het aan de PvdA ligt 60% belasting over betalen. Hoe afgunstig je ook bent ten opzichte van mensen die meer verdienen dan jij, uit principe zou iedereen tegen dergelijk hoge belastingen moeten zijn.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt als de PvdA daarover een besluit zou mogen nemen. De maximale schuld waarover hypotheekrenteaftrek is toegestaan is volgens de PvdA in 2014 één miljoen euro. In 30 jaar zal de hypotheekrenteaftrek beperkt worden tot maximaal 30%. Alle huizenbezitters gaan betalen en de waarde van de woningen zal dalen.

Zorgpremie inkomensafhankelijk

Dat betekent dat voor hetzelfde basispakket, verschillende premies betaald moeten worden. De huidige premie van gemiddeld 130,00 per maand blijft het minimum, dat jaarlijks zal stijgen. Daar bovenop betalen burgers die meer verdienen dan het minimumloon, een hogere premie voor de zorgverzekering. Hoe meer men verdient boven het minimumloon, hoe meer men verplicht als zorgpremie maandelijks moeten gaan betalen. Bijna iedere arbeider en burger gaat hierdoor meer betalen aan zorgpremie.

Basisbeurs studiefinanciering wordt lening

Studeren wordt voor kinderen van arbeiders uit de middenklasse en lageklasse steeds moeilijker. Een basisbeurs is al niet voldoende om de kosten van het studeren te compenseren, maar dat wordt als de PvdA het voor het kiezen heeft, nog moeilijker. De basisbeurs wordt een lening. Na afloop van een opleiding bestaat er dus altijd een schuld. De eerste jaren na het afronden van een opleiding, moet gewerkt worden om de studieschuld terug te betalen. Een schuld van gemiddeld
40.000,00 voor een HBO-opleiding is dan heel gewoon.

Extra belasting voor automobilist

Automobilisten moeten meer gaan betalen om de balans op de begroting te verbeteren. Belasting op het gebruik van de auto zal als het aan de PvdA ligt afhankelijk zijn van de plaats, het tijdstip en de vervuiling van de auto. Een basistarief met daarnaast een extra hoog tarief voor auto's bijvoorbeeld in de Randstad en een extra hoog tarief voor auto's die tijdens de spits op de weg zijn. Juist arbeiders zijn vaak verplicht zich tijdens de spits met de auto te verplaatsen. Juist arbeiders worden met deze maatregelen extra gestraft. En de werkgever is niet bereid deze kosten te compenseren.


Enkele overige hoofdpunten van de PvdA

  • PvdA bezuinigt slechts 10 miljard in eerste kabinetsperiode.
  • Hoogte en duur van de WW blijven onveranderd.
  • PvdA wil de salarissen van de leraren koppelen aan loonontwikkeling in de markt.
  • PvdA wil hogere boetes voor huisjesmelkers.
  • PvdA wil 3% van de ruimte in wijken beschikbaar stellen voor sport en spel.
  • PvdA wil dat energiebedrijven in 2020 ruim 35% van de energie duurzaam opwekken. PvdA wil de energiebelasting niet verlagen, dat ruim 60% van de energienota betreft.
  • PvdA wil een kleinere krijgsmacht.

Geen bezuinigingen op overheid

De PvdA snijdt niet in eigen vlees. De bezuinigingen worden niet bij de overheid gezocht, maar bij de burger.

De PvdA met Job Cohen vindt blijkbaar niet dat de overheid te veel geld uitgeeft, maar dat de burgers te weinig belasting betalen.
© 2010 - 2019 Alex, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SPPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 SPDe SP heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 D66D66 heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten va…
Verkiezingen 2010Verkiezingen 2010De uitslagen en winnaar van de Tweede Kamer-verkiezingen van 9 juni zijn bekend. De VVD wint nipt de Tweede Kamerverkiez…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 TONPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 TONTrots op Nederland heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen w…
Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDPolitiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 VVDDe VVD heeft het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Wat zijn de hoofdpunten uit dit programma? Wat kunnen we verwachten…

Reageer op het artikel "Politiek: Hoofdpunten verkiezingen 2010 PVDA"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Alex
Laatste update: 22-07-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Schrijf mee!