Bill Clinton, een typische man

Bill Clinton, een typische man Of je meer voor de democraten bent of meer voor de republikeinen maakt niet uit, Clinton is sowieso een van de presidenten van de Verenigde Staten geweest die bovenaan de lijst staat. Wie is deze intelligentie charismatische man eigenlijk?

Algemeen

William Jefferson Blythe III Clinton, zoals hij volledig heet, werd op 19 augustus 1946 geboren in Hope in de staat Arkansas en groeide op in Hot Springs eveneens in Arkansas. Zijn vader stierf 3 maanden voordat Bill geboren werd en hij groeide op met zijn moeder en stiefvader George Clinton.

Zijn partner Hillary Rodham leert hij op Yale kennen en trouwt in 1975 met haar. Dochter Chelsea wordt in 1980 geboren.

Studie en start carrière

Omdat hij niet van rijke afkomst was moest hij studeren via een beurs, maar deed dit wel aan de prestigieuze universiteit van Georgetown en ontving een graad in rechten van de Yale law School. Hij begon zijn carrière als hoogleraar rechten aan de universiteit van Arkansas en vervolgde zijn carrière in 1976 als officier van justitie (Attorney General).

Gouverneur

In 1978 werd hij tot gouverneur gekozen, hij was de jongste gouverneur met zijn 32 jaar. Hij vervulde de rol van 1978 tot 1980 en van 1982 tot 1992. Maar liefst 6 termijnen!

Presidentschap

In 1992 won Clinton de verkiezingen van de zittende president George Bush. Hiermee doorbrak hij het dominante patroon van de republikeinen die tot dan toe bijna onafgebroken tientallenjaren aan de macht waren.

Zijn speerpunt was m.n. de binnenlandse politiek (economische recessie) die door de zittende president niet werd opgepakt, en wat zich momenteel met diens zoon lijkt te herhalen. Hiermee scoorde Clinton goed. Onder Clinton draaide de economie meer dan goed. Hij heeft hier een nadrukkelijke rol in gehad, maar hoe nadrukkelijk is nooit helemaal helder neergezet.

In 1999 slaagde Clinton er in om de begroting, voor het eerst sinds 1969, in evenwicht te krijgen. Dit ondanks het feit dat het Congres gedomineerd werd door de republikeinen.

Hij vervulde samen met Tony Blair een rol in de ontwapening van IRA in 2001.

Ondanks zijn jonge ambitieuze houding als president en zijn rol in de binnenlandse politiek werd alles met enige regelmaat overschaduwd door niet ter zake doende zaken (in zijn rol als president). Maar vanwege de publieke functie werden deze zaken uiteraard groot uitgelicht. Zo ontnam een goede vriend van hem, Vince Foster, zich van het leven en deden de dames Paula Jones en Monica Lewinsky hun “ intrede” in het presidentiele leven.

Huidige situatie

Uiteraard heeft hij zijn vrouw in haar rol als democratische kandidaat voor het presidentschap nadrukkelijk bijgestaan en zal dit - nu ze minister van buitenlandse zaken is - opnieuw doen. Mogelijk op zijn manier invloed uitoefenen. Hij vervult een nadrukkelijke rol in het anti rokers klimaat, dit nadat hij in 2004 zelf een bypass operatie heeft ondergaan. Hij is regelmatig gastspreker en geeft lezingen. Zijn gepassioneerde wijze van spreken blijft mensen aanspreken. Daarnaast is hij zijn charisma nog niet kwijt.

Een typisch mens!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bill Clinton en Monica Lewinsky: de affaireHet duurde wel een jaar voordat de waarheid boven tafel kwam van Bill Clinton en Monica Lewinsky, de stagiaire waarmee h…
Presidentieel pardon of gratie in de Verenigde StatenPresidentieel pardon of gratie in de Verenigde StatenDe Amerikaanse president heeft de mogelijkheid om een presidentieel pardon te verlenen. De veroordeling van een veroorde…
Impeachment - afzetting van de president van AmerikaImpeachment - afzetting van de president van AmerikaDe president van Amerika is een machtig man (de eerste vrouwelijke president moet nog gekozen worden), maar hij kán word…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…

Doemdenkers: de Club van Rome?In de vrolijke jaren tussen 1994 en 2002 hoorde je het vaak: "Gelukkig zijn de jaren 70 voorbij. Leve de vrije markt, de…
De totstandkoming van de EuroNa de Tweede Wereldoorlog was samenwerking tussen de Europese staten noodzakelijk om de wederopbouw te realiseren en een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 271277, Pixabay

Reageer op het artikel "Bill Clinton, een typische man"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: Maart 2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Special: Inspirerende mensen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!