Israëlisch-Arabisch conflict: Uitputtingsoorlog

Israëlisch-Arabisch conflict: Uitputtingsoorlog Na de Zesdaagse Oorlog bleven de vijandigheden van de Arabieren tegen Israël doorgaan. Langs het Suezkanaal werden bloederige artillerie gevechten uitgevochten tussen Israël en Egypte. President Nixon probeerde een staakt-het-vuren te bereiken. De Lubavitcher Rebbe waarschuwde tegen ieder akkoord, omdat een staakt-het-vuren door Egypte gebruikt kon worden zich voor te bereiden voor een volgende oorlog. En wie weet hoeveel doden dit zou opleveren.

Israël onderhandelde met Egypte

Israël had Egypte in de tang. Desondanks ging Israël met Egypte onderhandelen en stemde in met de Egyptische eisen. Israël zou zich terugtrekken van de oevers van het Suezkanaal. Egypte beloofde plechtig geen zware wapens over de Suez te brengen. De dag na het verdrag schonden de Egyptenaren het akkoord. Ze brachten artillerie en anti-luchtdoelraketten over het Suezkanaal in de Sinaï woestijn.

Israël deed niets. Israël had een artillerie aanval kunnen uitvoeren en de Egyptische wapens kunnen vernietigen voordat deze geplaatst werden. Niemand in de wereld had kunnen protesteren omdat het de Egyptenaren waren die het akkoord hadden verbroken nog voordat de inkt was opgedroogd. Zowel het Israëlische leger als de diplomaten bleven zwijgen.

Israël hoopte op vrede en Amerikaanse hulp

De motivatie van Israël was dat het hoopte op vrede. Daarnaast hoopte Israël met het ondertekenen van het akkoord de Amerikaanse gunst te winnen en zo wapens te krijgen.

Maar beide percepties hadden geen enkele basis met de realiteit. Om in te beelden dat Nasser naar vrede zou streven moest men een echte dromer zijn. Wanneer de ouders van de soldaten die gedood waren in die drie jaren vroegen aan de regering waarom concessies werden gedaan aan de Arabieren werd dit antwoord aan hen gegeven.

Ook waren geen concessies nodig om Amerikaanse wapens te ontvangen. Amerika had er sowieso geen belang bij dat Israëls positie zou worden verzwakt. De Verenigde Staten weet dat wanneer Israël zou ingaan op de Arabische eisen dat haar veiligheid zou worden aangetast.

Israël werd door de terugtrekking verzwakt

Als gevolg van de Israëlische terugtrekking konden de Egyptenaren zonder veel moeite tijdens de Jom Kippoer oorlog de Suez oversteken. Hun anti-luchtdoelraketten brachten grote verliezen bij de Israëlische luchtmacht. Hoewel het verdrag Israël tijdelijk respijt gaf voor de strijd, kost het op lange termijn meer levens.

Waren deze strategische posities niet aan Egypte gegeven dan had de Jom Kippoeroorlog waarschijnlijk nooit plaats gehad. Dankzij de strategische posities kreeg Egypte meer vertrouwen om een aanval uit te voeren.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensHet Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religieus perspectief. Het betreft de visie van de inmiddels…
Israëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…
Israëlisch-Arabisch conflict: Golfoorlog en toekomstIsraëlisch-Arabisch conflict: Golfoorlog en toekomstDe Lubavitcher Rebbe was van tevoren positief over het verloop van de Golf Oorlog. Israël zou de veiligste plaats zijn e…

Israëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIn de maanden naar de aanloop van de Jom Kippoeroorlog in 1973 had de Israëlische militaire inlichtingendienst (Aman) ra…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol VS en rest van de wereldIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol VS en rest van de wereldHet is moeilijk te geloven, maar het gebeurt. Het belangrijkste VS belang in de Arabische landen is olie geweest. En toc…
Bronnen en referenties
  • Chabad
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 03-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.