Israëlisch-Arabisch conflict: Joods recht op Land Israël

Israëlisch-Arabisch conflict: Joods recht op Land Israël Aan de oorsprong van de Arabische retoriek ligt de volgende basis bewering: "De Zionisten zijn indringers. Het is ons land. We leefden hier al eeuwen en toen besloten de Zionisten het van ons af te pakken." Slechts wanneer de Joden een geldig recht hebben op het Land Israël, kan het geweld en de haat van de Arabieren beoordeeld worden voor wat het is. Wat is de Joodse claim? Gods belofte in de Tora. God vertelde Abraham: Ik geef je dit land aan je nakomelingen.

Israël voor meer dan 1500 jaar Joods bezit

Na Gods belofte aan Abraham hebben de Joden zo'n 1500 jaar het land Israël in bezit gehad. En nadien hebben Joden altijd verlangd naar het land, naar Jeruzalem (de plek van de Heilige Tempel), naar Hebron (de begraafplaats van Abraham Izaäk en Jakob), naar Bethlehem (waar Rachel huilde om haar kinderen en wachtte op hun terugkomst). Zelfs in de 2000 jaar Diaspora is Israël het thuisland gebleven voor elke Jood. De Jood wendde zijn gezicht altijd naar Jeruzalem gedurende de drie dagelijkse gebeden.

Waarom begint de Tora met de schepping van de wereld en niet met de oprichting van het Joodse land? Zodat als de naties van de wereld tegen Israël zouden zeggen "Jullie zijn dieven, omdat jullie met geweld het land van de zeven natiën (van Kanaän) hebben ingepikt," Israël zou antwoorden: "De hele wereld behoort de Heilige toe, gezegend is Hij; Hij schiep het en gaf het aan iedereen die Hij behaagde. Uit Zijn eigen wil gaf Hij het hen, en uit Zijn eigen wil nam Hij het van hen en gaf het aan ons."

Vanuit dit perspectief is het hele Land Israël niet alleen het kustgebied, Jeruzalem en Galilea, maar ook Judea en Samaria. Elk klein onderdeel van het land is deel van een organisch geheel, ondeelbaar en geheiligde eenheid. In deze geest verklaarde de Kneisiyah HaGedolah van Agudas Yisrael, een vergadering van meest vooraanstaande Joodse wijzen in 1937:
"Het Heilige Land, wier grenzen zijn bepaald door de Heilige, gezegend is Hij, in Zijn Heilige Tora, werd toegewezen aan de natie Israël, het eeuwige volk. Elke opoffering van het Heilige Land dat door God aan ons is toegewezen is van absoluut geen waarde."

Deze verklaring is bovendien de enige rationele reden die niet kan worden weerlegd door de Arabieren of de Amerikanen. Zij accepteren ook de Bijbel en geloven in de waarheid van de profetieën. De Koran stelt het Joodse recht op het land Israël niet ter discussie. En kan een Amerikaanse president tegen zijn volk zeggen dat Gods belofte aan Abraham niet geldig is? De connectie tussen het land en de Joden is zo goed gevestigd dat het overal gerefereerd wordt als het 'Land Israël.'

Om deze reden is het belangrijk te benadrukken dat deze connectie geworteld ligt in de Bijbelse profetieën. Het zou niet wenselijk zijn de Joodse claim op het land Israël te baseren op de Balfour Verklaring of internationale akkoorden van de afgelopen eeuw, want deze akkoorden kunnen door andere akkoorden worden vernietigd. Uiteindelijk is de VN Israël meestal niet gunstig gestemd. Ook is niet voldoende te beweren dat de Joden eens geleefd hebben in het land. Zouden de Indianen dat dan ook niet doen in het geval van Amerika?

Wanneer de Bijbelse profetieën dienen als basis voor de Joodse claim dat zijn veel andere argumenten effectief in het versterken van de positie. Zonder die Bijbelse claim kunnen de niet-Joden makkelijk het eigendom van de Joden weerleggen.

God heeft Israël geholpen in defensieve oorlogen. Moet Israël het land dan weggeven? Is het juist een Goddelijk geschenk te verachten?

Om het probleem op te lossen moet Israël heel het land bevolken

Om het probleem op te lossen moet Israël onmiddellijk het hele land bevolken. Overal waar open ruimte is in Judea, Samaria, Gaza en de Golan Hoogvlakte, moeten Joden komen wonen. Er is geen noodzaak de Arabieren te verplaatsen; er is genoeg leeg land. Het idee hier achter is om een realiteit te scheppen. Wanneer Joden zich er vestigen dan is het voor iedereen duidelijk dat Israël Joods land is. Israël moet de balans ten gunste van de Joden maken ten opzichte van de Arabieren. Wanneer er eenmaal voldoende nederzettingen zijn is de klok niet meer terug te draaien. De Arabieren buiten Israël zullen zich realiseren dat de grenzen niet worden verlegd. En de Arabieren binnen Israël zullen begrijpen dat hun toekomst bestaat uit samenleven met de Joden en niet tegen hen te vechten.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensHet Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religieus perspectief. Het betreft de visie van de inmiddels…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…
Israëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenVanwege de diepe haat die Arabieren tegen Israël koesteren, zijn veel Arabieren bereid om terroristische activiteiten te…

Israëlisch-Arabisch conflict: Rol VS en rest van de wereldIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol VS en rest van de wereldHet is moeilijk te geloven, maar het gebeurt. Het belangrijkste VS belang in de Arabische landen is olie geweest. En toc…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…
Bronnen en referenties
  • Chabad
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 03-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.