nieuws uitgelicht

Donald Trump – President van Amerika – Februari 2017

Donald Trump – President van Amerika – Februari 2017 Donald Trump is nog maar twee weken president of hij maakt al ruzie met de media en spreekt waarschuwend naar andere grootmachten. Trump toont zich gevoelig voor kritiek en bij elke kritische noot slaat hij keihard terug. Hij verklaart (sommige) media de oorlog en boycot mainstream media zoals CNN omdat ze feiten blootleggen die hem niet welgevallig zijn. De president van Amerika houdt ook de televisieserie The Apprentice in de gaten, de realityshow die hij in 2004 en de jaren daarna presenteerde, totdat hij zich in 2015 kandidaat stelde voor het presidentschap. Hij werd er een bekende televisiester door. In 2017 neemt Arnold Schwarzenegger de presentatie over. Trump voelt zich niet te groot om Schwarzenegger te kakken te zetten.
Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De tweede maand van het presidentschap van Trump


President Donald Trump in Washington D.C. - Februari 2017

De voortvarendheid van de eerste elf dagen van zijn regering zet Donald Trump door in de maand februari. Op Trumpiaanse wijze geeft hij invulling aan het presidentschap, waarbij hij zijn eigen spoor trekt, voorbijgaand aan tradities en goede gebruiken.

Alec Baldwin en Melissa McCarthy

Acteur Alec Baldwin zet al maanden een karikatuur van Donald Trump neer en Melissa McCarthy voegt daar in februari Trumps woordvoerder Sean Spicer aan toe. Ze laat hem voortdurend 'alternatieve feiten' riposteren. De twee acteurs treden op in de veel bekeken talkshow Saturday Night Live van NBC en de scetches worden door miljoenen mensen mensen bekeken op YouTube. Nederlandse praatprogramma's gebruiken de grappige beelden regelmatig.

1 februari 2017

Rechter Supreme Court

Trump maakt de naam van de nieuwe rechter voor het Supreme Court bekend. Na het overlijden van de conservatieve rechter Antonin Scalia, in februari 2016, moet er een nieuwe worden benoemd. Dat wordt de conservatieve Neil Gorsuch. Trump maakt er een show van à la The Apprentice, de reality-serie waarbij hij als baas van het Trump-imperium een televisiester werd, met een top drie, top twee en uiteindelijk een winnaar. De uitslag is in Amerika live op televisie te volgen. Alle grote Amerikaanse nieuwszenders doen wat Trump vraagt en zenden de bekendmaking live op prime time uit. Gorusch is 49 jaar oud en daarmee een van de jongste rechters ooit benoemd.

Oorlog met de media

Trump verklaart de oorlog aan CNN. Hij heeft het niet op meerdere media, maar CNN krijgt er extra van langs. Vanuit het Witte Huis gaan geen woordvoerders naar deze nieuwszender. Trump noemt het keihard 'Fake News Network' en boycot de zender.

Dubbele nationaliteit

Het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden wordt aangepast en biedt meer ruimte voor mensen met twee paspoorten. Het ministerie van Homeland Security vaardigt een nieuwe richtlijn uit waarmee burgers met een dubbele nationaliteit het land wel binnenkomen. Controle blijft onverminderd streng.

Obamacare

Tot deze dag konden mensen zich laten registreren voor de Affordable Care Act, Obamacare. Voorstanders van Obamacare proberen zoveel mogelijk mensen te bewegen zich alsnog aan te melden voor de ziektekostenverzekering.

2 februari 2017

Oorlog tussen Democraten en Republikeinen

Trump haalt een belangrijke overwinning met de beëdiging van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson is een omstreden kandidaat omdat hij hechte banden met Vladimir Poetin zou hebben. De ministerspost Onderwijs is nog vacant en Betsy DeVos is in de race om die minister te worden. Ze laat in aanloop naar haar benoeming blijken niet veel verstand van zaken te hebben, waardoor haar benoeming op losse schroeven staat.

Filibuster en Nuclear option

De Democraten voeren op alle fronten oorlog met de Republikeinen. Ze willen Neil Gorsuch niet als rechter voor het Supreme Court en met een filibuster, een vertragingstechniek door urenlange redevoeringen te houden, de voordracht van de rechter vertragen of blokkeren. Republikeinen kunnen daarop antwoorden met een nuclear option waarmee Gorsuch alsnog benoemd kan worden.

De Senaat, waar de Democraten een minderheid hebben, moet instemmen met de voordracht van de rechter. Met een filibuster kan alleen een meerderheid van 60 senatoren voor een doorbraak zorgen, wat in de praktijk een eindeloos rekken van de discussie inhoudt. De Republikeinen hebben minstens acht Democratische senatoren nodig, want ze hebben zelf 52. De Republikeinen kunnen ook de nuclear option inzetten, waarmee de stemregels gewijzigd worden en een geringe Senaatsmeerderheid van 50+1 volstaat om de aanstelling van de rechter door te drukken. Zowel de filibuster als de nuclear option is een paardenmiddel om een maatregel tegen te houden dan wel door te drukken.

Boycot

Op alle niveaus bestrijden de Democraten en Republikeinen elkaar, waardoor het politieke systeem nog nauwelijks functioneert. Ministers kunnen niet worden benoemd omdat Democraten de stemming boycotten. Republikeinen passen daarop de regels zo aan dat ze de stemmen van de Democraten niet nodig hebben.

Trump Force One

Trump blijkt miljoenen te hebben verdiend aan zijn eigen verkiezingscampagne door zijn Trump Force One te huren met campagnegeld.

Briefing Witte Huis

Er is dagelijks een briefing van het Witte Huis. De nieuwe Generaal Flynn is de Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump. Hij is een omstreden man, die tijdens de briefing Iran de maat neemt voor het houden van een test met een middellange-afstandsraket. “As of today we are officially putting Iran on notice.” Wat hij er precies mee bedoelt wordt niet duidelijk.

3 februari 2017

Diplomatie van President Trump

Amerika stelt sancties in tegen Iran wegens de test met de middellange-afstandsraket. Tevens wordt Israël gewaarschuwd dat de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied moet stoppen, een onderwerp dat 15 februari ter tafel zal komen als Netanyahu naar het Witte Huis komt voor een gesprek met de president.

Rusland wordt ook gewaarschuwd. Zolang de Krim bezet blijft door de Russen blijven de sancties tegen Rusland gehandhaafd. Trump is moeilijk op diplomatie te betrappen. Binnen twee weken heeft hij frictie met Australië, Mexico, Duitsland, China, Iran en enkele Arabische landen.

Militaire operatie

Trump heeft een militaire operatie in Jemen goedgekeurd, die hij achteraf betitelt als een 'groot succes'. Het blijkt echter een actie te zijn geweest waar nogal wat fout ging. Een 8-jarig Amerikaans meisje en enkele vrouwen kwamen om, drie Navy Seals raakten gewond en een Amerikaanse militair sneuvelde, de eerste onder Trumps presidentschap. De operatie was onder de regering van Obama voorbereid. Obama wilde wachten tot er een maanloze nacht zou zijn om de operatie uit te voeren en gaf zijn akkoord niet. Trump gaf de toestemming wel. De operatie was gericht op het inwinnen van informatie over Al Quaeda in Jemen en op het onderscheppen van computers en mobiele telefoons. Het leek erop dat de Al Quaeda-eenheid de Amerikanen verwachtte; de terroristen begonnen meteen te schieten. De operatie ging meteen al verkeerd met een harde helikopterlanding waarbij drie Amerikanen gewond raakten.

6 februari 2017

Het lijkt erop dat Trump de meest aangeklaagde president van Amerika gaat worden. Na twee weken presidentschap zijn er al vijftig rechtszaken tegen zijn decreten of wegens belangenverstrengeling tegen hem aangespannen.

7 februari 2017

Het verzet tegen het decreet van het inreisverbod, dat door een rechtbank in Seattle tijdelijk is opgeschort, groeit. De federale rechtbank in San Francisco moet een uitspraak doen of het inreisverbod weer moet worden ingesteld. Dat proces neemt enkele dagen in beslag. Drie federale rechters buigen zich op het inreisverbod en horen voor- en tegenstanders aan. Trump en de zijnen willen een einde van de opschorting van het decreet en tegenstanders willen helemaal geen inreisverbod.

Het Witte Huis lekt

Het Witte Huis is zo lek als een mandje. Allerlei informatie sijpelt naar buiten, zoals over het stalenboek voor de gordijnen van de Oval Office. Trump schijnt moeite te hebben zich lang te concentreren en heeft zich, volgens de gelekte informatie, even heerlijk ontspannen met het stalenboek op tafel. Hij heeft uiteindelijk voor gouden gordijnen gekozen, was in de New York Times te lezen. Trump doet het op twitter af als ‘total fiction’.

8 februari 2017

Betsy DeVos

De omstreden Betsy DeVos is beëdigd als minister van Onderwijs. De stemming in de Senaat was 50-50 waarna vice-president Mike Pence de beslissende stem kon geven. Het was de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een minister op die manier benoemd is. DeVos - ze heeft Nederlandse wortels - is omstreden omdat ze voor privéscholen en marktwerking in het onderwijs is.

Factchecking

Er worden factcheckers op Trump zijn uitspraken gezet. Telkens blijkt dat hij het niet nauw neemt met de waarheid. Trump beweert bijvoorbeeld dat de moordcijfers in Amerika de hoogste zijn sinds 47 jaar. Dat is niet waar. In 2015 werden er 4,9 moorden gepleegd op 100.000 inwoners en dat is een van de laagste cijfers sinds 1991. Trump wordt ook wel Pinokkio genoemd.

9 februari 2017

Jeff Sessions is door de Senaat ingehaald als minister van Justitie, ondanks een fel protest van de Democratische senator Elizabeth Warren. Sessions heeft in het verleden racistische uitspraken gedaan en had daarom nooit minister mogen worden, meent Warren.

Ivanka Trump

Warenhuisketen Nordstrom heeft het verbruid bij de president, omdat het bedrijf de kledinglijn van Ivanka Trump uit de winkels heeft gehaald. De president twittert dat hij dat "Oneerlijk" vindt en die tweet is geretweet door het presidentiële Twitteraccount @ POTUS. De jurkjes verkochten niet, zegt Nordstrom. Overigens schuift ook winkelketen T.J. Maxx de kledinglijn van de dochter van de president buiten de deur. Enerzijds roepen tegenstanders van Trump mensen op die winkels te boycotten die Ivanka's jurkjes verkopen en anderszijds roepen voorstanders van Trump mensen op om die winkels te boycotten die de kledinglijnen van dochter Trump niet meer willen verkopen.

Twitter

Trump klaagt op Twitter dat zijn kabinet zo moeizaam tot stand komt vanwege dwarsliggende Democraten. “It is a disgrace that my full Cabinet is still not in place, the longest such delay in the history of our country. Obstruction by Democrats!” Feitelijk klopt de constatering van Trump niet. Amerikaanse kabinetsformaties zijn nooit in twee weken rond. Het duurt vaak weken en soms maanden eer alle ministers op hun plek zitten. Trump is zeker niet een van de snelste: hij heeft nog maar zes van de vijftien ministersposten rond. In zijn kabinet zitten miljardairs en multimiljonairs en het kost veel tijd om die te benoemen. Ze moeten eerst hun bezittingen onderbrengen in een blind trust (wat Trump zelf overigens niet gedaan heeft) en dan moeten hun achtergronden worden onderzocht. Vele van Trumps kandidaat-ministers hebben wijdverspreide commerciële belangen en daarom duren deze procedures lang.

Jacht op illegalen

Trumps jacht op illegalen is begonnen. Niet alleen criminele illegalen, maar iedereen die geen geldige papieren heeft kan rekenen op uitzetting.

10 februari 2017

De federale rechtbank in San Francisco heeft zich uitgesproken voor handhaving van de tijdelijke opschorting van het inreisverbod en de vluchtelingenstop. De president tekende in januari een decreet om het inreisverbod en de vluchtelingenstop mogelijk te maken en wordt nu teruggefloten door de rechtbank. Trump gaf meteen te kennen dat hij de juridische strijd wil voortzetten.

Kernwapens

Tussen Amerika en Rusland bestaat het START-verdrag dat het aantal kernwapens terug moet brengen. Trump twijfelt of hij dat verdrag moet verlengen. Uit het Witte Huis is inhoud van het telefoongesprek tussen Trump en Poetin gelekt. De Amerikaanse president had zich voorafgaand aan dit gesprek niet laten informeren door de National Security Council, wat gebruikelijk is voor een gesprek met de Russische leider. Trump had geen kennis over het START-verdrag en moest tijdens het telefoontje aan zijn adviseurs vragen waar het over ging.

“Go buy Ivanka’s stuff!”

Het Witte Huis maakt reclame voor producten van Ivanka Trump. Trump zelf twittert erover en Kellyanne Conway, zijn adviseur, roept tijdens een Fox News-uitzending op om Ivanka’s kleding te kopen: “Go buy Ivanka’s stuff!" Werknemers in federale overheidsdienst mogen het Witte Huis niet gebruiken als reclameplatform. Jason Chaffetz, Republikeinse voorzitter van het Oversight Committee heeft bij de Office of Government Ethics al een klacht tegen Conway ingediend.

Zogenaamde rechter

De door Trump voorgedragen rechter Neil Gorsuch, heeft kritiek op Trumps weinig respectvolle benaming van 'zogenaamde rechter’ in een tweet van de president. Trump noemde rechter James Robart “so-called judge” vanwege de tijdelijke blokkade op het inreisverbod dat Trump had uitgevaardigd. Gorsuch benoemde zijn kritiek in een ontmoeting met Democratische senator Blumenthal, die de uitspraken naar buiten bracht. Met toestemming van Gorsuch, overigens. Trump reageert meteen via Twitter door twijfel over Blumenthal te zaaien.

13 februari 2017

Sean Spicer

Spicer geeft elke dag rond het middaguur een persbriefing, die op de landelijke nieuwszenders live wordt uitgezonden. Na drie weken Trump wordt de briefing van Spicer door miljoenen mensen bekeken en verslaat het persmoment de soapserie The Bold and the Beautiful in kijkcijfers. Spicer is een dankbaar object voor Melissa McCarthy; zij voert hem op in haar sketch als een man die zijn woede niet kan beheersen.

Impeachment

Trumps is nog maar net drie weken president van Amerika of het woord 'impeachment' circuleert al, het begrip dat de afzettingsprocedure inluidt. Wat de eerste stap in een lange procedure kan zijn is de 'resolution of inquiry'.

Hysterie uit Oval Office

Schrijver, politiek blogger en journalist bij New York Magazin Andrew Sullivan gooit de knuppel in het hoenderhok door op CNN te verkondigen dat Trump gestopt moet worden. Hij vertelt zoveel leugens en komt, zelfs als vanuit verschillende kanten bewijzen komen dat zijn uitspraken bezijden de waarheid zijn, niet terug op zijn uitspraken, dat Sullivan het gevaarlijk vindt worden. Er komt hysterie uit het Oval Office, zegt hij. Sullivan zegt dat iedereen kan zien dat de president mentaal instabiel is en incompetent is als president. De pers moet dit aan de kaak stellen en Amerika moet het niet langer ontkennen. Sullivan: "Stop dit!"

14 februari 2017

Michael Flynn - de eerste kop die rolt

Binnen een maand van Trumps presidentschap rolt de eerste kop van zijn team. Michael Flynn blijkt niet te handhaven als Nationale Veiligheidsadviseur. De Washington Post onthulde dat Flynn eind december 2016 een gesprek heeft gehad met de Russische ambassadeur in Washington over de sancties tegen Rusland. Flynn was toen nog geen adviseur van de president en heeft daarmee voor zijn beurt gesproken. In dit geval gaat het om een overtreding van de Logan Act, waarin staat dat het burgers verboden is om te onderhandelen met landen waarmee Amerika onenigheid heeft. Door zijn inmenging is Flynn kwetsbaar geworden voor chantage door Rusland. Flynn geeft toe dat hij de president-elect verkeerd heeft voorgelicht over zijn contact met de Russische ambassadeur en levert zijn ontslagbrief in. Of Fynn in opdracht van Donald Trump handelde is niet boven tafel gekomen.

Canada

Premier Justin Trudeau van Canada was in het Witte Huis op bezoek bij Donald Trump. De Canadees is de tegenpool van Trump in onderwerpen als homohuwelijk, klimaatverandering en vluchtelingenbeleid. Het kabinet van Trudeau heeft evenveel mannen als vrouwen terwijl dat van Trump uit voornamelijk blanke mannen bestaat met maar twee vrouwelijke ministers. Trudeau zet in op het handhaven van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA waarover Trump opnieuw wil onderhandelen.

Schending van veiligheidsprotocol

Trump doet een partijtje golf met de Japanse premier Abe. Tijdens dit bezoek aan Trumps luxe resort Mar-a-Lago komt aan het licht hoe slecht de president zich aan de veiligheidsprotocollen houdt. Het resort is een commerciële club, waar niet alleen Trump verblijft. De president gebruikt het als zijn winterpaleis. Het wordt daarom sinds zijn presidentschap ook wel Winter White House genoemd. De president dineert er met Abe, omringd door andere gasten. Als er een internationale crisis uitbreekt omdat Noord-Korea een test doet met een lange-afstandsraket, overleggen de Japanse en Amerikaanse presidenten midden in de eetzaal met hun adviseurs. Aan tafel waar ook betalende dinerende gasten zitten worden documenten met de zaklampen van telefoons bijgelicht. Beelden daarvan werden door diverse gasten op social media platforms gezet, voorzien van commentaar. Het veiligheidsprotocol werd bruut geschonden toen een veiligheidsmedewerker van Trump met de football, ofwel het koffertje met de nucleaire codes, zich liet fotograferen door een van de gasten waarna de foto op Facebook werd gezet.

15 februari 2017

Washington Post, CNN en New York Times maken er werk van om schandelijke praktijken van de president of de mensen om hem heen bloot te leggen. De media publiceren onder meer over de contacten die er tijdens de verkiezingscampagne zijn geweest tussen Team Trump en de Russen. De Senaat heeft daar al een onderzoek naar ingesteld. Ook komt er een congresonderzoek naar de Russische hackactiviteiten tijdens de verkiezingscampagne.

16 februari 2017

Vice-admiraal Roger Harward is gevraagd als opvolger van ontslagen Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Harward is 60 jaar oud en een voormalige NAVY Seal. Hij diende als vice-commandant van Central Command onder James Mattis, die in het Kabinet van Trump minister van Defensie. Roger Harward vroeg bedenktijd en bedankte voor de eer. Trump moet op zoek naar een andere kandidaat voor de post.

Media

De oorlog tussen Trump en sommige media gaat onverminderd door. De president noemt de pers die de schandalen rond Flynn boven tafel haalde "fake media" en zelfs "very fake media." De media baseren voor een deel hun verhalen op informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten, wat betekent dat de inlichtingendiensten lekken; een zware overtreding van de wet.

Minister van Arbeid

Andrew Puzder stond op de nominatie om minister van Arbeid te worden, maar hij heeft zich teruggetrokken toen aan het licht kwam dat hij een illegale immigrant had ingehuurd als huishoudelijke hulp. Een kwestietje mishandeling van zijn vrouw kwam daar nog eens bovenop. Puzder is de eerste kandidaat-minister die zelf zegt niet meer beschikbaar te zijn voor de positie.

17 februari 2017

Milieu

De president heeft een nieuwe milieuresolutie ondertekend die een serie milieuregels schrapt voor de kolenindustrie. De strengere milieuregels waren door voorganger Obama ingesteld. Bepaalde kolenmijnen mogen met die nieuwe regels weer vervuild afvalwater in de rivieren lozen. Trump belooft tevens nog meer milieubeperkingen voor de voor de energiesector te schrappen. Over de erfenis van zijn voorganger is Trump duidelijk: “I just want you to know I inherited a mess.”

Alternative-reality

Trump geeft een persconferentie aan de White House-correspondenten en gaat helemaal los op de leugenachtige pers. Als hij door een reporter wordt geconfronteerd met feitelijke onjuistheden verontschuldigt hij zich door te stellen dat dit de cijfers waren die hij had gekregen, om vervolgens de pers uit te maken voor leugenaars. De pers verslaat de persconferentie en meent dat Trump in 'Trumpland' leeft en in een 'alternative-reality' verkeert. The New Yorker besluit zijn verslag van de persconferentie met: "Wow! He really is a nut."

20 februari 2017

Scott Pruitt

Scott Pruitt is benoemd als baas van het Environmental Protection Agency (EPA), de organisatie die zich bezighield met klimaatverandering onder het bewind van president Obama. Pruitt moet eigenlijk niet zoveel van de EPA hebben en vindt dat het milieu-agentschap is doorgeslagen. Bij die organisatie staat hij nu zelf aan het roer.

Campagne 2020

Trump heeft de papieren voor zijn herverkiezing in 2020 al ondertekend. Nog nooit deed een zittende president dat zo kort na de inauguratie. Meestal wordt dit halverwege de termijn gedaan.

Zweden

Trump hield een bijeenkomst in Florida en daar noemde hij onder meer Zweden, alsof daar een aanslag was gepleegd. Hij zei: “We moeten ons land veilig houden. Kijk eens wat er in Duitsland is gebeurd. Kijk eens wat er gisteravond nog in Zweden gebeurde. Zweden? Kunnen jullie het geloven?” Maar in Zweden was niets gebeurd, zodat de Zweedse ambassadeur in Amerika de president om opheldering vroeg. Het bleek dat Trump iets op Fox News had gezien over gestegen criminaliteit na grotere instroom van vluchtelingen. Er was verwarring alom en verkeerde interpretaties van feiten; waar Trump op doelde klopte feitelijk niet.

Vijand

De Amerikaanse president heeft de media uitgeroepen tot “vijand van het Amerikaanse volk”. Uit alle hoeken wordt gereageerd op de toon en sfeer van Trumps uitspraken, redevoeringen en persconferenties. Zelfs Republikeinen als John McCain is kritisch over de president: “Dat is hoe dictators beginnen.”

21 februari 2017

Nationale Veiligheidsadviseur

Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster aangesteld is de nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur, na het ontslag van Michael Flynn. McMaster is een uitgebreid gedecoreerde militair die bekend staat als een briljante militaire strateeg en een onafhankelijk denker.

Eerder waren vice-admiraal Harward en oud-generaal David Petraeus voor de functie in beeld, maar beide mannen wilden niet.
McMaster staat een stevige aanpak van Rusland voor.

Antisemitisme

Op 20 en 21 februari werden 24 joodse centra ontruimd wegens bommeldingen. Het was in alle gevallen loos alarm, maar de zorgen in de joodse gemeenschap nemen toe. Ook werden er graven vernield op een joodse begraafplaats. First daughter Ivanka, getrouwd met een joodse man en tot het jodendom bekeerd, riep op tot religieuze tolerantie. Toen een joodse journaliste aan Trump vroeg wat hij van plan is tegen het groeiende antiantisemitisme te doen, ging het antwoord alleen over Trump en niet over zijn acties. Hij kapte de journaliste af en ze: “Number one, I am the least anti-semitic person that you’ve ever seen in your entire life. Number two, I’m the least racist person.” Er is groeiende kritiek op het feit dat het Witte Huis de antisemitische bedreigingen niet duidelijk veroordeelt. Pas op 22 februari komt Trump met een opmerking: “De antisemitische dreigingen tegen onze joodse gemeenschap en instellingen zijn verschrikkelijk en pijnlijk. Het is een trieste constatering dat we nog veel werk moeten verrichten om haat, vooroordelen en kwaadaardigheid uit te roeien.” Het Anne Frank Center for Mutual Respect noemt de uitspraak van Trum “Too little, too late.” En: “De plotselinge erkenning van de president is niet meer dan een pleister voor het kankergezwel van antisemitisme waarmee onze regering is besmet. Vergis je niet: het antisemitisme van deze regering is het ergste dat we ooit gezien hebben van een Amerikaanse regering.”

22 februari 2017

Amerika krijgt onder Trump 10.000 extra opsporingsambtenaren en 5.000 extra grensbewakers die de illegalen moeten uitzetten, te beginnen bij illegalen die een misdrijf hebben gepleegd. Als er illegalen worden opgepakt zonder crimineel dossier, dan worden ook zij onder Trump uitgezet. Illegalen zijn daarmee in wezen vogelvrij.

Watergate

De rumoerige eerste weken van de Trump Administration brengen het woord 'Watergateschandaal' naar boven, het politieke schandaal in de jaren 70 dat journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward blootlegden en dat president Nixon de kop kostte. Het boek “All the president’s men” van Bernstein en Woodward verhaalt over de schandalen en onthullingen. Het boek is verfilmd met Dustin Hoffman en Robert Redford als de beide journalisten. Is wat er begin 2017 in het Witte Huis gebeurt vergelijkbaar met wat er in de jaren 70 gebeurde? De media, en dan vooral New York Times, Washington Post en CNN, zitten bovenop Trump om mogelijke schandalen te onthullen.

23 februari 2017

Maatregelen, door Obama ingevoerd, die transgenders in openbare scholen beschermden, zijn door Trump met één pennestreek afgezwakt of afgeschaft. Een van die maatregelen gaat over het kiezen van een toilet door een transgender die bij zijn of haar genderidentiteit past. Dat mag nu bijvoorbeeld niet meer. Minister Devis van onderwijs was tegen afschaffing, maar minister Sessions van justitie was juist voor. Trump koos voor Sessions' kijk op de zaak. Tijdens zijn verkiezingscampagne sprak Trump zich juist uit tegen de zogenaamde Bathroom laws, die mensen dwingen die wc te kiezen die bij het geslacht hoort waarmee ze geboren zijn. Trump was tegen die wetten, maar als president is hij er weer voor.

Onwaarheden

De Washington Post telt de onwaarheden van Trump in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap. In de eerste 34 dagen telde de krant 133 valse of misleidende claims, meestal over immigratie (34 berichten). Aan de andere kant worden er ook foute berichten over Trump in de kranten gepubliceerd. De Washington Examiner houdt dat bij en telde er tientallen sinds de inauguratie. Het gaat dan om berichten die overgehyped, incompleet, half-waar of gewoon onjuist waren.

28 februari 2017

Trump gaat meer uitgeven aan Defensie en fiks bezuinigen op het Environmental Protection Agency (EPA), blijkt uit de voorlopige begroting. Deze maatregelen werken de staatsschuld niet weg, zoals Trump tijdens de verkiezingscampagne had beloofd.

Correspondents' Dinner

Trump gaat niet naar het Correspondents' Dinner, het jaarlijkse evenement van het Witte Huis waar de president en politiek journaille elkaar ontmoeten en met een grap en grol de maat nemen. Vice-president Pence en chef-staf Reince Priebus komen in de plaats van de president. Trump noemt de media de vijand van het volk en zei op de conservatieve CPAC-conferentie: “We’re going to do something about it.” Hij voegde meteen de daad bij het woord door bij een persbriefing reporters van CNN, de New York Times, Politico, BuzzFeed News en de Los Angeles Times de toegang te ontzeggen met de reden dat de zaal vol was. Dat bepaalde media wordt buitengesloten is nog nooit eerder in het Witte Huis gebeurd. Uit solidariteit bleef ook de journalist van persbureau AP weg.

Lekken

Het Witte Huis gaat op zoek naar de lekken. Eigen medewerkers lekten informatie naar de pers over de chaos die er in het Witte Huis zou heersen. Sean Spicer gaat de medewerkers controleren.

Bijzonderheid tijdens de Trump Administration

The Terminator versus Trump
Amerika kent een jaarlijks National Prayer Breakfast. Bij deze gebedsbijeenkomst spreekt de president. Gebruikelijk is dat er dan verzoenende woorden klinken, maar Trump doet het anders. Zoals alles bij Trump anders is. De president roept op om te bidden voor de reality-show op televisie The Apprentice, waar Trump een televisiester mee werd. De nieuwe serie die in 2017 loopt heet 'The Celebrity Apprentice', met acteur Arnold Schwarzenegger als presentator. De kijkcijfers zijn bij Schwarzenegger niet zo hoog als van 2004 tot 2015 bij Trump. Bij de National Prayer Breakfast zegt de president: “I want to just pray for Arnold if we can, for those ratings,” "Laten we bidden voor Arnold, vanwege de kijkcijfers."

Schwarzenegger, The Terminator, reageert ad rem. “Hee Donald, ik heb een goed idee. Waarom verwisselen we niet van baan. Jij gaat weer terug naar televisie, omdat je een expert bent in kijkcijfers. Ik neem jouw baan … en dan kunnen mensen weer rustig gaan slapen.”

Legenda
A. White House
B. Mar-a-Lago

Lees verder

© 2017 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Checks and balancesChecks and balancesDe Amerikaanse politiek is nogal complex. Met het House of Representatives, The Senate, Supreme Court, president en vice…
Women’s March on Washington – demonstratie met pussyhatsWomen’s March on Washington – demonstratie met pussyhatsEen dag na de inauguratie van Donald Trump als president van Amerika, 20 januari 2017, hielden vrouwen een Women’s March…
Impeachment - afzetting van de president van AmerikaImpeachment - afzetting van de president van AmerikaDe president van Amerika is een machtig man (de eerste vrouwelijke president moet nog gekozen worden), maar hij kán word…
Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo is op 13 maart 2018 tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (VS) benoemd. Hij volgt Rex…

Verkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenVerkiezingen 2017: stemgedrag eerdere jaren & achtergrondenIn Nederland wordt het stemgedrag van stemgerechtigde burgers vastgelegd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CB…
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie doet aan deze verk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Vadon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Arjen van der Horst - Trump Daily - woensdag 1 februari
 • Arjen van der Horst - Trump Daily - donderdag 2 februari
 • Arjen van der Horst - Trump Daily - vrijdag 3 februari
 • https://twitter.com/realDonaldCntxt
 • http://www.nbc.com/the-celebrity-apprentice Geraadpleegd op 5 februari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Apprentice Geraadpleegd op 5 februari 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Filibusteren Geraadpleegd op 5 februari 2017
 • https://www.nbc.com/saturday-night-live/cast/alec-baldwin-57921/impersonation/donald-trump-285097 Geraadpleegd op 5 februari 2017
 • Trump Daily - maandag 6 januari
 • Trump Daily - maandag 7 januari
 • Trump Daily - woensdag 8 februari
 • Trump Daily - donderdag 9 februari
 • Trump Daily - vrijdag 10 februari
 • Trump Daily - maandag 13 februari
 • https://www.youtube.com/watch?v=SyCAxYbYUdk geraadpleegd op 13 februari 2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Sullivan geraadpleegd op 13 februari 2017
 • Trump Daily - dinsdag 14 februari
 • https://www.bright.nl/nieuws/politici-erg-bezorgd-over-trumps-telefoongebruik geraadpleegd op 14 februari 2017
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/streep-door-obama-s-gedoogbeleid-trumps-jacht-op-illegalen-begint~a4461570/ geraadpleegd op 14 februari 2017
 • Trump Daily - woensdag 15 februari
 • Trump Daily - donderdag 16 februari
 • Trump Daily - vrijdag 17 februari
 • http://www.politico.com/story/2017/02/trump-press-conference-first-month-235121 geraadpleegd op 17 februari 2017
 • http://www.newyorker.com/news/john-cassidy/donald-trumps-alternative-reality-press-conference geraadpleegd op 17 februari 2017
 • https://en.wikipedia.org/wiki/H._R._McMaster geraadpleegd op 17 februari 2017
 • Trump Daily - maandag 20 februari
 • Trump Daily - dinsdag 21 februari
 • Trump Daily - woensdag 22 februari
 • Trump Daily - donderdag 23 februari
 • Trump Daily - maandag 28 februari
 • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Donald Trump – President van Amerika – Februari 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Special: VS
Bronnen en referenties: 32
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!