Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020

Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020 Eind april 2015 maakte Bernie Sanders bekend dat hij het voornemen had zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen vonden plaats in november 2016. Op 26 mei 2015 ging zijn campagne van start en gaat Sanders officieel de strijd aan met andere presidentskandidaten, waaronder Hillary Clinton. Een strijd die kansloos leek, maar onverwachte uitkomsten kende. Na wat uitliep op een tweestrijd moet Bernie Sanders zijn meerdere erkennen in Clinton als de democratische presidentskandidaat. In februari 2019 kondigt hij aan zich voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020 wederom kandidaat te stellen. Welke voetsporen heeft Bernie Sanders al nagelaten in de Amerikaanse politiek tijdens zijn loopbaan? Wat zijn de standpunten waar Sanders zich hard voor maakt?

Inhoud


Politieke loopbaan

Bernard Sanders komt op 8 september 1941 ter wereld in New York. Al vroeg wekt de politiek zijn interesse en Bernie gaat dan ook politieke wetenschappen studeren. In 1964 studeert hij af aan de universiteit van Chicago. Als student is hij actief bij de burgerrechtenbeweging en vredesbewegingen die de Vietnamoorlog afwijzen. Na zijn afstuderen oefent hij diverse beroepen uit, zo is hij onder andere documentairemaker en schrijver. Zijn politieke carrière begint in 1971, als hij zich aansluit bij de Liberty Union Party. In 1972 en 1976 stelt hij zich namens deze partij kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Vermont, hij wordt echter niet gekozen. Daarnaast stelt hij zich in 1972 en 1974 kandidaat voor de Amerikaanse senaat, maar ook dit loopt niet uit op succes. In 1979 trekt hij zich terug uit de partij en gaat ander werk uitvoeren.

In 1981 wordt Bernie Sanders gekozen tot burgemeester van Burlington, de grootste stad van de staat Vermont. Hij wordt maar liefst drie keer herkozen en is zelf van mening dat het feit dat hij zich als socialistische democraat presenteert hieraan bijdraagt. In 1989 stelt hij zichzelf na vier termijnen niet meer verkiesbaar en komt er een einde aan het burgemeesterschap. In 1990 wint hij na verkiezingen een zetel in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden. Bernie Sanders is niet aangesloten bij een politieke partij en is hiermee één van de weinige politici die als onafhankelijke volksvertegenwoordiger verkozen werd tot het Huis van Afgevaardigden. Sanders behoudt zijn zetel als afgevaardigde van het district Vermont zestien jaar.

In 2006 bemachtigt Bernie Sanders een plek in de Senaat namens de staat Vermont. Ondanks dat hij onafhankelijk is en dus niet tot een partij behoort, heeft hij een overeenkomst met de democraten en komt hun stemgedrag vaak overeen. In april 2015 maakt hij dan ook bekend dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap namens de Democratische Partij. Om werkelijk kans te maken op een plek in het Witte Huis moet hij echter wel eerst de strijd aangaan met andere democraten, waaronder Hillary Clinton.

Kandidatuur Amerikaanse verkiezingen 2016

Op 26 mei 2015 gaat de campagne van Bernie Sanders officieel van start in de stad Burlington, waar hij acht jaar burgemeester is geweest. Sanders financiert zijn campagne door middel van kleine donaties van individuen, en niet met behulp van miljoenendonaties van machtige personen die zo hun invloed uit willen oefenen op de Amerikaanse politiek. Eind 2015 heeft Sanders al 73 miljoen dollar ingezameld waar meer dan een miljoen Amerikanen hun bijdrage aan hebben geleverd. Sanders maakt tijdens zijn campagne veel gebruik van sociale media. Hij zet deze media in om meer bekendheid te vergaren en de Amerikanen kennis te laten maken met zijn standpunten. Evenementen rondom zijn campagne trekken vaak veel publiek.

Standpunten

De reden waarom Sanders de financiering laat afhangen van donaties van individuen is tegelijkertijd één van zijn belangrijkste politieke standpunten. Bernie Sanders uit regelmatig zijn afkeer tegen de macht van het grote geld. Volgens Sanders is het Amerikaanse systeem corrupt en wordt Washington teveel beïnvloed door een selecte groep rijke mensen. Hij is dan ook van mening dat de democratie hersteld moet worden en het grote geld uit de politiek moet verdwijnen. Ook wil hij Wall Street hervormen. Een ander standpunt van Sanders dat hierop aansluit is dat hij de inkomensongelijkheid in het land terug wil dringen. Er moet een economie ontstaan die meer banen voor de Amerikanen creëert.

Daarnaast heeft Sanders nog vele andere opvattingen over hoe hij de Amerikaanse politiek wil leiden. Zo is het bestrijden van klimaatverandering in Amerika en de rest van de wereld een belangrijk punt op zijn agenda. Ook pleit hij, in tegenstelling tot Donald Trump, voor een humaan immigratiebeleid. Zoals Sanders zelf zegt: “We are a nation of immigrants.” Evenzeer is Bernie Sanders een voorstander voor gelijke rechten voor homoseksuelen en zegt hij ook op te willen komen voor de rechten van vrouwen in het land. Tot slot heeft Sanders de 'Rebuild America Act' voorgesteld. Met dit voorstel wil hij binnen vijf jaar de infrastructuur van Amerika moderniseren. Met zijn standpunten heeft Bernie Sanders, ondanks zijn hoge leeftijd, veel steun van jonge kiezers. Vanuit zijn achterban ontstaat dan ook de slogan 'Feel the Bern'.

Rivaliteit Clinton

De toenemende populariteit van Sanders leidt tot scherpe debatten tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Zo valt socialist Sanders Clinton aan op het feit dat zij honderdduizenden dollars heeft binnengehaald met lezingen voor de banken- en gezondheidssector, sectoren waarin Clinton zegt te pleiten voor veranderingen. De toespraken waarvoor ze het geld kreeg wilt zij niet openbaar maken. Ook heeft Hillary Clinton verschillende grote sponsoren die haar campagne financieren, in tegenstelling tot Sanders. Door op dit soort punten zijn gelijk te behalen weet hij kiezers op zijn hand te krijgen. Daarnaast doet Clinton met regelmaat tegenstrijdige uitspraken. Zo vraagt zij zich in maart 2016 hardop af waar Bernie Sanders was toen zij in 1993 en 1994 lobbyde voor de gezondheidszorg. Uit beelden die hierna opduiken blijkt echter dat Sanders letterlijk achter haar gestaan heeft en haar steunde. Clinton stuurde zelfs een kaartje waarin ze hem hiervoor bedankte. Veel Amerikanen vragen zich na deze gebeurtenis af hoe dit haar heeft kunnen ontglippen en waarom zij deze uitspraak heeft gedaan. Ook steunde Hillary de oorlog in Irak en was zij tegen het homohuwelijk. Dit zijn standpunten waarop zij is teruggekomen om de kiezers voor zich te winnen. Bernie Sanders is wat dat betreft standvastiger en dat levert hem kiezers op.

Daarnaast delen de twee zeer uiteenlopende meningen wat betreft de gezondheidszorg. Clinton is een groot voorstander van het voortzetten van de ObamaCare. Sanders wijst echter op het feit dat ondanks de invoering van deze wet tientallen miljoenen Amerikanen nog steeds niet verzekerd zijn en dat zij teveel betalen voor de zorg. Sanders heeft dan ook een eigen plan opgesteld waarmee hij het verzekeringsstelsel wil vernieuwen.

Peilingen en voorverkiezingen

Als Bernie Sanders zijn campagne in mei 2015 start worden hem weinig kansen toegedicht. Hillary Clinton is de populairste kandidaat onder de Amerikaanse kiezers. Tegen het einde van 2015 begint Sanders echter aan zijn inhaalslag. Langzamerhand stijgt hij in de opiniepeilingen, zo heeft hij in de staat Vermont vele kiezers achter zich. In januari 2016 blijkt dat Sanders zijn concurrent Clinton voorbij is geschoten in de peilingen voor de staat Iowa. Sanders gaat met 51 procent van de stemmen aan de leiding. De peilingen van Iowa zijn belangrijk aangezien dit de staat is waar op 1 februari 2016 de eerste voorverkiezingen plaatsvinden. Bernie Sanders is niet langer een outsider. Landelijk heeft Clinton volgens de peilingen echter nog steeds de meeste steun van kiezers, maar de kans op een overwinning voor Sanders lijkt steeds minder onwaarschijnlijk te worden.

Uitslagen voorverkiezingen

Na de voorverkiezingen in Iowa blijkt dan ook dat Bernie Sanders en Hillary Clinton vrijwel gelijk opgaan. Clinton heeft een minimale voorsprong behaald, maar roept geen zege uit. Op 9 februari 2016 vinden de tweede voorverkiezingen plaats, ditmaal in de staat New Hampshire, buurtstaat van Vermont. Waar het bij de voorverkiezingen in Iowa gelijk opging blijkt dat Bernie Sanders na het tellen van de stemmen in New Hampshire een grote overwinning heeft behaald. Met maar liefst 60 procent van de stemmen gaat hij aan kop tegenover Clinton met 38,4 procent van de stemmen. De derde voorverkiezingen vinden op 20 februari 2016 plaats in de staat Nevada, waar ditmaal alleen de democraten naar de stembus trekken. Clinton kent veel steun in deze staat en gaat dan ook met de winst aan de haal: ze behaalt 53 procent van de stemmen tegenover 47 procent van Sanders. Op 27 februari zijn de volgende voorverkiezingen in South Carolina, deze verkiezingen worden opnieuw gewonnen door Hillary Clinton, deze keer met een ruime winst. Op 1 maart 2016 volgt Super Tuesday, dit is de dag waarop in elf staten (en in Amerikaans-Samoa) de democraten mogen stemmen. In de peilingen staat Clinton in de meerderheid van de staten op een voorsprong. Dit blijkt dan ook uit de uitslagen van Super Tuesday: Clinton wint in zeven staten. Bernie Sanders wint in vier staten, namelijk in Vermont, Colorado, Oklahoma en Minnesota.

Verder verloop verkiezingen

Na Super Tuesday vinden op 5 maart voorverkiezingen voor de democraten plaats in de staten Kansas, Louisiana en Nebraska. Bernie Sanders wint in Kansas en Nebraska en Hillary Clinton in Louisiana. Vervolgens vinden op 6 maart verkiezingen plaats in Maine en ook hier gaat Sanders er met de winst vandoor. Op 8 maart stemmen de democraten in de staten Michigan en Mississippi. Peilingen voorspellen dat Bernie Sanders in beide staten zal verliezen. In Mississippi boekt Hillary Clinton dan ook een ruime overwinning, vooral omdat zij veel steun vindt onder de Afro-Amerikaanse kiezers. In Michigan gaat Sanders er echt zeer verrassend met de winst vandoor. Ondanks dat hij maar twee procent meer stemmen heeft vergaard dan Clinton, is dit toch een grote overwinning te noemen. Zijn volgende slag hoopt Bernie Sanders te slaan bij de verkiezingen van 15 maart 2016, als de belangrijke staten Florida, Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio naar de stembus gaan. Echter, Clinton wint in alle staten. Alleen in Missouri gaan Clinton en Sanders samen aan kop. De kans dat Bernie Sanders er nog met de nominatie vandoor gaat is hiermee nihil geworden. Hillary Clinton richt haar pijlen nu op de strijd met Donald Trump in plaats van Sanders.

Feel the Bern

Bernie geeft echter aan zich niet terug te trekken, er moeten nog veel staten stemmen. Nog altijd heeft hij veel aanhang en stromen de donaties binnen. Dit blijkt ook als Sanders op 22 maart ruime overwinningen boekt in de staten Idaho en Utah. Clinton wint in Arizona. Op 26 maart stemmen de staten Alaska, Washington en Hawaii. Bernie Sanders gaat er in alle drie de staten met de winst vandoor. Om Clinton in te halen moet hij nog een grote slag slaan, maar hij heeft hiermee wel de positie van Hillary op scherp gesteld. Op 5 april 2016 stemmen de democraten in Wisconsin. In de peilingen gaat hij aan kop. De verwachtingen komen uit en Sanders gaat er met 56,5 procent van de stemmen met de winst vandoor. Ook in de staat Wyoming gaat Sanders op 9 april met de winst aan de haal. Op 19 april vinden in New York voorverkiezingen plaats. Voor het eerst sinds een maand wint Clinton, met 58 procent van de stemmen tegenover 42 procent van de stemmen voor Sanders. Toch is de invloed van Sanders op de strijd met Hillary Clinton nog altijd groot. Zo heeft zij, om kiezers van Bernie voor zich te winnen, standpunten van hem moeten overnemen en een aantal eigen standpunten bij moeten draaien.

Clinton op weg naar meerderheid

Op 26 april 2016 vinden de voorverkiezingen plaats in de staten Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island. Sanders wint alleen in Rhode Island. Hiermee neemt de druk op Sanders om zijn campagne te staken toe. Clinton komt steeds dichterbij een meerderheid van gedelegeerden die zij nodig heeft om op de partijconventie in juli rechtstreeks tot democratische kandidaat verkozen te worden. Een kans voor Bernie Sanders op de nominatie voor het presidentschap lijkt vrijwel verkeken. Toch geeft hij aan nog door te gaan met campagne voeren. Op 3 mei gaat de staat Indiana naar de stembus. Ondanks dat Sanders in de peilingen op achterstand staat, wint hij de voorverkiezingen met een verschil van vijf procent. In de toespraak die hierop volgt laat Bernie Sanders weten dat hij nog steeds een kleine mogelijkheid ziet voor een overwinning op Clinton. Op 10 mei vinden de volgende voorverkiezingen plaats in West Virginia. Sanders weet opnieuw een meerderheid van de kiezers achter zich te krijgen en gaat er met de winst vandoor.

Op 17 mei stemmen de democraten in de staten Kentucky en Oregon. Bernie Sanders wint overtuigend in Oregon, met tien procent meer stemmen dan Hillary Clinton. In Kentucky wint Clinton. Echter, het verschil is slechts 0,5 procent. Ondanks de zeges van Sanders, weet hij nog steeds niet genoeg gedelegeerden binnen te halen om de race van Hillary naar het Witte Huis te stoppen. Hiervoor zijn de winstmarges te klein.

Hillary Clinton sleept nominatie binnen

Op 7 juni 2016 vinden één van de laatste voorverkiezingen plaats onder de democraten. In onder andere Californië wordt gestemd. In deze staat zijn maar liefst 475 gedelegeerden te verdelen. Daarnaast zullen nog zes andere staten stemmen. Clinton gaat er in vier van de zes staten met de winst vandoor, onder andere in Californië. Dit houdt in dat Hillary Clinton, met behulp van 'supergedelegeerden', een meerderheid aan stemmen heeft bereikt en waarschijnlijk de presidentskandidaat voor de democraten zal zijn. Ook Barack Obama, tot november 2016 de president van de Verenigde Staten, laat na deze overwinning weten Clinton te steunen. Op 12 juli 2016 laat Bernie Sanders in een officiële verklaring weten zijn verlies te accepteren en Hillary Clinton vanaf nu te steunen. Ook stopt hij zijn campagne. Sanders zegt: 'Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat zij president wordt.' In de week van 25 juli 2016 accepteert Hillary Clinton op de partijconventie van de Democratische Partij in Philadelphia definitief haar nominatie. De strijd van Sanders is gestreden...

Donald Trump wint verkiezingen 2016

Op 8 november 2016 voltrekt zich een scenario dat slechts enkelen incalculeerden: de omstreden kandidaat van de republikeinse partij, Donald Trump, wint de presidentsverkiezingen van Hillary Clinton. Een reactie van Bernie Sanders laat even op zich wachten. Op 10 november brengt hij een verklaring uit waarin hij laat weten dat hij bereid is de samenwerking met Trump aan te gaan als Trump zijn plannen om de levens van werkende gezinnen in Amerika te verbeteren op een serieuze manier nastreeft. Sanders geeft ook aan dat Trump volgens hem de verkiezingen gewonnen heeft omdat de middenklasse op deze manier zijn afkeer van de gevestigde orde in de politiek en media heeft uitgesproken. Een doelgroep die ook Sanders vertegenwoordigde. Een paar dagen later zegt Bernie Sanders dat vier jaar nog lang duren, maar als alles voorspoedig verloopt hij een nieuw kandidaatschap voor de verkiezingen in 2020 niet uitsluit.

Kandidatuur Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

De jaren vliegen voorbij en in februari 2019 is het dan zover. Na maandenlange geruchten maakt Bernie Sanders op 19 februari om half zeven 's ochtends bekend dat hij zich ook in 2020 weer kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen. Op 3 november 2020 zal de nieuwe Amerikaanse president verkozen worden. Eerst moet Bernie Sanders echter nog genomineerd worden tot de democratische presidentskandidaat, die de strijd aan zal gaan met de zittende (republikeinse) president Donald Trump. Hoewel Sanders vlak na de overwinning van Trump nog bereid was de samenwerking aan te gaan, is hij inmiddels een fel tegenstander van de zittende president. Sanders noemt hem een leugenaar, racist, seksist, homofoob en een xenofoob.

Op de eerste dag na zijn bekendmaking weet Sanders al 6 miljoen dollar in te zamelen voor zijn campagne. Dit is het hoogste bedrag sinds Kamala Harris na haar bekendmaking op 27 januari 2019 in één dag 1,5 miljoen dollar inzamelde. Sanders ontving dit geld van maar liefst 225.000 individuele donoren. Deze gebeurtenis lijkt te bewijzen dat Sanders nog steeds veel populariteit onder zijn achterban lijkt te genieten.

Verkiezingscampagne 2020

De campagne van Bernie Sanders voor de verkiezingen van 2020 zal anders verlopen dan de campagne naar aanloop van de verkiezingen in 2016. In tegenstelling tot in 2016 zijn er anno 2019 veel meer progressieve kandidaten in het democratische veld te vinden, erkent ook Sanders. Een ander verschil met de campagne in 2016, is dat Sanders nu daadwerkelijk meedoet om te winnen.

De campagne voor 2020 slaat dan ook een andere toon aan dan die van 2016. Op 2 maart 2019 houdt Bernie Sanders zijn eerste rally in Brooklyn, waar zo'n 13.000 mensen aanwezig zijn. Sanders benadert tijdens zijn eerste speech de strijd met Trump met een persoonlijke noot. Hij benadrukt het verschil tussen hem en de zittende president en betrekt hier zijn jeugd bij. Bernie Sanders groeide op in een arm gezin in Brooklyn, daar waar Donald Trump van jongs af aan al opgroeit in weelde. Dit wordt de nieuwe insteek van zijn campagne: Sanders wilt zichzelf opnieuw introduceren aan het publiek en maakt daarbij gebruik van zijn levensverhaal dat nog maar weinig mensen kennen. Tevens legt hij de nadruk op het feit dat hij verschillende mensen bij elkaar wil brengen in plaats van uit elkaar drijven, zoals Trump doet aldus Sanders.

Begin oktober 2019 volgt het nieuws dat de campagne van Bernie Sanders onverwacht is stilgelegd. Bernie is opgenomen met hartklachten in het ziekenhuis. Sanders is geopereerd en maakt het volgens zijn campagnemanager goed. Hoewel de meeste concurrenten van Bernie Sanders niet veel jonger zijn, is hij wel de oudste kandidaat die een gooi doet naar het presidentschap van 2020. Op 19 oktober 2019 maakt Sanders alweer zijn comeback, hij houdt een bijeenkomst voor zijn achterban in New York City. Hierbij wordt hij geflankeerd door het populaire democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Ocasio-Cortez geeft aan Bernie Sanders te steunen in de strijd om het presidentschap van 2020. De populariteit van de jonge Alexandria is immens en haar achterban bestaat uit veel Amerikaanse jongeren. Of de steun van Ocasio-Cortez aan Bernie Sanders ook daadwerkelijk zal leiden tot meer stemmen voor de senator uit Vermont zal de toekomst uitwijzen.

Standpunten 2020

De standpunten waar Sanders zich anno maart 2019 in zijn verkiezingscampagne voor 2020 heeft uitgesproken verschillen niet veel van zijn politieke standpunten voorheen. Dit is dan ook typerend voor Bernie Sanders, de voormalig burgemeester van Vermont heeft al jaren eenzelfde progressieve mening over bepaalde onderwerpen. Zoals eerder genoemd staat het samenbrengen van mensen in zijn campagne centraal. Ook strijdt Sanders al jaren voor sociale en economische rechtvaardigheid. Voor zijn campagne voor 2020 lijkt hij deze strijd te willen koppelen aan zijn eigen levensverhaal. Sanders wil dan ook de zogenaamde 'miljardairsklasse' aanpakken. Evenals in 2016 is zijn afkeer voor de macht van het grote geld nog steeds groot.

Sanders pleit ook voor het hervormen van de gezondheidszorg, betaald ouderschapsverlof en gratis educatie zodat men gratis naar school en de universiteit kan. Ook houdt hij zich nog steeds bezig met zijn zorgen over het milieu en betere rechten voor arbeiders. Een ander opvallend standpunt van Sanders is dat hij voorstander is van de legalisering van marihuana in de Verenigde Staten, om criminaliteit tegen te gaan. Tot slot pleit Sanders ook voor een hervorming van het immigratiebeleid, abortusrechten voor vrouwen, gelijkheid voor de LGBT-gemeenschap en de erkenning van de zorgen die de 'Black Lives Matter'-beweging uit.

Voorverkiezingen 2020

Of Sanders door zijn vasthoudende achterban daadwerkelijk verkozen gaat worden tot de democratische presidentskandidaat zal blijken na een reeks voorverkiezingen die in iedere Amerikaanse staat plaatsvinden. Op 3 februari 2020 vinden de eerste voorverkiezingen plaats in de staat Iowa. Uit de eerste peilingen in Iowa in januari 2020 blijkt dat Sanders de zogenaamde 'polls' leidt. Hij is populairder in het district dan zijn voornaamste concurrenten Elizabeth Warren en Joe Biden. Ook Pete Buttigieg, Amy Klobuchar en Andrew Yang behoren tot kansrijke concurrenten van Sanders. De uitslag van de voorverkiezingen in Iowa laat echter lang op zich wachten. Door technische problemen moeten alle stemmen met de hand geteld worden. Na een paar dagen is de volledige uitslag bekend. Het is een nek-aan-nek-race tussen Bernie Sanders en Pete Buttigieg. Buttigieg heeft meer gedelegeerden weten binnen te slepen, maar Sanders heeft meer stemmen gekregen van de kiezers. Beiden roepen dan ook hun overwinning uit in Iowa. De uitslag is opvallend, voorheen werd gedacht dat de race zou gaan tussen Sanders, Biden en Warren. Dat de voormalig burgemeester van de stad South Bend Pete Buttigieg ervoor heeft gezorgd dat Warren en Biden de kiesdrempel bijna niet haalden hadden niet veel mensen verwacht.

Op 11 februari vinden de volgende voorverkiezingen plaats in de staat New Hampshire. Hier pakt Bernie Sanders met 26 procent van de stemmen wel de overwinning. Buttigieg volgt met 24 procent van de stemmen op een tweede plek. In Nevada vinden op 22 februari de voorverkiezingen plaats. Hier wint Sanders met een ruime meerderheid van 46 procent van de stemmen. Joe Biden volgt op een tweede plek met 20 procent en Buttigieg met 15 procent van de stemmen op een derde plek. De volgende voorverkiezingen zijn in South Carolina op 29 februari. Hier gaat Joe Biden er met 48 procent van de stemmen met de winst vandoor. Sanders volgt op een tweede plek met 19 procent van de stemmen. Een dag later, vlak voor Super Tuesday, stapt Pete Buttigieg uit de race om het kandidaatschap. Buttigiegs resultaten vielen de laatste voorverkiezingen tegen en hij wil de overige kandidaten meer ruimte geven in het democratische veld. Verwacht wordt dat de meeste aanhangers van de gematigde Buttigieg zich nu achter Joe Biden zullen scharen aangezien de standpunten van Sanders veel progressiever en socialistischer zijn. Niet alleen Buttigieg steunt Joe Biden, ook Amy Klobuchar stapt uit de race en zal campagne voeren voor Biden.

Super Tuesday 2020

Op dinsdag 3 maart is het 'Super Tuesday'. Op deze dag gaan maar liefst veertien staten tegelijk naar de stembus. De grote winnaar blijkt, relatief onverwacht, Joe Biden. Biden wint in maar liefst tien van de veertien staten en dat is opvallend omdat hier ook staten bij zitten waar hij vrijwel geen campagne heeft gevoerd. De overige vier staten schrijft Bernie Sanders op zijn naam. Hoewel Sanders in de meeste staten verliest, schrijft hij wel de staat Californië op zijn naam. Dit is belangrijk want in deze staat zijn veruit de meeste gedelegeerden te winnen. Bernie wint ook in de staten Colorado, Utah en Vermont. Sanders is na deze 'Super Tuesday' dan ook nog zeker niet kansloos. Wel is het duidelijk geworden dat de strijd om de democratische nominatie zal gaan tussen Joe Biden en Bernie Sanders.

Grote verliezer van 'Super Tuesday' is Mike Bloomberg. De miljardair pompte honderden miljoenen in zijn verkiezingscampagne, maar wist in geen enkele staat te winnen. Bloomberg kondigt na 'Super Tuesday' dan ook aan zich terug te trekken als kandidaat en zich evenals Buttigieg en Klobuchar achter Joe Biden te scharen. Op 5 maart staakt ook Elizabeth Warren haar verkiezingscampagne. Warren won in geen enkele staat, ook niet in haar thuisstaat Massachusetts.

Vervolg na Super Tuesday 2020

Op 10 maart vinden de volgende voorverkiezingen plaats in de staten Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota en Washington. Joe Biden gaat er in Idaho, Michigan, Mississippi en Missouri met de winst vandoor. North Dakota wordt gewonnen door Bernie Sanders en in Washington is het een nek aan nek race tussen Biden en Sanders. Vooral in Michigan waren veel gedelegeerden te winnen. Joe Biden heeft een flinke slag geslagen en hoewel Bernie begon als front-runner is de kans dat hij de democratische genomineerde zal worden erg klein geworden. Na de uitslag maakt Sanders bekend zijn campagne nog niet te staken. Hoewel hij erkent dat hij er niet goed voor staat, wil Bernie op 15 maart nog eenmaal het debat aangaan met Biden. Dit is de eerste keer dat de twee concurrenten tegenover elkaar staan. Op 17 maart zijn de volgende voorverkiezingen in de staten Arizona, Florida, Illinois en Ohio. De verkiezingen in Ohio worden verplaatst naar juni in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De verkiezingen in Arizona, Florida en Illinois gaan wel door. In alle drie de staten gaat Joe Biden er met de winst vandoor. De kans dat Sanders de democratische nominatie in de wacht zal slepen is hiermee nihil geworden.

Sanders stapt uit de race

Wegens de wereldwijde uitbraak van een besmettelijke longvirus zullen er in maart geen voorverkiezingen meer plaatsvinden. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan worden bijeenkomsten van grote groepen gemeden. De eerstvolgende voorverkiezingen zouden plaatsvinden op 4 april in Hawaii, Alaska en Wyoming. In Alaska en Wyoming kunnen in verband met het virus de democraten alleen per post stemmen. Overige Amerikaanse staten waar nog democratische voorverkiezingen moeten plaatsvinden zijn verschoven naar mei of juni 2020. Op 7 april maakt Bernie Sanders echter bekend dat hij na een reeks verloren voorverkiezingen uit de presidentiële race stapt. Dit houdt in dat Joe Biden de enige overgebleven democratische presidentskandidaat is en het in november op gaat nemen tegen de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Op 13 april spreekt Sanders zijn steun uit voor Biden en roept Bernie de democraten op om Biden de steunen in zijn strijd tegen Trump. De naam van Bernie Sanders blijft nog wel op het stembiljet tijdens de voorverkiezingen staan, zodat de politicus nog gedelegeerden binnen kan halen om zo invloed te kunnen uitoefenen op het democratische partijprogramma. Op 3 november 2020 ging het Amerikaanse volk naar de stembus. Na dagenlang in spanning te hebben gezeten blijkt op 7 november dat Joe Biden verkozen is tot nieuwe president van de Verenigde Staten.
© 2016 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alexandria Ocasio-Cortez: politiek talent in de VSAlexandria Ocasio-Cortez: politiek talent in de VSAlexandria Ocasio-Cortez vergaart in 2018 nationale en internationale bekendheid als zij, relatief onverwacht, een zetel…
De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789De 46 presidenten van de Verenigde Staten vanaf 1789George Washington, Abraham Lincoln, Dwight Eisenhower, John Kennedy, Ronald Reagan, ... De Amerikaanse geschiedenis staa…
Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020In 1972 betreedt democraat Joe Biden de politiek als hij een plek in de senaat van Delaware weet te bemachtigen. De jong…
David Bowie: de opMars van Starman in 2016David Bowie: de opMars van Starman in 2016Voor zijn album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ neemt David Bowie in 1972 het nummer ‘St…

Wat is neoliberalisme (in de 21e eeuw)?Wat is neoliberalisme (in de 21e eeuw)?Sinds de jaren negentig is 'neoliberalisme' een veelgebruikte term. De term is echter al in 1938 geïntroduceerd, toen de…
Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?Verkiezingen: welke politieke partij past bij mij?De Tweede Kamerverkiezingen, een prachtig voorrecht dat vaak wordt onderschat. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gage Skidmore, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bernie_Sanders, bezocht op 25-01-2016
  • https://berniesanders.com/issues/, bezocht op 28-01-2016
  • http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Trump-en-Sanders-ruim-aan-de-leiding-in-peiling-voorverkiezingen-2750011W/, bezocht op 28-01-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/clinton-en-sanders-hard-in-de-aanval-in-democratisch-debat~a4226462/, bezocht op 28-01-2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2016#Partijconventies, bezocht op 28-01-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/live-ted-cruz-winnaar-in-iowa-verschil-clinton-en-sanders-minimaal~a4236462/, bezocht op 02-02-2016
  • http://www.politico.com/2016-election/schedule, bezocht op 03-02-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/live-trump-en-sanders-winnen-new-hampshire-kasich-op-tweede-plaats~a4241510/, bezocht op 10-02-2016
  • http://nos.nl/artikel/2088166-clinton-wint-voorverkiezingen-nevada.html, bezocht op 21-02-2016
  • http://www.nu.nl/algemeen/4223340/trump-en-clinton-winnen-groot-deel-voorverkiezingen-super-tuesday.html, bezocht op 02-03-2016
  • http://www.politico.com/2016-election/results/map/president, bezocht op 06-04-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/strijd-tussen-clinton-en-sanders-verhardt~a4275813/, bezocht op 05-04-2016
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20160504_02273340, bezocht op 04-05-2016
  • http://edition.cnn.com/2016/05/18/politics/kentucky-oregon-primary-highlights/index.html?sr=twCNN051816kentucky-oregon-primary-highlights1121AMStoryLink&linkId=24624547, bezocht op 18-05-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/clinton-lijkt-door-californie-gewond-uit-democratische-race-te-komen~a4312394/, bezocht op 02-06-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/usa16-het-hoge-woord-is-eruit-sanders-stemt-op-clinton~a4219717/, bezocht op 27-06-2016
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/07/verkiezingsblog_laatste_48-uur_trump_of_clinton-a1530703, bezocht op 11-11-2016
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/live-clinton-adviseurs-geven-fbi-baas-de-schuld-voor-nederlaag~a4412517/?lastUpdate=1478864100000#live, bezocht op 11-11-2016
  • https://www.vpr.org/post/hes-2020-bernie-sanders-running-president-again#stream/0, bezocht op 19-02-2019
  • https://www.theguardian.com/us-news/2019/mar/02/bernie-sanders-2020-campaign-launch-personal-history, bezocht op 10-03-2019
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bernie_Sanders_2020_presidential_campaign, bezocht op 10-03-2019
  • https://www.theguardian.com/us-news/2019/oct/19/will-alexandria-ocasio-cortez-bernie-sanders-endorsement-shake-up-the-2020-race, bezocht op 21-10-2019
  • https://www.nytimes.com/interactive/2019/us/elections/2020-presidential-election-calendar.html, bezocht op 04-02-2020
  • https://www.foxnews.com/politics/states-that-have-postponed-primaries-due-to-coronavirus, bezocht op 18-03-2020
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.