Donald Trump president van Amerika? - de voorverkiezingen

Donald Trump president van Amerika? - de voorverkiezingen Donald Trump, de man die ook wel ‘roekeloze blaaskaak’ wordt genoemd, doet een gooi naar de functie van president van de Verenigde Staten van Amerika. De zakentycoon en miljardair scoort met krasse taal, fijn te citeren oneliners en populistische praat, maar of dat genoeg is om de verkiezingen voor het presidentschap te winnen? Maakt hij een kans tegen Hillary Clinton? In februari 2016 beginnen de voorverkiezingen en daarmee de strijd om zoveel mogelijk kiesmannen binnen te halen. Wordt Trump de kandidaat van de Republikeinen? Wordt Clinton dat voor de Democraten? We houden Trump - en tegelijk ook Hillary Clinton - in de gaten op weg naar het Witte Huis. 'The Donald' wint.

Wie is Donald Trump

Donald Trump is geboren in 1946 in Queens, New York. Hij is getrouwd met Melania Knauss en was eerder getrouwd met Ivanka Zelníčková en Marla Maples. Trump is vader van Donald Trump Jr., Ivanka, Eric, Tiffany en Barron. Hij is ondernemer en politicus en wordt ook wel The Trump of The Donald genoemd. Hij heeft het familiebedrijf uitgebouwd en miljarden verdiend met casino's, sport, transport en onroerend goed en zet graag zijn eigen naam op gebouwen en zijn vliegtuig.

Getting Trumped - roekeloze blaaskaak

The Donald of The Trump wordt een 'roekeloze blaaskaak' genoemd. Het is een man die zijn eigen werkwoord heeft, al is dat niet positief bedoeld. “Getting Trumped” staat voor slachtoffer worden van de niets ontziende ondernemingsdrift van een man die aan komt vliegen met zijn eigen jet, zich omringt met handlangers, doelgericht te werk gaat en daarbij voorbijgaat aan bewoners en natuur. In Aberdeen weten ze daar alles van. Daar legde Trump een golfbaan aan in de duinen, schoof er de duinen voor plat en joeg de mensen die er sinds jaar en dag woonden weg. “Getting Trumped” is de titel van een documentaire over die geschiedenis, waarin de handelswijze van de Amerikaan haarfijn uit de doeken wordt gedaan.

Wat wil Donald Trump - de frontrunner

Donald Trump is in de zomer van 2015 bezig de nominatie voor Republikeinse verkiezingenkandidaat in de wacht te slepen voor de presidentsverkiezingen in Amerika. Hij riep het in het verleden meerdere malen en deze keer maakt hij er echt werk van. In 2016 is de Republikeinse Conventie, waar de kandidaat van dit front bekend wordt gemaakt, de frontrunner. De vrees bestaat bij de Grand Old Party dat Trump als onafhankelijke kandidaat deel gaat nemen aan de presidentsverkiezingen als hij tijdens die Conventie niet wordt gekozen.

Hillary Clinton

Zijn doel is vooral om Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton een poot dwars te zetten in haar gooi naar het presidentschap. In Trump zijn ogen is zij de slechts denkbare kandidaat. Afgaande op de peilingen maakt Trump tegen Clinton geen schijn van kans. De miljardair heeft één belangrijke troef in handen: werkgelegenheid. Hij wil de banen-president worden. Trump is zelf een succesvolle zakenman die als banenmotor velen aan werk heeft geholpen en dat pleit in zijn voordeel.

Campagne van Donald Trump

Trump is een excentrieke man en een die er graag een showtje van maakt. Hij schopt heilige Amerikaanse huisjes omver en daarmee wekt hij woede en scoort tegelijkertijd. In Amerika zijn oorlogsveteranen bijvoorbeeld zo'n heilig huisje. Die beledig je niet, daar heb je respect voor. Trump heeft daar geen boodschap aan en hij beledigt oorlogsveteraan en voormalig presidentskandidaat John McCain. Hij is geen held, zegt Trump, want hij werd gevangengenomen. Hij schuwt persoonlijke aanvallen niet en krijgt daarmee een groot deel van het Amerikaanse volk over hem heen. Na zijn uitspraak over McCain daalt hij iets in de peilingen, maar eind juli 2015 staat hij ruim aan kop van de Republikeinse kandidaten. Columnisten noemen de campagne van Trump ‘bizar’ en een ‘circus.’

Opinies van Donald Trump

Trump stampt als een olifant door de Amerikaanse porseleinkast en schopt en slaat om zich heen waar hij een kans ziet, maakt voor de microfoon het telefoonnummer van een politieke tegenstander bekend en schoffeert bevolkingsgroepen. De nuance is bij hem ver te zoeken. Trump is van mening dat Amerika het zat is om naar politiek correct gepraat te luisteren. Daar is The Donald dan ook niet op te betrappen. Zijn publiek is groot, hij doet het goed in de tv-shows in Amerika en hij heeft meer dan zeven miljoen volgers op social media.

Mexicanen maakt hij publiekelijk uit voor criminelen en verkrachters. Als hij president wordt wil hij tussen Amerika en Mexico een hoge muur bouwen om illegalen te weren. Trump heeft een feilloos plan om de terroristische organisatie van IS uit te roeien, maar hoe hij dat wil gaan doen zegt hij (nog) niet.

Trump-Show op weg naar het Witte Huis

Het effect van de harde campagne die Trump voert is dat hij het goed doet in de peilingen en dat de media gek zijn op zijn optreden. The Trump is gegarandeerd interessante televisie. Er is een keerzijde aan zijn succes. Zijn blaaskakerij heeft er voor gezorgd dat er tv-stations zijn die hem niet meer voor de camera willen en dat bedrijven hun verbintenis met zijn imperium verbreken. Warenhuis Macy’s verkoopt bijvoorbeeld sinds de zomer van 2015 geen kleding meer van de Trump-lijn. Trump voert zijn Trump-show op. Hij heeft een enorm ego, niets te verliezen en het kan hem niet schelen wat anderen over hem zeggen of schrijven.

De Amerikaanse Democraten zijn blij met zijn zwart-wit uitspraken: het versterkt het imago van de Republikeinse partij als ouderwets, intolerant, als een partij die zich alleen bekommert om de rijken en die vervuld is van vreemdelingenhaat.

Talk of The Town en voorverkiezing

Trump is in januari 2016 The Talk of The Town. Hij doet het goed in de peilingen en kan het zich permitteren niet te verschijnen op verkiezingsdebatten. Hij beledigt CNN-presentatoren en heeft een hekel aan handen schudden, een belangrijk onderdeel van de campagne in Amerika. Het is niet Hillary Clinton (Democraat) of Jeb Bush (Republikein), die het beeld bepalen tijdens de Amerikaanse voorverkiezingen om het presidentschap. Het is Donald Trump (Republikein) die alle aandacht naar zich toetrekt, ook al wordt hij 'geniaal en gestoord' genoemd.

President van de Verenigde Staten van Amerika - voorverkiezingen en Partijconventie

Op 1 februari 2016 is de start van de voorverkiezingen. Het begint in Iowa en die eerste dag is een graadmeter voor de komende verkiezing. Wie in Iowa wint heeft in de verkiezingsstrijd een streepje voor. De voorverkiezingen lopen tot half juni 2016. In juli houden zowel de Democraten als de Republikeinen een Partijconventie, waar de presidentskandidaat van die partij wordt gekozen. Op 8 november is de Verkiezingsdag.

2 februari 2016

Trump wint niet de voorverkiezing in Iowa. Hij wordt tweede na Republikein Ted Cruz. Bij de Democraten wint Hillary Clinton nipt van partijgenoot Bernie Sanders. In de maanden daarna doet Trump het goed. Hij scoort hoog in media-aandacht en weet kiezers achter zich te scharen. Hij gaat in het voorjaar van 2016 van de ene zege naar de andere, op weg naar de partijconventie in juni. De Republikeinen willen hem liever niet als kandidaat, maar kunnen nauwelijks meer om hem heen.

21 februari 2016

Jeb Bush stapt uit de race en plaveit daarmee de weg voor Trump. Bij de voorverkiezingen in South Carolina eindigde hij op de vierde plaats. In Iowa en New Hampshire had hij ook al verloren. Bush gold als de gedoodverfde kandidaat voor de Republikeinse partij, maar hij kon niet uit de voeten met de onorthodoxe campagne van Donald Trump.

28 april 2016

De enige rem op Trump is het aantal gedelegeerden dat hij haalt in de voorverkiezingen. Hij heeft er 1237 nodig en het wordt nog spannend of hij dat redt. Haalt Trump de meerderheid van 1237 of meer gedelegeerden, dan kan de partij hem de nominatie van presidentskandidaat nauwelijks ontzeggen.

Halverwege de voorverkiezingen heeft Hillary Clinton haar voorsprong op de andere Democratische kandidaat, Bernie Sanders, verder uitgebouwd. Sanders maakt geen kans meer. Trump zeg spottend over Clinton dat zij steunt op het feit dat ze een vrouwelijke kandidaat is.

5 mei 2016

Beide Republikeinse tegenkandidaten van Trump hebben de handdoek in de ring gegooid. Zowel Texas-senator Ted Cruz als gouverneur John Kasich staken hun campagne om de Republikeinse presendentskandidaat te worden. Donald Trumo is nu nog alleen over. Trump bedankt de keizers in de voorverkiezing voor hun steun. "Thank you for your support". Zijn motto: "Make America great again!"

Trump de Republikeinse kandidaat

18 juli 2016

Donald Trump is tijdens de Republikeinse vierdaagse conventie in Cleveland uitgeroepen tot de presidentskandidaat voor de Republikeinen. Zijn nieuwe slogan is "Make America safe again". Als zijn 'running mate' schuift Trump Mike Pence naar voren. De Republikeinen kozen nooit eerder een kandidaat die zo controversieel is als Trump. Binnen de partij is steun en ronduit weerstand voor Trump. De conventie werd door vijfduizend agenten en een 2500 meter stalen hekwerk beveiligd.

De verkiezingen

8 november 2016

Na een bloedstollende verkiezing wint Donald Trump op 8 november 2016 en wordt de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

White House

Legenda
A. The White House

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Melania TrumpHet leven van Melania TrumpDonald Trump is in 2016 gekozen tot de president van de Verenigde Staten. De First Lady werd daardoor zijn derde vrouw M…
Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken van de VSMike Pompeo is op 13 maart 2018 tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (VS) benoemd. Hij volgt Rex…
Donald Trump: van ondernemer naar presidentDonald Trump: van ondernemer naar presidentDonald Trump is een succesvolle Amerikaanse ondernemer in vastgoed en één van de rijksten van de wereld. In 2016 dingt T…
Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020Bernie Sanders: presidentskandidaat Amerika 2016 en 2020Eind april 2015 maakte Bernie Sanders bekend dat hij het voornemen had zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse pre…

Alassane OuattaraAlassane Dramane Ouattara is op 1 januari 1942 geboren in de plaats Dimbokro, en hij werd op 11 april 2011 president van…
Laos: het vergeten land van de VietnamoorlogLaos: het vergeten land van de VietnamoorlogLaos is het meest gebombardeerde land in de geschiedenis. Meer dan twee miljoen bommen daalden neer op Laos tijdens de V…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michael Vadon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Friesch Dagblad Maakt - Donald Trump een serieuze kans? - 24 juli 2015
 • Leeuwarder Courant - 'Roekeloze blaaskaak' plotseling aan kop - 24 juli 2015
 • https://www.donaldjtrump.com geraadpleegd op 26 juli 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump geraadpleegd op 25 juli 2015
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/wat-te-doen-met-donald-trump-serieus-nemen-of-negeren~a4106466/ geraadpleegd op 25 juli 2015
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/wordt-het-dan-toch-president-donald-trump-vier-vragen geraadpleegd op 25 juli 2015
 • http://usa365.nl/republikeinen-2016-white-house/ geraadpleegd op 31 januari 2016
 • Leeuwarder Courant - De weg naar het Witte Huis - 1 februari 2016
 • http://www.volkskrant.nl/buitenland/beide-bush-presidenten-zullen-donald-trump-niet-steunen~a4294983/ geraadpleegd op 5 mei 2016
 • https://www.donaldjtrump.com geraadpleegd op 5 mei 2016
 • http://www.nu.nl/verkiezingen-vs/4218196/republikein-jeb-bush-stapt-race-presidentschap-vs-.html geraadpleegd op 5 mei 2016
 • http://nos.nl/artikel/2088184-jeb-bush-geeft-presidentscampagne-op.html geraadpleegd op 5 mei 2016
 • Friesch Dagblad - Republikeinen hijsen Donld Trump op het schild - 19 juli 2016

Reageer op het artikel "Donald Trump president van Amerika? - de voorverkiezingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Special: VS
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!