InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Politiek > Edith Schippers, een sterke persoonlijkheid
mijn kijk op

Edith Schippers, een sterke persoonlijkheid

Edith Schippers, een sterke persoonlijkheid Met een van de moeilijkste portefeuilles en een die alleen maar meer geld kost, heb je het niet eenvoudig als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Toch lukt het Edith Schippers die in oktober 2010 voor het eerst Minister van dit departement werd, om niet alleen te saneren, maar ook de menselijke maat te betrekken. Schippers, een sterke persoonlijkheid, een goed politica en een die ook nog als "menselijk" betiteld kan worden … ook al lijkt het niet altijd zo op het eerste gezicht. Saneren kunnen genoeg goede managers, maar bij Volksgezondheid heb je te maken met de menselijke maat én het politieke orgaan wat je continu volgt. Het gaat niet zelden om leven of dood en dat maakt beslissingen nemen niet gemakkelijk. De eindverantwoordelijke van dit departement is dan ook iemand die bij uitstek stevig in de schoenen moet staan om én de cijfers te controleren en vooral beheersen én de menselijke maat aan te kunnen houden. Het gaat hier namelijk om het belangrijkste wat de mens kan hebben … gezondheid!

Schippers persoonlijk

Edith Ingeborg Schippers, geboren in 1964, studeerde na haar VWO (in Coevorden) Politicologie in Leiden en studeerde daar in 1991 af. Sinds 1991 is ze ook lid van de VVD en in 1993 wordt ze persoonlijk medewerker van Tweede Kamerlid Dees. Van 1994 tot 1997 is ze beleidsmedewerker volksgezondheid, welzijn en sport.
Van 1997 tot 2001 is ze secretaris volksgezondheid en arbeidsmarkt bij VNO-NCW. Vanaf 2003 wordt ze lid van de tweede kamer en vanaf 2006 is ze tevens vicefractievoorzitter (dit nam ze over van Bibi de Vries), in deze periode profileert ze zich steeds meer. Ze neemt deel in commissies en vanaf oktober 2010 is ze minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (eerst in het kabinet Rutte 1 en daarna Rutte 2).

Ze is getrouwd met Sander Spijker die tot eind 2013 hoofd innovatie en e-health van het Slotervaartziekenhuis was. Om belangenverstrengeling te voorkomen, stopte hij met deze functie. Samen hebben ze één dochter.

De politica in een woelige omgeving

Haar departement en de obstakels

Schippers heeft een departement waar een groot gedeelte van de nationale begroting opsoupeert en er moet een stop komen aan de uitgaven en het – in ieder geval ogenschijnlijke – gemak waarop geld uitgegeven wordt door ziekenhuizen c.q. artsen. Niet gestroomlijnde processen in ziekenhuizen kosten enorm veel geld en zolang alles gedeclareerd kan worden, is er slechts in weinig ziekenhuizen een beleid waar ook naar effectiviteit gekeken wordt. Voor sommige mensen boet je dan aan kwaliteit in, wat in de zorg natuurlijk erg belangrijk is, maar dat hoeft helemaal niet. De ziekenhuizen zijn duidelijk aangespoord. Schippers is nadrukkelijk bezig met het "op orde krijgen" van het beleid.

Tel daar de extreme kosten van medicijnen bij op en het geld wat al die unieke middelen, door die jaren van research, moeten kosten. Verder is een stevige "onderhandeling" met de zorgverzekeraars, die steeds meer macht claimen, er een die op haar bordje ligt. Het zijn taaie onderhandelingen.
Of denk aan de situatie rond middelen die enorm veel geld kosten en een leven slechts enkele maanden oprekken of voor een heel kleine groep mensen geschikt is. Wikken en wegen, want het is of te zakelijk of te menselijk (en dan wordt het weer te duur). Maar ook de wildgroei in de plastisch chirurgie en de beunhazen die structureel aangepakt moeten worden en op sportgebied het gedoe rond de Olympische Spelen in een door Poetin geïndoctrineerde spelen.

Het zijn allemaal kwesties waar je niet alleen onder de streep kunt kijken wat het oplevert. Een puur rationele beslissing is belangrijk, maar je mag de mens die er achter zit niet uit het oog verliezen. Deze mix van het managen van het departement van VWS, de regels, de menselijke maat en dit alles in een politiek gevoelige omgeving, maken het een erg moeilijk departement.
Dat je dit vervolgens in de tweede kamer uit moet gaan leggen en er natuurlijk tegenstanders zijn die je plannen onderuit willen halen of je minimaal volschieten met incidenten waar ze zelf in de media over aangesproken voelen. Dan moet je dus ook nog voorkomen dat je je niet laat leiden door diezelfde incidenten, want regeren middels incidentenmanagement is een slechte manier van regeren.

Haar menselijke maat

Waar Schippers in het begin nog wel eens staccato en ietwat rigide over kon komen, is ze in de loop der tijd gegroeid in haar rol als minister van VWS. In het begin kreeg ze wel eens kritiek dat ze de tweede kamer niet voldoende informeerde en te snel wilde en dat heeft deze minister duidelijk ter harte genomen.

Ze leeft snel van de kritiek die je krijgt, is inhoudelijk goed op de hoogte van de materie, ze kent haar dossiers en is een politieke manager die steeds meer de nuance weet op te zoeken, zonder zich er volledig in mee te laten slepen. Ze weet koers te houden en toch ook ruimte en tijd in een drukke agenda te maken die zo belangrijk is bij een departement als dit. Dit alles neemt niet weg dat ze ook beslissingen moet nemen waar niet iedereen blij van wordt, maar je kunt als minister geen “love junk” zijn. Impopulaire beslissingen zal je in iedere leidinggevende functie moet nemen en dus zullen er ook mensen zijn die haar niet oké vinden. Schippers staat alom bekend als recht door zee, duidelijk en ze benoemt zaken zoals ze zijn.

Tot slot

Ze heeft het uiterlijk van een strenge manager, maar wel een vrouwelijke vrouw en met de door haar aangebrachte nuancering binnen het departement - een departement waar de geldkraan niet te ver meer open mag - is ze een van de sterkere vrouwen met een publieke functie. Een boegbeeld waar de VVD zich zeker niet voor hoeft te schamen.
© 2014 - 2018 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Edith Schippers: een portretEdith Schippers (Utrecht, 25 augustus 1964) is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet Rutte II. Z…
Zorgpremie in 2015 weer omhoogZorgpremie in 2015 weer omhoogNadat de zorgpremie voor 2014 is gedaald, gaat deze in 2015 weer omhoog aldus de schatting van minister Edith Schippers…
Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
Opzouten! Naar een verlaging van de zoutconsumptieOpzouten! Naar een verlaging van de zoutconsumptieEdith Schippers, ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voedingsindustrie zetten maandag 27 februari 2014…
Ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte I, IISinds 14 oktober 2010 is het kabinet-Rutte I (VVD en CDA) een feit. Het kabinet-Rutte krijgt gedoogsteun van de PVV. Het…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Edith Schippers, een sterke persoonlijkheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!