Israëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levens
Het Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religieus perspectief. Het betreft de visie van de inmiddels overleden Rebbe Menachem Mendel Schneerson. De grote Chabad Chassidische leider wist precies te formuleren waarom het oplossen van het conflict zo moeilijk is. Vrede is het doel, maar 'land voor vrede' is geen magische formule. De focus moet gericht zijn op het behoud van levens: Pikoeach Nefesj.
Elke Jood bezit een deel van het Land Israël; het Land Israël bezit een deel van elke Jood
De ogen van God zijn altijd op het land gericht, van het begin van het jaar tot het einde van het jaar. God zoek het land op, net zoals de Joden het land opzoeken. De Joden kijken steeds weer naar het nieuws. Elke dag is Israël wel in het nieuws. En omdat het Land Israël een deel van elke Jood bezit, kijken de Joden steeds weer opnieuw of er iets gebeurt. En er gebeurt veel. Helaas niet allemaal positief. Al reeds vóór de oprichting van de Joodse Staat voerden Arabieren aanvallen uit op Joden.
Er is geen magische formule voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijns conflict
Velen dachten een oplossing te hebben gevonden in de formule 'land voor vrede.' Op zich een nobel streven, daar er alles aan gedaan moet worden om vrede te bereiken. Maar deze formule is niet alleen een grote simplificatie van het probleem; het leidt ook niet tot vrede. De concessies die Israël heeft gedaan naar de Palestijnen toe brachten vrede niet dichterbij. Het Palestijns terrorisme is alleen maar toegenomen.
Er moet een verandering komen in het paradigma als geheel zodat er een langdurige vrede kan worden bereikt.
De kern van de kwestie: focus op het behoud levens
In de visie van de Lubavitcher Rebbe, die in de volgende artikelen aan de orde zal komen, zal een andere benadering aan de orde komen. Eentje die gebaseerd is op de erfenis van het Joodse erfgoed die goed toepasbaar is op wat er momenteel plaatsvindt.
Een bekende Joodse uitspraak is:
"Wie een Joods leven vernietigt, heeft een hele wereld vernietigd. En wie een Joods leven redt, heeft een hele wereld gered."
In het Joodse gedachtegoed is dit niet slechts een theoretische en ethische waarheid, maar ook een praktische richtingaanwijzer. Bovenstaande uitspraak is niet alleen geldig voor een Joods leven maar voor het leven van ieder mens. Klik
hier voor verdere informatie.
De primaire zorg voor Israël is duidelijk: wat zal de levens van Joden én Arabieren het meest effectief beschermen? Met de Holocaust in het achterhoofd is het duidelijk dat Israël voor de Joden moet opkomen. Niemand anders doet het namelijk voor hen. De vraag is dan ook niet wie heeft de meeste doden, maar hoe voorkom je dodelijke slachtoffers.